ОЛБРАЈТОВА ЈЕ ПОЧЕЛА СА УДАРОМ НА СРБИЈУ: „Спречити утицај Русије и Кине, натерати Србију да призна Косово, срушити Дејтон“

OLBRAJTOVA JE POČELA SA UDAROM NA SRBIJU: „Sprečiti uticaj Rusije i Kine, naterati Srbiju da prizna Kosovo, srušiti Dejton“

10 decembra 2020

Amerika mora da se udruži sa Evropskom unijom kako bi smanjila uticaj Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu i kako bi Srbiju naterala da prizna nezavisnost Kosova, preporuka je novoj američkoj administraciji koja se čula danas u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Predsedavajući Odbora, kongresmen Eliot Engel, poznati albanski lobista, na početku je istakao da je Kosovo nezavisna država već više od decenije i mnogo zemalja, među kojima je SAD, je priznalo tu nezavisnost.„Vreme je da Srbija krene dalje i prizna nezavisnost Kosova jer blokiranje pristupa Kosova svetskim organizacijama samo usporava proces pristupa Srbije Evropskoj uniji“, kazao je on.

Engel je izrazio nadu da će administracija Džoa Bajdena uspostaviti odlične odnose sa Kosovom uprkos ponašanju njenog većeg suseda (Srbija).

„Srbija ne može da sedi na dve stolice. Prema izveštajima koje imamo ona nabavlja oružje od Rusije i održava vojne vežbe sa njima. S druge strane, teži ulasku u Evropsku uniju“, naglasio je i potom dodao da kosovski Albanci izuzetno cene ono što je Amerika učinila za njih što, kkao je naveo, pokazuju time što svakog Amerikanca koji ode na Kosovo tretiraju kao „kralja“.

Nekadašnja američka državna sekretarka Madlen Olbrajt izjavila je da je Balkan velika tema za spoljnu politiku Amerike.

„Verujem da su u prošlosti Amerika i njeni savetnici učinili pravu stvar i na Kosovu i u BiH. Bajden je lično učestvovao u rešavanju balkanskih pitanja u prošlosti. Danas je Balkan mirniji nego pre 25 godina. Zemlje se nisu dezintegrisale“, rekla je na početku izlaganja.

„Rusija i Kina ponovo jačaju uticaj na Balkanu, posebno u Srbiji. Amerika u trenutku pandemije može mnogo da pomogne zajedno sa EU. Administracija Bajdena mora da ima jasnu strategiju“, istakla je ona.

Ta strategija bi trebalo da ima tri dela – blisku saradnju SAD i EU, jer države Zapadnog Balkana žele članstvo u Uniji, zatim obračun sa korupcijom koja značajno šteti političkim institucijama i urušava vladavinu prava u regionu i najzad, zemlje regiona moraju jačati ekonomsku saradnju sa EU i Amerikom, kao i unutar samog regiona, navela je ona plan. Strategija treba da pomaže pojedinačnim državama u reformama i da ih nagradi, ali i da se izvrši pritisak na one koje to ne čine.

Kao glavni cilj istakla je da Kosovo mora da ima kompletnu nezavisnost,a da BiH ne sme da bude podeljena između interesa tri strane.

Profesor univerziteta „Džon Hopkins“ Danijel Server smatra da SAD i EU moraju zajednički da deluju na Balkanu.

„Dijalog Beograda i Prištine može da pomogne u rešavanju kosovskog problema, ali je potrebno da se umeša SAD i da dođe do obostranog priznanja Srbije i Kosova i razmene ambasadora“, rekao je Server.

U vezi sa BiH, on je izjavio da Dejtonski sporazum nije dovoljan i da sada služi interesima „etničkih pljačkaša“.

Istakao je i da je potrebno udruženo delovanje EU i SAD kako bi se održala celovitost BiH.

„Sve što sam rekao da bi bilo lakše kada bi se Srbije složila sa tim. Bajdenova administracija morala bi da pritisne Srbiju. Kosovo bi trebalo da postane punopravni član UN“, smatra Server.On dodaje i da SAD moraju da spreče da Rusija naoružava države na Zapadnom Balkanu.

Stručnjak za balkanska pitanja Januš Bugajski rekao je da Bajdenova administracija mora da učini dalji korak u BiH jer Dejtonski sporazum više nije dovoljan.

„Potrebna je konstitutivna i izborna reforma u Bosni i Hercegovini“, kazao je on.

On smatra da Rusija i Kina vide region kao slabu tačku Evropske unije i da SAD mora da se fokusira na sprečavanje uticaja te dve zemlje.

„Mora se stati na put kineskom ekonomskom uticaju, a samim tim i drugim uticajima. Slično treba učiniti i sa ruskim uticajem. Potrebno je jačati demokratske procese, slobodu govora i medija, iskoreniti korupciju…“, naveo je.

Kongresmen Majk Mekol, koji se na kratko uključio u diskusiju, govorio je o „opasnosti“ koju Rusija i Kina predstavljaju na Balkanu, posebno u Srbiji, sumiranu u jednu rečenicu.

„Srbija mora da shvati da Putin i Si Đinping nisu njeni prijatelji“.

(Sputnjik)

KOMENTARI25 komentara

  • Ivana says:

   Hebali ju svi Srbi koji su joj pomogli kao maloj u Srbiji, oslobodili Slovence i Hrvate stvorili im države. Ma Srbi su vrhunski idioti nešto malo pametnih pati zbog luđaka, naivaca i domaćih izdajnika kroz našu istoriju. Hrvati izvršili tri genocida nad Srbima i Srbi uvek opraštaju rezultt Srba skoro više nema ni u Krajini ni u Hrvatskoj. Ali država Srbija izdajnički i dalje prodaje srpske njive i preduzeća hrvatskim tajkunima mada naši tajkuni ne smeju ni prismrditi u hrvatsku. Vidte srpsko stado ovaca razliku između države i kolonije Srbije bez samopoštovanja? I na kraju u hrvatskoj sinagoge većinom srušene kao u Zagrebu neke su skladišta druge hrvatski društveni domovi. Židovi završili u logorima ali hrvatska ne plaća židovima oštetu samo Srbija? Ni dan danas im ne daju obnoviti sinagogu u Zagrebu i zato njih poštuju a ljigavci i slabići plaćaju zločine švaba. Koji pak Srbiji za zločine i genocid nisu platili NIŠTA.

   • Duca says:

    Narod koji je čuvao Olbrajtovu za vreme rata po cenu sopstvenog opstanka, nigde to nije napisao, umesto da viče na sav glas - hrani kuče da te ujede.

 1. doktrina soka says:

  Skinite ovu vesticu sa medija.

  • jovan says:

   Najruznije nakaze kao sto su Engel, Server, Olbrajtova su protiv Srbije i srpskom naroda. U tome im pomazu ruzne face iz Srbije, Kandic, Biserko, Canak,.. Ali najgora floskula Zapada koju "drugosrbijanci" podrzavaju je da je maligni uticaj Rusije i Kine, a ISTINA je da od 90-ih u ex XU UTICAJ USA I NEMACKE KANCEROGEN i ZLOCINACKI !!

   • Milan says:

    Ova babetina iz svojih mladjih dana jedino pamti da samo ona sa njenim već dementnim ali globalizovanim mozgom može biti glavna gazdarica na Z. Balkanu. A zapravo značajno je doprinela trajnom širenju antiamerikanizma po celom svetu, štagod da kasniji vlastodršci iz SAD pokušaju Paks amerikani je odzvonilo zauvek.

 2. Miraš says:

  Malo morgen da damo KIM za NIŠTA. Hvataju se kao utopljenici za slamku nudeći otrcane stare žvake za domaće ludake. Priča o ulasku Srbije u EU je blefiranje sa ciljem da nas namagarče u zadnji čas. EU nije kadra više nikog da primi u članstvo jer EU iznutra slabi te ni neće biti novih proširenja EU.

  • Srbski vitez says:

   Zar ova odurno ogavna poluraspala đavolja babetina još nije otegla papke!?? Ja mislio da je odavno već u jezeru ognjenom!

 3. Pravda says:

  mrs vjestico.

 4. uddu says:

  E,da smo mi barem malo nalik židovima,ovu bismo smak.... sa daljinskim upravljačem !

 5. Kulak says:

  Bilo kako bilo,Srbija je po njima glavni igrač.

 6. Veljo da joj ga nagna says:

  Kako je lep tasmanijski đvo.

 7. milorad3 says:

  ova veštica mora da baci kašiku podhitno, vreme joj je,a što se tiče ovih pretnji i napada , pa potrčali su odmah nisu još mogli da sačekaju ni da bajden zvanično postane predsednik,AKO POSTANE UOPŠTE.Izboriće biti poništani VIDEĆETE.Pokrenut je proces na nivou FEDERACIJE o ispitavanju ustavnosti ovih izbora a to nije šala , teksas je sada prvi ali ako kereneosporavanje iz demokratskih bastiona na kraju će to završiti u SENATU i na VRHOVNOM SUDU.Počinjena je kradja izbora, i počinjena je teška povreda izbornog procesa i ako članicca federacije to TVRDI i traži da se to ispita jer su narušena prava te članice federacije to će biti ISPITANO.Pžurrili su trolovi , potrčali su pre vremena tek sad će šiptari i njihov mafijaški lobi da najeb. u americi,je ovo je flagrantni dokaz KO kreirta američku spoljnu politiku,neformalne grupe,kvazi analitičari BIVŠI POLITIČARUI sa mnbogo mrlja na karijeri alo ipak su se preračunali amerika još uvek nije libija ili irak.NEMA NIŠTA od ovog talambasanja, baš zato što je očiogledan mafijaški uticaju u toj priči oko kosova,zbog tačija haradinaja i ostalih ubica niko neće smeti da se zauzme za to, ima da ih izguraju iz vašingtona sa dugačkom motkom a tako će da proidju i olbrajtova i ostali jer ovo je njhiov očajnički pokušaj da se opet udome unutar neke birokratije i ne izlete iz te priče.Ovo ej privatan poduhvat privatnih l preduzimača od kojih neki koriste svoju funkciju za ličnu promociju i krist a to više ne može u naelektrisanoj vašingtonskoj košnici da ostane bez odgovora, samo polako naćiće se ko će sad da oplete po njima:)Još ovih dana će stići upit,odgovor, izahtev da pojasne šta oni u stvari hoće i KO su bre oni.

 8. I Love persida says:

  Pa nije loše, za razliku od nje Toni Bler nam je savetovao kada je bio kod premijera Vučija da bombardujemo sami sebe svojom avijacijom, jer je primećeno da kada počinjemo od pozitivne nule uvek jako mnogo i brzo napredujemo. I mi smo platili Toniju 10.000 funti za ovaj savet. Ova divna žena bi mogla da nam savetuje i kolektivni hari-kiri po bušido kodeksu ili recimo izgladnjivanje i ukidanje plata dok ne ispunimo mere koja ona sprovodi od američkog kongresa, ili što je najteža kazna da nam ukine ispijanje rakije, piva i korišćenje duvana i kafe, e tako bi nam stavila tačku na žizni naši. Jedino koga srbi mrze više od Vuka je ova Madlen a i ona je neki pisac sa bogatim kapitalom od srpske industrije na Kosovu, žena pošteno zaradila svoju imovinu. Njoj je verovatno žao za ovo šta nam radi, ali od nečega se mora živeti ne? Ona je divna jedna starica ali joj je ova sasušena maska od sotonine uštavljene kože tako prirasla za lice da ne može više da je skine. Ona vikendom ne radi (protiv srba) ali ni naši kozmetički saloni gde uđe baba izađe devojka, tako da ona ostaje ovo smežurano čudo. Puna je gneva i samog zla koje se u njoj koncentrisalo. Šta je ta jadna žena Bogu zgrešila? Kada bih joj pomenuo ljubav verovatno bi se rasprsla od preterane mržnje, pukla bi kao kapljica vode na vreloj ringli, ili kao slamka u užarenoj peći.

 9. šiško says:

  Mirna tamo, napujdaću Velju!

 10. persida says:

  Jevrejske dzukele nastavljaju da kevcu. Izrael je priznao Kosovo za drzavu. A Srbi veruju u Stari i Novi zavet....

  • I Love persida says:

   Ma jasno, ali srbi i treba da veruju u oba zaveta sa Bogom pogotovu u ono ispunjenje obećanja iz starog koje se ostvarilo u novom kroz Hrista Gospoda i Spasitelja našeg. Tim pre ako i mrziš Ješe, njih je i Bog omrzao i prokleo da ušima čuju a ne razumeju i očima da vide ali ne prepoznaju svoje spasenje. Oni ne veruju u novi zavet koji je ispunjenje svih starozavetnih obećanja, i ostali su na tome, zato mi srbi koji verujemo ulazimo u spasenje Božije a ovi koji su najpre bili izabrani biće i odsečeni ako se ne pokaju i obrate kroz Hrista, a oni to ne žele ni da čuju. Kada bi se obratili bili bi svima ljubazna braća ovako ostaje na njima gnev Božiji. Bi kul, bi hepi, pravda Božija će stići, za sada se samo pravi račun bez Krčmara, ali kada On dođe svako će primiti po delima svojim. Ni po babu ni po stričevima već po Pravdi Boga jedinoga. Cmokić

   • Kosovac says:

    @ I Love persida, .....Lepo joj pričaš, ali džaba, ona to vrlo slabo razume.

 11. Milutin says:

  Kosovo jeste okupirana teritorija Srbije. Ali okupatori nisu šiptari već Amerika. Učešće evropskog dela NATO-a u američkoj okupaciji dela Srbije je bilo potrebno samo da bi Amerika dobila političku podršku podršku nemoralne evrope. Čast izuzetcima. Priznavanje kosova od strane Srbije znači da je Srbija saglasna da Kosovo više nije samo okupirana teritorija već da je saglasna da joj se oduzima deo njene teritorije. I ako, nedaj Bože ikada, Srbija uđe u evropsku Uniju, saglasiće se sa tim da nestane zauvek. To što 3.Rajh za sada još uvek toleriše nacionalne ispade pojedinih zemalja u okviru eU, ne znači da će to još dugo trajati. Velika Britanija je izlaskom iz eU sačuvala svoj nacionalni indentitet. A mi hrlimo da predamo 3.Rajhu svoju zemlju. Kao što je 3.Rajh raselio Pruse (Istočne Nemce) koje kude, tako će raseliti sutra i Srbe diljem Njihove Lepe Unije. Sećanje na Srbe biće očuvano jos samo u okviru Lužičkih Srba.

  • Srbski vitez says:

   Misliš na Četvrti rajh, jer Treći je propao 1945. Ovo sad je Četvrti rajh pod maskom EU-ropske unije. Ali, propašće i ovaj...samo polako...

 12. Gagi says:

  Svi rade ono sto zele i u te prohteve ulazu veliku energiju. Mi dremamo i spavamo vec sedamdeset godina duboko hipnotisani i uplaseni. Ko nas sprecava da napravimo svoj nacionalni program, da je recimo jedan od ciljeva u tom programu vracanje Draca i Skadra pod nase nacionalno okrilje. Da se borimo svim silama za slobodu Srba koji zive u Albaniji, da radimo nesto ljudi u svom interesu. Da znam, treba da otvaramo poglavlja a u tim poglavljima toga nema i to je nemoguce. Odrekli smo se nacionalnog programa i drzave da bi komunisticka "elita" mogla u europsku katolicku zajednicu kao nekada u svetsku internacionalu. Najgore od svega je, sto nekadasnji ljuti nacionalisti sve to aminuju i sprovode. Eto, idu katolicki praznici a gradovi ce biti okiceni kao da smo u Rimu i Berlinu, malo smeta ova Corona za opste okupatorsko veselje po trgovima nasih gradova. Alo, gde nestadoste Srbi.

  • Ivana says:

   Dok preostali Srbi u hrvatskoj moraju raditi na naš Božić po hrvatskoj ili otkaz u firmama sramota. Srbija je sprdnja protektorat zapada i država svih osim Srba.

 13. padre says:

  Ova žena mora da zlovoljna svakog jutra, kad se pogleda u ogledalu, pa me ne ćudi, što je tako puna zlobe celog dana!

 14. petrovgrad says:

  Kakva zapadna evropa. Možda je trenutno ekonomski jaka i tako će biti narednih 20-30 godina, a potom Muhamedanci uzimaju pod svoje. Tiha voda breg roni. Ljudski faktor je naj bitniji.Ko će da im igra fudbal. košarku, atletiku. Ne vredi oni su kilavi. Primet preuzimaju crnci, arapi, indusi i ostali zdravi i reproduktivno sposobni i zdravi narodi. Šta se zamlaćujete sa Germanima, Francuzima, nema od njih ništa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *