Okupatoru Francu Ferdinandu spomenik u Sarajevu

Okupatoru Francu Ferdinandu spomenik u Sarajevu

4 juna 2013

franc_ferdinandVlasti Sarajeva nameravaju da podignu spomenik austrougarskom prestolonasledniku Francu Ferdinandu koga je pre 99 godina na ulicama tog grada ubio pripadnik Mlade Bosne Gavrilo Princip.

Ideja za slavljenje okupatora i kategorisanje Principa kao teroriste, nesumnjivo predstavlja još jedno zabadanje prsta u oči Srbima u BiH došla je sa sarajevskog Elektrotehničkog fakulteta i Sarajevske škole nauke i tehnologije čiji je vlasnik član ratnog Predsedništva takozvane Republike BiH i osumnjičenik za zločin u Dobrovoljačkoj ulici Ejup Ganić.

Sve to se radi u okviru priprema za obeležavanje stogodišnjice sarajevskog atentata. Sedmodnevne svečanosti planirane su za jun sledeće godine u Sarajevu. Predviđeni su brojni koncerti i drugi kulturni događaji, biciklistička trka i dolazak brojnih stranih istoričara i publicista koji će govoriti o Prvom svetskom ratu. U međuvremenu, više domaćih istoričara upozorilo je da će se obeležavanje iskoristiti da se Srbi označe kao glavni krivci za izbijanje tog rata.

Informacije o postavljanju statue Franca Ferdinanda nedavno je komentarisao i srpski premijer Ivica Dačić, koji je ocenio da takvom spomeniku nije mesto u Sarajevu.

– Ne znam za zemlju u kojoj se spomenici podižu okupatorima – rekao je Dačić.

Predsednik Srpske Milorad Dodik u nekoliko navrata dosad je upozorio da se, u priči o obeležavanju stogodišnjice sarajevskog atentata, sprema nova podvala na račun srpskog naroda. On je uputio otvoreno pismo u kome navodi da su događaji koji se planiraju za sledeći jun klasično prekrajanje istorije i njeno povezivanje sa skorom prošlošću BiH. On je izrazio sumnju u dobronamernost celog projekta.

– Apsolutno sumnjam da će najznačajniji delovi tog projekta biti objektivni prema Srbima i mogu da vas uverim da izložbe koje se predviđaju projektom neće biti dobro primljene u RS. Kada je reč o Sarajevu i njegovim namerama, važno je napomenuti da je njegov gradonačelnik Ivo Komšić prilikom predstavljanja tog projekta naglasio da je “Evropa shvatila da se najveći sukob nakon Prvog svetskog rata dogodio upravo u BiH”. Prema tome, smatram da treba staviti upitnik nad dobrim namerama tog projekta – naveo je, između ostalog, Dodik.

(bigportal.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *