„ОЛУЈА“ – дан када је Хрватска очишћена од Срба

„OLUJA“ – dan kada je Hrvatska očišćena od Srba

4 avgusta 2018

Centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ biće održana u Bačkoj Palanci.

Manifestacija obeležavanja biće održana uz prisustvo državnog vrha na stadionu Sportsko-rekreativnog centra „Tikvara“ u Bačkoj Palanci.Parastos žrtvama održaće patrijarh Irinej, posle čega će se okupljenim obratiti svedok stradanja Jelena Knežević, koja je avgusta 1995. u izbegličkoj koloni došla u Srbiju, a zatim predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi B 92.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovaće predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri, predstavnici Vlade Republike Srpske, članovi Skupštine Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske i drugih državnih organa Srbije i Republike Srpske, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, u akciji „Oluja“ proterano je više od 200.000 krajiških Srba, dok je više od 2.000 izgubilo život ili se vode kao nestali.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica u automobilima, kamionima, na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i BiH.

(Sputnjik)

KOMENTARI9 komentara

 1. Karital says:

  Sutra će nad smoproklamovanom (tkz) r.s.k. letjeti OLUJA i BLJESAK.Za vas koji ste slabo proklamnovani (hehehe) to su izraelski avioni F-16.Kako vidim, brojka ubijenih u Oluji se svake godine poveća za 5%.

  • BWAHAHAHAHAAAAA... says:

   POSETI VETERINARA,NEKA TI ODREDI DIJAGNOZU I PROPISE ODGOVARAJUCE LEKOVE... I LECI SE RETARDIRANA KRETENSKA PACOVCINO!

 2. Miroslav says:

  Najveću zaslugu čišćenja Hrvatske od Srba, Hrvati bi trebali dati Miloševiću. I umesto Jelačića, u Zagrebu bi trebao biti Milošević. Srpska propast je nastala Hrvatskom žeđu Srpske krvi i Srpskom davanju zelenog svetla za ovaj genocid.

  • Slobodanka says:

   Vi iz Krajine u Srbiji najviše gledate kako da se što bolje pozicionirate uz bilo koju aktuelnu vlast. Pouzdani ste kao vrbov klin, ali zato umete da se gordo razmećete. Gordost i sujeta Vam ne dozvoljavaju da ozbiljnije sagledate stvari, ali zato znate da igrate na kartu koja dobija. Mihailo (Mile) Latas, kasnije turski paša Omer Paša Latas, poznat je primer na šta ste sve spremni. Na sličan način tako kao njemu bilo Vam je dobro )možda najbolje) i za vreme Tita. Čak i u nemačkim vojnim dokumentima iz drugog svetskog rata ostalo je zapisano čudjenje kako Broz uspeva da Vas iskoristi za rat protiv drugih Srba. Opet čim se pojavio Milošević gotovo svi ste mu tapšali, a kad je poražen i ubijen te kad ga nema (i najvažnije kad nema nikakve vajde od njega) onda Vam naravno više i ne treba te idete u drugu krajnost - onda je on vaš najveći dušmanin. Te 1995.godine ste pobegli od Hrvata, ali čudno je da posle toga pevate istu pesmu kao i oni. Sad ste se uglavnom svrstali uz mladog Titića 2, a kad on iz bilo kojih razloga ode sa vlasti, unapred znam da ćete ga Vi prvi i najviše ispljuvati. Znam da ne misle svi Krajišnici tako kao Vi i da su mnogi baš poštene duše, ali samo sramotite i njih i ceo srpski rod.

 3. Milica says:

  Zašto u Srbiji Dan sećanja nemaju i proterani Srbi i stradalnici sa Kosova i Metohije? Zašto se njihove patnje i muke sakrivaju i time umanjuju? Koliko je etnički očišćeno Kosovo i Metohija, zar to ne treba isto da zaslužuje našu pažnju i brigu?

 4. Milica says:

  Nikola Tesla (1856-1943) "Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju, mogla bi osvetljavati gradove i gradove" - Hrvatima početkom drugog svetskog rata. - U tome nema promene, ali ne smeta im da na hr. wikipediji napišu da Nikola Tesla "bio je hrvatski i američki znanstvenik srpskog podrijetla". Posle će neko obrisati to "srpsko podrijetlo".

 5. Dane Radakovic says:

  nije tacno da hrvatska proterala srbe iz kniske krajine hrvatska proterala titine jugoslovene pod komandom SLOBODANA MILOSEVICA I FRANJE TUDMANA niko nije smeo staviti kokardu na glavu VOJ, DUJICA ja sam gledao samo partizane titine u kninu POD KOMANDOM SLOBODANA MILOSEVICA VRHOVNOG KOMANDANTA

  • Slobodanka says:

   Dalmacija (zaledje) je i Djujićeva, dakle ne samo partizanska. Kad su dalmatinski Srbi hitro napuštali položaje bežeći i ostavljajući i oružje neprijatelju (mislim negde 1992. godine) je li i to bilo po naredjenju vrhovnog komandanta iz Beograda?

 6. Miraš says:

  Kakvim principima se vodi današnji Izrael? Ili koga sluša današnji Izrael, a odlučio se da učini čast državi naslednici i potomcima ubica svog naroda?! Na godišnjici obeležavanje Oluje u Hrvatskoj izveden je i "vazdušni spektakl" u kojem su učestvovali i avioni F14 Republike Izrael. Tu gde su leteli nisu im bili daleko ni njihovi stradalnici u Jadovnu (sistem od 16 jama)zatim u Jastrebarskom, Jasenovcu, Sisku, Capragu... "I danas noću sanjam krike Židova, koji su dolazili iz "Bezdanke", jame koja je bila pored sabirališta. U nju su ustaše u početku bacali samo Židove, kako su ih ustaše zvali. Vapaji me često probude, a u ušima mi odjekuje: "Adonaj, adonaj", "elo him, elo him", "Bože spasi me, Bože pomozi mi". Te vapaje sam tada čuo, ali nisam znao šta znače, tek kasnije su mi ih protumačili neki moji prijatelji Jevreji." - Branko Cetina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *