OLUJA: Zločin koji još traje

OLUJA: Zločin koji još traje

4 avgusta 2014

oluja_kolona1_ilustracija_625U hrvatskoj-vojno policijskoj agresorskoj akciji “Oluja” poginulo i nestalo preko 2000 srpskih civila, a proterano najmanje 250.000 stanovnika negdašnje Republike Srpske Krajine.

Danas se navršava 19 godina od početka hrvatske vojno-policijske agresorske akcije “Oluja” u kojoj je, prema podacima dokumentacionog centra “Veritas”, poginulo i nestalo preko 2000 Srba, a proterano najmanje 250.000 stanovnika negdašnje Republike Srpske Krajine.

U hrvatskoj-vojno policijskoj agresorskoj akciji “Oluja” avgusta 1995. koja je započela 4. avgusta masivnom vojnom akcijom oružanih snaga Hrvatske, uz podršku NATO, kao i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije BiH (ABiH), izvršena je agresija na prostor Republike Srpske Krajine, odnosno sever Dalmacije, Liku, Kordun i Baniju.

Do agresije je došlo uprkos činjenicama da se ta oblast nalazila pod zaštitom UN-a, kao sektori “Jug” i “Sjever”, kao i da su predstavnici RSK u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom razrešenju.

Među stradalima, prema podacima Veritasa, nalazi se 1.196 (65 posto) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 544 (29 posto) žena, od kojih su oko četiri petine bile osobe starije od 60 godina.

Takođe, prema podacima Veritasa, od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 951 lica, dok se na evidenciji nestalih još vodi 894 osobe, među kojima je 632 civila (315 žena).

U akciji “Maestral” koja je bila produžetak “Oluje”, hrvatske oružane snage u sadejstvu sa Petim korpusom armije BiH, ubile su 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika s područja 13 opština u BiH.

Odluka o početku akcije “Oluja” je na predlog tadašnjeg komandanta sektora Jug, hrvatskog generala Ante Gotovine, doneta na Brionima 31. jula 1995.

Na tom sastanku u Titovoj vili na Brionima, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je jasno definisao cilj operacije poručivši da treba naneti “takve udarce Srbima da praktično nestanu s ovih prostora”.

U prvostepenoj presudi haškog Tribunala, aprila 2011, bilo je ocenjeno da je “Oluja” bila udruženi zločinački poduhvat, na čelu s tadašnjim predsednikom Tuđmanom, čiji je “cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva i naseljavanje tog područja Hrvatima”.

Tribunal je drugostepenu presudu doneo 17. novembra 2012. i njome oslobodio krivice hrvatske generale Gotovinu i Mladena Markača.

Oni su oslobođeni krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, čime je poništena prvostepena presuda kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine, a Markač na 18 godina zatvora. Žalbeno veće je oslobodilo optužene po svim tačkama optužbe, mada nisu negirani zločini utvrđeni u prvostepenoj presudi.

Akcija “Oluja” se nalazi i pred Međunarodnim sudom pravde u sporu o genocidu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije, o čemu je glavni pretres održan u Palati pravde u Hagu od 3. marta do 1. aprila ove godine.

Srbija u kontratužbi insistira da tokom ratova devedesetih na području Hrvatske (odnosno bivše RSK) isključivo akcija “Oluja” može da se potpuno odredi kao genocid po definiciji iz Konvencije UN-a o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

U Hrvatskoj je 5. avgust državni praznik koji se slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti za akciju “Oluja”.

Pupovac na komemoraciji U DVORU: ‘Oluja se ne može slaviti, jer su počinjeni zločini za koje niko nije odgovarao’

Komemorativni skup u spomen na sve ubijene i nestale u toku i nakon “Oluje” organizovali su juče na pravoslavnom groblju u Dvoru, gde su pokopane 64 nevine srpske žrtave.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac smatra da se “Oluja” ne može istinski slaviti, jer su počinjeni zločini za koje niko nije odgovarao. A svesti o tome da bi neko trebao odgovarati nema dovoljno ni kod opšte javnosti, ni kod onih koji čitaju i služe po zakonima.

Uz grobove žrtava, Pupovac je rekao da su oni neretko ubijeni u objesti, ali gotovo uvek u mržnji, te da će se ovakva komemoracija održavati i narednih godina, sve dok u društvu ne budemo imali prema svim žrtvama pravedan odnos pijeteta.

KOMENTARI2 komentara

  1. mitovi mitovi says:

    Tražili ste dobili ste !! Srbijanskom licemjeru nema kraja PA TKO JE ZAPOĆEO KRVAVI PIR,TKO JE OSTAVIO STOTINE BUNARA I JAMA NA PROSTORIMA ŠUGOSLAVIJE "NOŠEN" ZANOSOM MOČI ŠUGOVOJSKE ????? RAT NIJE POČEO 95-E ZAPAMTITE TO I BUDITE SRETNI KAJ NISMO VOJNO RIJEŠILI PODUNAVLJE,A SAD DALJE ŽIVITE U MITOVIMA I ILUZIJAMA ;)

  2. mitovi mitovi says:

    Tko je odgovarao za Škabrnju,N.Glinsko selo,Karlovac,Ogulin,Zadar,Gospić,S.Brod itd ??!!!! Bezobrazno do boli da je za vas nakon krvavih pohoda koje ste sami pokrenuli samo srbijanac "žrtva" !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *