ОЛИВЕР СТОУН: „Америка је као слон на стероидима!“ (ВИДЕО)

OLIVER STOUN: „Amerika je kao slon na steroidima!“ (VIDEO)

15 septembra 2016

Oliver Stone at the Beijing international film festival

Renomirani filmski režiser čiji provokativni filmovi već decenijama polarizuju i intrigiraju publiku, vratio sa novim filmom o uzbunjivaču Edvardu Snoudenu, koji će početi da se prikazuje krajem meseca.

U svom nedavnom intervjuu za norveške medije, ovaj dobitnik Oskara otvoreno govori o ratu, demokratiji i amerikanizmu.

Američki režiser Oliver Stoun smatra da su izjave o umešanosti Rusije u hakerske napade na servere Nacionalnog komiteta Demokratske partije SAD neosnovane.

„Mislim da je to ogromna fikcija čiji je cilj da se sakrije ono što se stvarno dešava“, rekao je Stoun. Govoreći o tome ko je, ustvari, odgovoran za sajber-napade u SAD, Stoun je istakao:

„Stručnjaci za istraživanje sa kojima sam govorio objasnili su mi da su to najverovatnije uradili Amerikanci.“ Podsećamo da je krajem jula sajt Vikiliks objavio podatke sa servera Nacionalnog komiteta Demokratske partije SAD u koje su upali hakeri. Hakovanje je otkrilo pristrasnost partijskih zvaničnika u korist Hilari Klinton, a na štetu njenog protivnika Bernija Sandersa.

Predstavnici Demokratske partije, među kojima i američki predsednik Barak Obama, nisu isključili da postoji veza hakera sa ruskim vlastima i izjavili su da taj skandal može da ide u korist republikanskog kandidata Donalda Trampa, koji se više puta zalagao za uspostavljanje prijateljskih odnosa sa Moskvom.

Za razliku od evropskih medija koji su oduševljeni zbog izgleda da Hilari Klinton pobedi na američkim predsedničkim izborima, Stoun ne veruje da će se američka spoljna politika poboljšati pod vlašću Klintonove, koja je verovatni pobednik uprkos njenim zdravstvenim problemima. Stoun je istakao da Evropa treba da odbaci svoje strahove u vezi sa Trampom i da se plaši Klintonove. Stounova kritika Klintonove evidentna je i u jednoj od poslednjih scena u njegovom najnovijem filmu.

„Ona je oduvek podržavala vojna rešenja. Čini se da ništa nije naučila. Haos koji je stvorila u Libiji prilično je oblikovao sadašnje probleme sa DAEŠ-om. Političar bi trebalo da bude fleksibilan, ali to je nešto što Klintonovoj nedostaje“, navodi Stoun.

Indirektno, Stoun je Klintonovu čak nazvao budućim tiraninom. „Ne mislim da će ona imati neki prigovor na pokretanje masovnog nadzora američkih građana koji se usude da joj protivreče. Tada ćemo očigledno ići ka policijskoj državi“, kazao je Stoun.

Prikladno je da je novi film Olivera Stouna je o Edvardu Snoudenu, uzbunjivaču koji je otkrio o masovnom prisluškivanju u SAD. Film je morao da se snimi u Evropi, jer nijedna holivudska kompanija nije želela da ga snimi.

Stoun kaže da svi ljudi imaju nešto da sakriju. To nema veze sa kriminalom i terorističkim namerama i ako je kontrola moći važnija od pojedinca onda je to jednako odricanju slobode.

„Nije vlada ona koja nam daje slobodu. Setite se da smo mi, građani, oni koji smo vladi dali određena prava. Vlada, stoga, ne može da pretpostavi da ima automatsko pravo na našu privatnost, ali to je ono što se, nažalost, sada dešava“, ističe Stoun.

On smatra da ne postoji nikakav dokaz da je nasumični masovni nadzor ikada išta otkrio. Naprotiv, ne treba izostaviti dobri stari detektivski rad. Evropi nije nepoznat terorizam, a terorističke akcije frakcije Crvene armije ili IRA-e, na kraju su zaustavili diplomatija i detektivski rad.

„Postoji razlika između masovnog prisluškivanja i strateškog nadzora pojedinaca ili grupa. Verovanje da bi nadgledanje svega bez diskriminacije, da bi se ugrabio jedan trag, moglo bi da spreči incident, tipično je američko razmišljanje. Na isti način vodimo i naše ratove. Amerika je kao slon na steroidima“, zaključio je Oliver Stoun.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *