ОЛБРАЈТОВА ЗАБРАНИЛА ДА РЕПУБЛИКА СРПСКА ПОСТАНЕ САМОСТАЛНА

OLBRAJTOVA ZABRANILA DA REPUBLIKA SRPSKA POSTANE SAMOSTALNA

27 jula 2020

UKOLIKO bosanski muslimani ne mogu da ubede bosanske Srbe da njihova budućnost leži u reintegraciji u BiH, nema smisla blokirati mirno razdvajanje zajedničke države, po čehoslovačkom modelu.

Navodi se ovo u poverljivim dokumentima iz 1995. godine koje je objavila predsednička biblioteka Bila Klintona. Kako prenosi britanski „Gardijan“, dokumenti govore da je bivši šef Bele kuće uoči početka kampanje za izbore na kojima se borio za drugi mandat, a nekoliko meseci pre sklapanja Dejtonskog sporazuma, tražio od Vlade u Sarajevu 1995. godine da načini ustupke Srbima u BiH kako bi se okončao rat.U transkriptima telefonskih razgovora Klintona sa svetskim liderima navodi se da je on ponavljao da je razočaran što snage bosanskih muslimana nisu uspele da sačuvaju Srebrenicu. U međuvremenu je glavni operativac za sprovođenje tajnog plana za okončanje rata u Bosni postao njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Entoni Lejk.

Sprovođenje Klintonovog plana počelo je nekoliko nedelja pre pada Srebrenice i uključivalo je postizanje mirovnog sporazuma kojim bi Bosna bila podeljena na dva približno jednaka entiteta. Federacija muslimana i Hrvata trebalo je da dobije nešto manje od polovine države, dok bi Amerikanci razmotrili pritisak na muslimansku stranu da pristane da Srbi u Bosni u roku od dve do tri godine po okončanju rata održe referendum za izdvajanje iz BiH.

Dokumenti pokazuju da se neki članovi Klintonove administracije nisu slagali s planom. Dejvi Šefer, savetnik tadašnje ambasadorke pri UN, a kasnije državne sekretarke Medlin Olbrajt, napisao je da je to „vrlo klizav teren“:

– Srbi su zauzeli veliki deo teritorije zahvaljujući etničkom čišćenju, a sada im omogućavamo demokratski referendum da to potvrde – naveo je Šefer.

Aleksander Veršbou, zadužen za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost, naveo je da je strategija za izlazak iz rata bila rezultat kompromisa više američkih nivoa vlasti.

(Novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Suto babo, zar ne vidis da si prolupala, posenilila, usrala se u gace.

 2. Ni pakao joj neće teško pasti says:

  Ova baba-Lepa, je previše inteligentna za svoje godine, treba je klonirati dok ne klone.

 3. I satana bi se sablaznio ovime says:

  Booože sačuvaj, kako samo reži i kako je podigla kandžu - verovatno su srbi u pitanju - njena najveća poslastica. Ta bi gutala srbe u sva tri obroka.

 4. Gardista says:

  Umukni posvacu ti Šešelja.

 5. Marko Kraljević says:

  Jadna Medlin, uskoro će zažaliti šta je uradila Iračkoj i Srbskoj deci, kada joj upute poziv sa nebesa. Toliko naivna misleći, da će da živi 300 godina, a ono sad pa sad može dobiti poziv od gospoda Boga...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *