Oliver Stoun snima film o Snoudenu i dokumentarac o Putinu

Oliver Stoun snima film o Snoudenu i dokumentarac o Putinu

6 novembra 2014

World Trade CenterSlavni holivudski reditelj Oliver Stoun sastao se u Rusiji sa bivšim agentom američkih specijalnih službi Edvardom Snoudenom, o kom planira da snimi film početkom sledeće godine.

„Radimo na scenariju filma. Nadamo se da ćemo snimanje početi početkom naredne godine, jer radimo na scenariju praktično godinu dana i veoma se radujemo što sve teče kako treba“, rekao je Stoun.

Prema Stounovim rečima, taj film biće zasnovan na dve knjige – knjizi novinara „Gardijana“ i advokata koji zastupa Snoudenove interese u Rusiji, Anatolija Kučerene koji je letos o Snoudenu napisao psihološko-politički triler „Vreme hobotnice“.

Stoun je otkrio da će Snoudena u filmu igrati Džozef Gordon-Levit kojeg je nazvao „veoma dobrim i talentovanim glumcem“. Dodao je – na opasku da on „i nije baš za ulogu Snoudena“ – da se Gordon-Levit „preobražava kao i svi pravi glumci, a još se dopada devojkama“.

Kučerena je prava na ekranizaciju prodao upravo Stounu.

Stoun je ruskoj agenciji RIA Novosti rekao da želi da snimi dokumentarni film o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu jer želi da sunarodnicima ponudi alternativnu tačku gledišta na mnoge događaje.

S obzirom da su junaci njegovih filmova već bili Ričard Nikson, Džon Kenedi i Džordž Buš-Mlađi, Stoun je bio upitan: „Da li pomišljate da snimite film o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu?“

„Ne, ne planiram igrani film o Putinu, ali sam sa njim napravio intervju da bih Amerikancima pokazao tačku gledišta koju ne žele da čuju. Inače, hteo bih da o Putinu snimim dokumentarni film“.

Novo pitanje Stounu bilo je: „U Rusiji samo što je izašla iz štampe vaša knjiga „Neispričana istorija SAD“ u kojoj nudite pogled na američku istoriju sa druge strane. Zbog čega je to potrebno?“

„Svaka zemlja skriva svoje negativne momente jer je državama veoma teško da budu samokritične jer sve sebe po pravilu veoma vole. SAD su u svojim rukama skoncentrisale najveću vojnu moć, pa će mladež, koja sada uči po američkim udžbenicima, u budućnosti kontrolisati veći deo svetskih finansija i vojne moći. Ne tvrdim da je neistiniza istorija koju ta omladina sada uči, ali je ona izrezana na komade iz kojih se ne vidi cela slika. Zajedno sa Piterom Kozakom, pokušao sam da našu istoriju učinim shvatljivijom. Pomislili smo da mladež ignoriše istoriju SAD zato što je dosadna, pa smo od nje napravili „priču užasa“ jer je to ono što se sviđa mladim ljudima“.

Putinov pres-sekretar Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj zna za Stounovu želju – da snimi dokumentarac o ruskom lideru – jer su se 4. novembra reditelj i predsednik RF sreli i razgovarali u Teatru naroda. Na skupu posvećenom sećanju na ruskog pisca, reditelja i glumca Vasilija Šukšina.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *