ОЛБРАЈТОВА ЈЕ ПОЧЕЛА СА УДАРОМ НА СРБИЈУ: „Спречити утицај Русије и Кине, натерати Србију да призна Косово, срушити Дејтон“

ОЛБРАЈТОВА ЈЕ ПОЧЕЛА СА УДАРОМ НА СРБИЈУ: „Спречити утицај Русије и Кине, натерати Србију да призна Косово, срушити Дејтон“

10 децембра 2020

Америка мора да се удружи са Европском унијом како би смањила утицај Русије и Кине на Западном Балкану и како би Србију натерала да призна независност Косова, препорука је новој америчкој администрацији која се чула данас у Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса САД.

Председавајући Одбора, конгресмен Елиот Енгел, познати албански лобиста, на почетку је истакао да је Косово независна држава већ више од деценије и много земаља, међу којима је САД, је признало ту независност.„Време је да Србија крене даље и призна независност Косова јер блокирање приступа Косова светским организацијама само успорава процес приступа Србије Европској унији“, казао је он.

Енгел је изразио наду да ће администрација Џоа Бајдена успоставити одличне односе са Косовом упркос понашању њеног већег суседа (Србија).

„Србија не може да седи на две столице. Према извештајима које имамо она набавља оружје од Русије и одржава војне вежбе са њима. С друге стране, тежи уласку у Европску унију“, нагласио је и потом додао да косовски Албанци изузетно цене оно што је Америка учинила за њих што, ккао је навео, показују тиме што сваког Американца који оде на Кoсово третирају као „краља“.

Некадашња америчка државна секретарка Мaдлeн Олбрајт изјавила је да је Балкан велика тема за спољну политику Америке.

„Верујем да су у прошлости Америка и њени саветници учинили праву ствар и на Косову и у БиХ. Бајден је лично учествовао у решавању балканских питања у прошлости. Данас је Балкан мирнији него пре 25 година. Земље се нису дезинтегрисале“, рекла је на почетку излагања.

„Русија и Кина поново јачају утицај на Балкану, посебно у Србији. Америка у тренутку пандемије може много да помогне заједно са ЕУ. Администрација Бајдена мора да има јасну стратегију“, истакла је она.

Та стратегија би требало да има три дела – блиску сарадњу САД и ЕУ, јер државе Западног Балкана желе чланство у Унији, затим обрачун са корупцијом која значајно штети политичким институцијама и урушава владавину права у региону и најзад, земље региона морају јачати економску сарадњу са ЕУ и Америком, као и унутар самог региона, навела је она план. Стратегија треба да помаже појединачним државама у реформама и да их награди, али и да се изврши притисак на оне које то не чине.

Као главни циљ истакла је да Косово мора да има комплетну независност,а да БиХ не сме да буде подељена између интереса три стране.

Професор универзитета „Џон Хопкинс“ Данијел Сервер сматра да САД и ЕУ морају заједнички да делују на Балкану.

„Дијалог Београда и Приштине може да помогне у решавању косовског проблема, али је потребно да се умеша САД и да дође до обостраног признања Србије и Косова и размене амбасадора“, рекао је Сервер.

У вези са БиХ, он је изјавио да Дејтонски споразум није довољан и да сада служи интересима „етничких пљачкашa“.

Истакао је и да је потребно удружено деловање ЕУ и САД како би се одржала целовитост БиХ.

„Све што сам рекао да би било лакше када би се Србије сложила са тим. Бајденова администрација морала би да притисне Србију. Косово би требало да постане пуноправни члан УН“, сматра Сервер.Он додаје и да САД морају да спрече да Русија наоружава државе на Западном Балкану.

Стручњак за балканска питања Јануш Бугајски рекао је да Бајденова администрација мора да учини даљи корак у БиХ јер Дејтонски споразум више није довољан.

„Потребна је конститутивна и изборна реформа у Босни и Херцеговини“, казао је он.

Он сматра да Русија и Кина виде регион као слабу тачку Европске уније и да САД мора да се фокусира на спречавање утицаја те две земље.

„Мора се стати на пут кинеском економском утицају, а самим тим и другим утицајима. Слично треба учинити и са руским утицајем. Потребно је јачати демократске процесе, слободу говора и медија, искоренити корупцију…“, навео је.

Конгресмен Мајк Мекол, који се на кратко укључио у дискусију, говорио је о „опасности“ коју Русија и Кина представљају на Балкану, посебно у Србији, сумирану у једну реченицу.

„Србија мора да схвати да Путин и Си Ђинпинг нису њени пријатељи“.

(Спутњик)

KOMENTARI25 коментара

  • Ivana says:

   Hebali ju svi Srbi koji su joj pomogli kao maloj u Srbiji, oslobodili Slovence i Hrvate stvorili im države. Ma Srbi su vrhunski idioti nešto malo pametnih pati zbog luđaka, naivaca i domaćih izdajnika kroz našu istoriju. Hrvati izvršili tri genocida nad Srbima i Srbi uvek opraštaju rezultt Srba skoro više nema ni u Krajini ni u Hrvatskoj. Ali država Srbija izdajnički i dalje prodaje srpske njive i preduzeća hrvatskim tajkunima mada naši tajkuni ne smeju ni prismrditi u hrvatsku. Vidte srpsko stado ovaca razliku između države i kolonije Srbije bez samopoštovanja? I na kraju u hrvatskoj sinagoge većinom srušene kao u Zagrebu neke su skladišta druge hrvatski društveni domovi. Židovi završili u logorima ali hrvatska ne plaća židovima oštetu samo Srbija? Ni dan danas im ne daju obnoviti sinagogu u Zagrebu i zato njih poštuju a ljigavci i slabići plaćaju zločine švaba. Koji pak Srbiji za zločine i genocid nisu platili NIŠTA.

   • Duca says:

    Narod koji je čuvao Olbrajtovu za vreme rata po cenu sopstvenog opstanka, nigde to nije napisao, umesto da viče na sav glas - hrani kuče da te ujede.

 1. doktrina soka says:

  Skinite ovu vesticu sa medija.

  • jovan says:

   Najruznije nakaze kao sto su Engel, Server, Olbrajtova su protiv Srbije i srpskom naroda. U tome im pomazu ruzne face iz Srbije, Kandic, Biserko, Canak,.. Ali najgora floskula Zapada koju "drugosrbijanci" podrzavaju je da je maligni uticaj Rusije i Kine, a ISTINA je da od 90-ih u ex XU UTICAJ USA I NEMACKE KANCEROGEN i ZLOCINACKI !!

   • Milan says:

    Ova babetina iz svojih mladjih dana jedino pamti da samo ona sa njenim već dementnim ali globalizovanim mozgom može biti glavna gazdarica na Z. Balkanu. A zapravo značajno je doprinela trajnom širenju antiamerikanizma po celom svetu, štagod da kasniji vlastodršci iz SAD pokušaju Paks amerikani je odzvonilo zauvek.

 2. Miraš says:

  Malo morgen da damo KIM za NIŠTA. Hvataju se kao utopljenici za slamku nudeći otrcane stare žvake za domaće ludake. Priča o ulasku Srbije u EU je blefiranje sa ciljem da nas namagarče u zadnji čas. EU nije kadra više nikog da primi u članstvo jer EU iznutra slabi te ni neće biti novih proširenja EU.

  • Srbski vitez says:

   Zar ova odurno ogavna poluraspala đavolja babetina još nije otegla papke!?? Ja mislio da je odavno već u jezeru ognjenom!

 3. uddu says:

  E,da smo mi barem malo nalik židovima,ovu bismo smak.... sa daljinskim upravljačem !

 4. Kulak says:

  Bilo kako bilo,Srbija je po njima glavni igrač.

 5. Veljo da joj ga nagna says:

  Kako je lep tasmanijski đvo.

 6. milorad3 says:

  ova veštica mora da baci kašiku podhitno, vreme joj je,a što se tiče ovih pretnji i napada , pa potrčali su odmah nisu još mogli da sačekaju ni da bajden zvanično postane predsednik,AKO POSTANE UOPŠTE.Izboriće biti poništani VIDEĆETE.Pokrenut je proces na nivou FEDERACIJE o ispitavanju ustavnosti ovih izbora a to nije šala , teksas je sada prvi ali ako kereneosporavanje iz demokratskih bastiona na kraju će to završiti u SENATU i na VRHOVNOM SUDU.Počinjena je kradja izbora, i počinjena je teška povreda izbornog procesa i ako članicca federacije to TVRDI i traži da se to ispita jer su narušena prava te članice federacije to će biti ISPITANO.Pžurrili su trolovi , potrčali su pre vremena tek sad će šiptari i njihov mafijaški lobi da najeb. u americi,je ovo je flagrantni dokaz KO kreirta američku spoljnu politiku,neformalne grupe,kvazi analitičari BIVŠI POLITIČARUI sa mnbogo mrlja na karijeri alo ipak su se preračunali amerika još uvek nije libija ili irak.NEMA NIŠTA od ovog talambasanja, baš zato što je očiogledan mafijaški uticaju u toj priči oko kosova,zbog tačija haradinaja i ostalih ubica niko neće smeti da se zauzme za to, ima da ih izguraju iz vašingtona sa dugačkom motkom a tako će da proidju i olbrajtova i ostali jer ovo je njhiov očajnički pokušaj da se opet udome unutar neke birokratije i ne izlete iz te priče.Ovo ej privatan poduhvat privatnih l preduzimača od kojih neki koriste svoju funkciju za ličnu promociju i krist a to više ne može u naelektrisanoj vašingtonskoj košnici da ostane bez odgovora, samo polako naćiće se ko će sad da oplete po njima:)Još ovih dana će stići upit,odgovor, izahtev da pojasne šta oni u stvari hoće i KO su bre oni.

 7. I Love persida says:

  Pa nije loše, za razliku od nje Toni Bler nam je savetovao kada je bio kod premijera Vučija da bombardujemo sami sebe svojom avijacijom, jer je primećeno da kada počinjemo od pozitivne nule uvek jako mnogo i brzo napredujemo. I mi smo platili Toniju 10.000 funti za ovaj savet. Ova divna žena bi mogla da nam savetuje i kolektivni hari-kiri po bušido kodeksu ili recimo izgladnjivanje i ukidanje plata dok ne ispunimo mere koja ona sprovodi od američkog kongresa, ili što je najteža kazna da nam ukine ispijanje rakije, piva i korišćenje duvana i kafe, e tako bi nam stavila tačku na žizni naši. Jedino koga srbi mrze više od Vuka je ova Madlen a i ona je neki pisac sa bogatim kapitalom od srpske industrije na Kosovu, žena pošteno zaradila svoju imovinu. Njoj je verovatno žao za ovo šta nam radi, ali od nečega se mora živeti ne? Ona je divna jedna starica ali joj je ova sasušena maska od sotonine uštavljene kože tako prirasla za lice da ne može više da je skine. Ona vikendom ne radi (protiv srba) ali ni naši kozmetički saloni gde uđe baba izađe devojka, tako da ona ostaje ovo smežurano čudo. Puna je gneva i samog zla koje se u njoj koncentrisalo. Šta je ta jadna žena Bogu zgrešila? Kada bih joj pomenuo ljubav verovatno bi se rasprsla od preterane mržnje, pukla bi kao kapljica vode na vreloj ringli, ili kao slamka u užarenoj peći.

 8. šiško says:

  Mirna tamo, napujdaću Velju!

 9. persida says:

  Jevrejske dzukele nastavljaju da kevcu. Izrael je priznao Kosovo za drzavu. A Srbi veruju u Stari i Novi zavet....

  • I Love persida says:

   Ma jasno, ali srbi i treba da veruju u oba zaveta sa Bogom pogotovu u ono ispunjenje obećanja iz starog koje se ostvarilo u novom kroz Hrista Gospoda i Spasitelja našeg. Tim pre ako i mrziš Ješe, njih je i Bog omrzao i prokleo da ušima čuju a ne razumeju i očima da vide ali ne prepoznaju svoje spasenje. Oni ne veruju u novi zavet koji je ispunjenje svih starozavetnih obećanja, i ostali su na tome, zato mi srbi koji verujemo ulazimo u spasenje Božije a ovi koji su najpre bili izabrani biće i odsečeni ako se ne pokaju i obrate kroz Hrista, a oni to ne žele ni da čuju. Kada bi se obratili bili bi svima ljubazna braća ovako ostaje na njima gnev Božiji. Bi kul, bi hepi, pravda Božija će stići, za sada se samo pravi račun bez Krčmara, ali kada On dođe svako će primiti po delima svojim. Ni po babu ni po stričevima već po Pravdi Boga jedinoga. Cmokić

   • Косовац says:

    @ I Love persida, .....Лепо јој причаш, али џаба, она то врло слабо разуме.

 10. Milutin says:

  Kosovo jeste okupirana teritorija Srbije. Ali okupatori nisu šiptari već Amerika. Učešće evropskog dela NATO-a u američkoj okupaciji dela Srbije je bilo potrebno samo da bi Amerika dobila političku podršku podršku nemoralne evrope. Čast izuzetcima. Priznavanje kosova od strane Srbije znači da je Srbija saglasna da Kosovo više nije samo okupirana teritorija već da je saglasna da joj se oduzima deo njene teritorije. I ako, nedaj Bože ikada, Srbija uđe u evropsku Uniju, saglasiće se sa tim da nestane zauvek. To što 3.Rajh za sada još uvek toleriše nacionalne ispade pojedinih zemalja u okviru eU, ne znači da će to još dugo trajati. Velika Britanija je izlaskom iz eU sačuvala svoj nacionalni indentitet. A mi hrlimo da predamo 3.Rajhu svoju zemlju. Kao što je 3.Rajh raselio Pruse (Istočne Nemce) koje kude, tako će raseliti sutra i Srbe diljem Njihove Lepe Unije. Sećanje na Srbe biće očuvano jos samo u okviru Lužičkih Srba.

  • Srbski vitez says:

   Misliš na Četvrti rajh, jer Treći je propao 1945. Ovo sad je Četvrti rajh pod maskom EU-ropske unije. Ali, propašće i ovaj...samo polako...

 11. Gagi says:

  Svi rade ono sto zele i u te prohteve ulazu veliku energiju. Mi dremamo i spavamo vec sedamdeset godina duboko hipnotisani i uplaseni. Ko nas sprecava da napravimo svoj nacionalni program, da je recimo jedan od ciljeva u tom programu vracanje Draca i Skadra pod nase nacionalno okrilje. Da se borimo svim silama za slobodu Srba koji zive u Albaniji, da radimo nesto ljudi u svom interesu. Da znam, treba da otvaramo poglavlja a u tim poglavljima toga nema i to je nemoguce. Odrekli smo se nacionalnog programa i drzave da bi komunisticka "elita" mogla u europsku katolicku zajednicu kao nekada u svetsku internacionalu. Najgore od svega je, sto nekadasnji ljuti nacionalisti sve to aminuju i sprovode. Eto, idu katolicki praznici a gradovi ce biti okiceni kao da smo u Rimu i Berlinu, malo smeta ova Corona za opste okupatorsko veselje po trgovima nasih gradova. Alo, gde nestadoste Srbi.

  • Ivana says:

   Dok preostali Srbi u hrvatskoj moraju raditi na naš Božić po hrvatskoj ili otkaz u firmama sramota. Srbija je sprdnja protektorat zapada i država svih osim Srba.

 12. padre says:

  Ova žena mora da zlovoljna svakog jutra, kad se pogleda u ogledalu, pa me ne ćudi, što je tako puna zlobe celog dana!

 13. petrovgrad says:

  Каква западна европа. Можда је тренутно економски јака и тако ће бити наредних 20-30 година, а потом Мухамеданци узимају под своје. Тиха вода брег рони. Људски фактор је нај битнији.Ко ће да им игра фудбал. кошарку, атлетику. Не вреди они су килави. Примет преузимају црнци, арапи, индуси и остали здрави и репродуктивно способни и здрави народи. Шта се замлаћујете са Германима, Французима, нема од њих ништа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u