„ОЛУЈА 2“: Српским пензионерима Хрвати и ЕУ отели милијарду евра

„OLUJA 2“: Srpskim penzionerima Hrvati i EU oteli milijardu evra

19 juna 2017

Međunarodna organizacija rada (ILO) smatra da Hrvatska nije dužna da penzionerima, pretežno srpske nacionalnosti, sa teritorije nekadašnje SAO Krajine, isplati penzije za period od početka domovinskog rata do 1998. Reč je o najmanje milijardu evra, koliko prema procenama Zagreb duguje Srbima koji su penzije stekli u „lijepoj njihovoj“.

Reč je o preporuka tripartitne komisije koju je Upravni odbor ILO jednoglasno usvojio, a vezano uz predstavku Udruženja sindikata penzionera Srbije o dospelim, ali neisplaćenim penzijama“, javila je HINA pozivajući se na izvor iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Isplatu traži 22.000 Krajišnika

Pozivajući se na srpske izvore, Hina piše da je isplatu zaostalih penzija od Hrvatske putem ILO zatražilo oko 22.000 penzionera sa teritorije nekadašnje SAO Krajina, što je, kako se spekuliše, oko 800 miliona evra.

I tog ministarstva još, kako se navodi, kažu da Odbor taj slučaj smatra zatvorenim i da je skinut s dnevnog reda.

Udruženje penzionera Srbije sa nekadašnje teritorije SAO Krajine je u novembru 2014. podnelo predstavku ILO protiv Hrvatske tražeći isplatu zaostalih penzija iz pomenutog razdoblja.
Zvanični Zagreb je svoj stav saopštio krajem 2016. u odgovoru na petnaestak stranica koje je sastavila međuresorna radna grupa s predstavnicima ministarstva rada i penzionog sistema, MVEP-a, DORH-a i pravnih stručnjaka.

– One koji su otišli u Srbiju je obeštetila Srbija koja ih je uvela u svoj penzioni sistem, a onima koji su ostali da žive na okupiranim područjima, Hrvatska je isplaćivala penzije sve do prekida platnog prometa izazvanog okupacijom, a čak i nakon toga pokušano je da se penzije isplaćuju preko Međunarodnog crvenog krsta – navode iz Zagreba.

U Srbiji je prema grubim procenama više od 30.000 hrvatskih penzionera, od čega čak 22.000 sa teritorije SAO Krajine. Prosečna penzija iznosi od 250 do 300 evra i nije teško izračunati da je za 10 godina, koliko proustaški režim u Zagrebu nije isplaćivao penzije krajiškim Srbima, taj dig narastao na višem od milijardu evra.

U Srbiji 30.000 penzionera iz RH

U Srbiji je prema grubim procenama više od 30.000 hrvatskih penzionera, od čega čak 22.000 sa teritorije SAO Krajine. Prosečna penzija iznosi od 250 do 300 evra i nije teško izračunati da je za 10 godina, koliko proustaški režim u Zagrebu nije isplaćivao penzije krajiškim Srbima, taj dig narastao na višem od milijardu evra.

Da sve bude još strašnije Međunarodna organizacija rada (ILO) je prihvatio hrvatsku argumentaciju da je prekid isplata uzrokovan višom silom“.

ILO je, kako se navodi, ocenio da Hrvatska nije odgovorna za isplatu tih penzija i to je potvrda onoga što su imali da kažu hrvatski sudovi i Evropski sud za ljudska prava u slučaju Ljube Čekić i ostalih protiv Hrvatske 2002″, ističe zvanični Zagreb.

Zagreb tvrdi i da se penzije ne mogu isplaćivati iz oba fonda – hrvatskog penzionog sistema i „parafonda“ SAO Krajine. Napominju se i da su Hrvatska i Srbija to pitanje rešile bilateralnim sporazumom.

ILO, takođe, smatra da se pojedini slučajevi moraju rešavati pred hrvatskim nacionalnim pravosuđem.

Pozivajući se na srpske izvore, Hina piše da je isplatu zaostalih penzija od Hrvatske putem ILO zatražilo oko 22.000 penzionera sa teritorije nekadašnje SAO Krajina, što je, kako se spekuliše, oko 800 miliona evra.

KOMENTARI10 komentara

 1. Bambula says:

  Pravedna odluka. Nitko ne može primiti istu mirovinu tri puta; prvo od tkz. SAO Krajine pa od Srbije i onda još tražiti odštetu od Hrvatske koju ti isti uopće nisu priznavali. Licemjerno.

  • kuka says:

   Ako su primali penziju od Srbije, onda Hrvatska duguje Srbiji isplaćene iznose. Oni ne mogu biti predmet bilateralnih dogovora, jer se tiču individualnih prava stečenih radom, osnovnih ljudskih prava. Ako takav potpisani papir postoji, onda je on nevažeći, a potpisnici moraju u zatvor. Uostalom, nikakvi bilateralni dogovori nisu ni postignuti, sukcesija nikad nije dovršena. Kakve veze ima priznavanje države Hrvatske sa penzijama i imovinom Srba? Jesu li te penzije i ta imovina Hrvatske? Pripadaju li joj? Ne. Onda neka vrati onom kome pripada. Neka bezuslovno nadoknadi pokradenu, porušenu i uništenu imovinu Srba, neka im vrati oteta stanarska i ostala prava. Priznavanje ili nepriznavanje države Hrvatske nema nikakve veze sa tim. Neka vrati otetu i uništenu imovinu države Srbije, a onu države Jugoslavije neka stavi na raspolaganje za raspravu o sukcesiji na koju i dalje čekamo. Dotle i dalje važi da je Hrvatska opljačkala svoje gradjane srpske nacionalnosti, opljačkala je i Srbiju i ostale republike. To je činjenica. I opet joj malo i opet njeni gradjani jadikuju kako teško žive, kako su im Srbi krivi. Ko je onda ovde licemeran?

   • Srbo says:

    Nemozes brate pucat iz puške i zato tražit penziju,mislim da nije u redu !!

    • kuka says:

     Ustaše su u 2. svetskom ratu pucale puškom i klale i ubijale maljevima milione srpskih civila i većina njih dobila penziju i to boračku. Znam to pouzdano. Dakle, ova tvrdnja ti a priori nije tačna. Ako su mogle ustaše, trebalo bi da mogu i Srbi, pogotovu što Srbi nisu ubijali ničije civile, nego štitili svoje živote i svoju imovinu. Ali Srbi ne traže penzije za pucanje puškom nego na osnovu svojih prava stečenih radom, doprinosa koje su uplaćivali u hrvatski penzioni fond. PRAVA STEČENA RADOM NE SMEJU DA IMAJU NIKAKVE VEZE SA POLITIKOM. Samo što je Hrvatska navikla da Srbima uskraćuje sva njihova prava, pa i ona stečena radom.

   • Bambula says:

    Ne možeš negirati državu u kojoj živiš, pobuniti se protiv nje, a onda od te iste države, koju ne priznaješ, tražiti svoja prava. To je krajnje degutantno i licemjerno.

    • kuka says:

     To važi i za Hrvate. SFRJ je kad su se Hrvati pobunili protiv nje trebalo da ih sve protera sa svoje teritorije i ukine im sva prava? Nauči nas da znamo šta da radimo sa Hrvatima, Šiptarima i Bošnjacima u Srbiji.

 2. Dragan Bec says:

  oprosti da ne propadne...

 3. Miško says:

  KO vlada Srbijom, --.... koje je poreklo Dačića, Šešelja, Draškovića i ostaliih koji se kriju iza druih prezimena? --- Buduća ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić, koja će na toj poziciji zameniti Davora Ivu Štira, koji je podneo ostavku, radila je kao državna sekretarka u tom ministrstvu od 2000. godine. Inače, Pejčinović Burić je od 2013. godine kao vođa projekta PLAC savetovala Kancelariju za evropske integracije Vlade Srbije u vreme kada je premijer Srbije bio Ivica Dačić. ---U hrvatsku diplomatiju ulazi 2000. imenovanjem za pomoćnicu ministra u Ministarstvu evropskih integracija koje su tada vodili prvo Ivan Jakovčić pa Neven Mimica. Godine 2005. postala je državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, koje tada vodi Kolinda Grabar-Kitarović, ---Na izborima 2008. kao članica HDZ-a izborila je mandat u Saboru i vodi izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-EU, zatim saborsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, http://www.telegraf.rs/vesti/2828725-savetovala-je-dacicevu-vladu-a-sada-je-zamenila-unuka-ustase-ko-je-marija-pejcinovic-buric-nova-ministarka-spoljnih-poslova-hrvatske

 4. goran says:

  Zasto Srbija nije proterala Hrvate iz Beograda nego se samo zali? Srbija nema morala. Hrvati imaju svoj lesinarski "moral" i njega se se uvek drze. Srbi samo znaju da kukaju, a bili bi isti kao Hrvati kad bi imali m...

 5. Svetislav Surina says:

  Za sve je kriv Mile Martić.Sada i on traži hrvatsku penziju koju je pošteno stekao radeći u SUP-U.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *