„OLUJA“: 18 godina od etnocida i genocida nad Srbima

„OLUJA“: 18 godina od etnocida i genocida nad Srbima

4 avgusta 2013

Operacija OlujaDanas se obeležava 18. godina od stradanja Srba u operaciji „Oluja“, kada su hrvatske zločinačke snage ubile najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti a proterale najmanje 250.000. Bio je to čist primer etnocida i genocida nad Srbima, za koji niko nije kažnjen, a preko kojeg je ceo svet prešao kao da se nije desio.

Vojna operacija „Oluja“ predstavlja najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja izvršenih u ratovima na prostorima bivše SFRJ u kojoj su oko 62 procenta žrtava bili civili. U akciji „Maestral“, koja je bila njen produžetak, hrvatske oružane snage u sadejstvu sa Petim korpusom muslimanske armije, ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika.

Tokom samo nekoliko dana neravnopravne borbe slomljen je otpor srpske vojske Krajine, a srpski narod, njih 250.000, tada kreće u najveću seobu, na istok, braći po veri. U vojno policijskoj akciji „Oluja“, koja je počela 4, a završila se 5. avgusta 1995. godine, prema podacima Dokumentacionog centra “Veritasa”, ubijeno je najmanje 1.886 osoba srpske nacionalnosti i proterano najmanje 250.000 stanovnika bivše Republike Srpske Krajine. Među stradalima je 1.196 civila, od čega 540 žena. Prema istim podacima 943 osobe se još vode kao nestale.

Veritas je saopštio da Srbi iz Hrvatske očekuju da Savet bezbednosti UN i Rezidualni mehanizam Haškog tribunala reaguju na inicijativu dokumentacionog centra za preispitivanje oslobađajuće presude hrvatskim generalima za akciju “Oluja”, jer se došlo do novih dokaza.

Kao i svake godine, u slavu žrtava ovog zločina služiće se parastosi u mnogobrojnim crkvama u Srbiji, Hrvatskoj i Republici Srpskoj.

Obeležavanje u Republici Srpskoj je počelo u subotu, paljenjem sveća u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a danas će biti održan parastos poginulim civilima i vojnicima u hramu Svete Trojice i polaganje venaca.

Za zločine počinjene u toku „Oluje“ u Hrvatskoj niko nije krivično odgovarao.

Trojica hrvatskih generala – Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak, iako su prva dvojica provostepenom presudom Haškog tribunala bili osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, oni su u novembru prošle godine oslobođeni po svim tačkama optužnica, što je izazvalo žestoke reakcije u Srbiji, a u Hrvatskoj oduševljenje. Čermak je oslobođen ranije, aprila 2011.

General Milan Torbica rekao je da je agresijom na teritoriji Republike Srpske Krajine i srpski narod od 4. do 7. avgusta učinjeno najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, a da je takva Hrvatska danas članica EU.

„Agresija je izvršena iako je ta oblast bila pod zaštitom UN, a za to je bilo angažovano oko 200.000 vojnika Hrvatske. Odnos snaga u odnosu na Srbe bio je sedam na prema jedan“, rekao je Torbica.

On je naglasio da je cilj agresije bio potpuno zatiranje srpskog naroda na tim prostorima na koje međunarodna zajednica ne samo da je ostala slijepa, nego je bila saučesnik.

Predstavnik Udruženja porodica nestalih u Hrvatskoj „Suza“ Čedo Marić kaže da se ove godine obeležava “punoletstvo tuge i traganja” porodica nestalih za svojim najmilijim, i kao najveći problem apostrofira sporost u rešavanju sudbine nestalih.

On ističe da je neophodno da se ceo proces rešavanja pitanja nestalih Srba u Hrvatskoj ubrza, ali i procesuiranja ratnih zločina.

“Predstavnici hrvatskih vlasti rade na principu ‘kreni-stani’, a to potvrđuje i činjenica da je u ovoj godini samo grupa od 23 porodice pozvana u Zagreb radi identifikacije i to u februaru, a od tada se ništa nije desilo”, rekao je Marić.

Takođe, mnoga ekshumirana tela još nisu identifikovana.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *