Oliver Dragojević, Tompson i Mamić su srpskog porekla?

Oliver Dragojević, Tompson i Mamić su srpskog porekla?

28 jula 2013

Marko-Perković-ThompsonKontroverzni hrvatski pevač Marko Perković Tompson, predsednik „Dinama“ Zdravko Mamić i pevač Oliver Dragojević su sprskog porekla, tvrdi etnolog i istoričar Božidar Kljajević.

Kljajević navodi da Tompson,poznat po izvođenju ustaških pesama, potiče iz Perkovića – stare srpske porodice poreklom iz istočne Hercegovine.

„Na toj listi Hrvata srpskog porekla, iz starih srpskih porodica iz istočne Hercegovine, su i predsednik `Dinama` iz Zagreba Zdravko Mamić i splitski pevač Oliver Dragojević“, rekao je Kljajević, koji se poreklom srpskih porodica bavi 39 godina.

Kljajević, koji je i geograf i književnik, napomenuo da Mamić ne zna ili ne želi da zna sve o svom poreklu, dok je Oliver Dragojević rekao da su Dragojevići nastali iz sedam porodica, ali da nema problem čak i da je poreklo njegovog prezimena srpsko.

On je ocenio da Hrvati svojataju velikog matematičara i astronoma Ruđera Boškovića samo zato što je njegov otac Nikola, Srbin, prešao u katoličanstvo u Dubrovniku da bi zbog trgovine mogao nesmetano da ide u Italiju.

Prema njegovim rečima, Ruđerov otac Nikola je, u vreme kad je gorio manastir Mileševa, krajem 17. veka, svojim zlatom kupio od Turaka zlatni krst i srebrnu kutiju u kojoj je bila ruka Svetoga Save i to predao Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Kljajević ocenjuje da su na Balkanu svi narodi isti, uprkos vladavini tri vere – pravoslavnoj, katoličkoj i muslimanskoj.

„Oni su razdvojeni sticajem okolnosti i, uglavnom, po želji silnika koji su dolazili na ove prostore. I tako smo, bez ikakve potrebe, postali udaljeni narodi“, rekao je Kljajević.

On ističe da je etnološka činjenica da je na Balkanu čak dolazilo do velikih seoba državnih razmera i navodi da tako u Crnoj Gori ne može mnogo bratstava da se podiči da tu starosedioci. Kljajević kaže da su u Crnu Goru mnoge porodice došle, a monge stare su se iselile, najviše u Banat.

„To je, uslovno rečeno, neka naša tragedija pri stvaranju država na Balkanu. Od Makedonije do Slovenije. U tim seobama menjane su navike, pa i naravi ljudi“, istakao je Kljajević.

On je izdao knjige „Potomci Nemanjića u srpskom rodu“ i „Stare srpske plemićke porodice u Hercegovini“.

Božidar Kljajević iz Zemuna, rođen je 1953. godine u Kosanici kod Pljevalja. Bio je profesor u valjevskom kraju, Zemunu i Beogradu. Član je Udruženja književnika Srbije.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *