ОЛИВЕР СТОУН ЗА 2 МИНУТА ОБЈАСНИО ПОЛИТИКУ АМЕРИКЕ: „За 30 година 13 ратова и стотине хиљада жртава“ (ВИДЕО)

OLIVER STOUN ZA 2 MINUTA OBJASNIO POLITIKU AMERIKE: „Za 30 godina 13 ratova i stotine hiljada žrtava“ (VIDEO)

29 juna 2017

Jedan od najvećih holivudskih režisera Oliver Stoun objasnio je u govoru, nešto dužem od dva minuta, smisao američke politike u poslednjih tridesetak godina.

Stoun je definisao funkcionisanje „sistema“ američkih „pravednih ratova“ i za to dobio gromoglasan aplauz, preneo je Sputnjik.

Govor je održan pre oko četiri meseca, na dodeli „Speech at Writers Guild“ nagrada za 2017, koje se dodeljuju mladim scenaristima.

– Možete biti kritični prema vašoj vladi i društvu u kom živite. Ne morate da se uklopite. Sada je modi da se napadaju republikanci, Tramp i sve to, a da se izbegavaju Obamini i Klintonovi. Ali, zapamtite ovo, u 13 ratova koje smo započeli u poslednjih 30 godina, i 14 milijardi dolara koje smo potrošili i stotine hiljada života koji su zbrisani sa zemaljske kugle, zapamtite da to nije bio jedan vođa već sistem, i demokratski i republikanski. Zovite ga kako hoćete: vojno-industrijsko-sigurnosni-finansijski-medijski kompleks. To je sistem koji se održava pod izgovorom da su to pravedni ratovi, da su opravdani u ime naše zastave, koja ponosno vijori nad našim životima. Naša zemlja je postala mnogo prosperitetnija za mnoge, ali u ime tog bogatsva ne možemo da opravdamo naš sistem kao centar za svetske vrednosti, sve dok izazivamo tolike ratove i haos u svetu. Nema potrebe da nabrajam žrtve, ali znamo da smo intervenisali u više od 100 država, invazijama, promenama režima, izazivanjem ekonomskog haosa, ili hibridnim ratom- mekom moći- kako god to zovete, ali to je ipak rat neke vrste. Na kraju to postaje sistem koji vodi ka uništenju planete i istrebljenju svih nas. Borio sam se protiv tih ljudi koji vode ratove tokom većine svog života. To je igra koja umara i u kojoj vas uglavnom potuku. I uz sve kritike i uvrede koje ćete dobiti, ali i pohvale, važno je da zapamtite da, ako verujete u ono što govorite i ako ostanete na svom putu, možete mnogo toga da kursu – rekao je Stoun, nakon čega je dobio veliki aplauz.

Podsetimo, nedavno su na američkom kanalu Showtime emitovani eksluzivni intervjui, ukupno njih četiri, koje je čuveni američki režiser uradio sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Razgovori s ruskim liderom trajali su dugo, a Putin je govorio o mnogim svetski važnim temama, ali i o svom privatnom životu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. hristina says:

    Stoun je klasa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *