Оливера Катарина опет освојила Кан

Olivera Katarina opet osvojila Kan

27 maja 2017

PUBLICI jubilarnog Kana sinoć se poklonila Olivera Katarina, pred projekciju kultnog filma „Skupljači perja“ Aleksandra Saše Petrovića, koji je prikazan u sali „Bunjuel“, u okviru zvaničnog programa „Kanski klasici“.

Iščekujući ovaj događaj, zvezda Petrovićevog remek-dela, koje je u Kanu 1967. nagrađeno Gran-prijem glavnog žirija, i nagradom kritike FIPRESCI za najbolji film, u sredu je svoje uspomene osvežavala na Kroazeti, u društvu Jugoslava Pantelića, direktora Jugoslovenske kinoteke. Pre pedeset godina, Olivera Katarina, tada Vučo, nezvanično je bila proglašena najlepšom glumicom festivala, a njen partner iz „Skupljača perja“ Bekim Fehmiu za najlepšeg glumca, pa su francuski i svetski mediji izveštavali da su jugoslovenski glumci očarali Kan.

Olivera je u sredu provodila vreme i razmenjivala utiske o jubilarnom Kanu i sa svetski popularnim hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom, koji igra u trećoj sezoni američke hit serije „Fargo“, snimljenoj po kultnom filmu braće Koen.

Pred polazak u Kan, kako je izjavila za „Novosti“, Olivera Katarina je pored radosti osećala i tugu, jer niko od kolega iz ovog filma više nije među živima.

– Bilo bi mi lakše kada bi i sada pored mene bili genijalni Saša Petrović, Bekim, Bata Živojinović, Gordana Jovanović… Imam odgovornost da se poklonim publici i u njihovo ime.

„Skupljači perja“ su prvi jugoslovenski i srpski film koji je za 14 godina postojanja programa „Kanski klasici“ doživeo čast da bude prikazan u toj selekciji. Kako ističe Jugoslav Pantelić, interesovanje kanskih medija i filmofila juče je bilo veliko i pre same projekcije filma, kao i za celokupno delo Saše Petrovića, koji se i danas svrstava u najcenjenije evropske, ali i svetske autore.

– „Skupljači perja“ su, pored kanskih dobili i druge prestižne nagrade u inostranstvu. Bili su i među pet filmova nominovanih za Oskara, i sada su, na zadovoljstvo svih nas u zemlji, ali i na zadovoljstvo međunarodne publike, pre svega one mlađih generacija koja je u Kanu sinoć prvi put videla ovaj film, doživeli novu svetsku promociju – kaže Pantelić.

UZ „UVEĆANJE“ I „NADNICU ZA STRAH“

U PROGRAMU „Kanski klasici“, „Skupljači perja“ stali su u isti red sa svetskim remek-delima, kanskim laureatima kao što su „Sav taj džez“ Boba Fosa, „Uvećanje“ Mikelanđela Antonionija, La Bataille du rail Renea Klemana, „Nadnica za strah“ Anrija Žorža Kluzoa, „Čovek od mramora“ Andžeja Vajde, Jol Jilmaza Gineja, „Balada o Narajami“ Šoheija Imamure, koji se prikazuju ove godine. Najveće zasluge za to pripadaju Jugoslovenskoj kinoteci, koja je obeležavajući 50 godina od svetske premijere „Skupljača perja“ na Kroazeti, napravila njihovu restaurisanu kopiju i ponudila je Kanskom festivalu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *