OMBUDSMAN: Neplaćanje karte nije prekršaj, obratićemo se Ustavnom sudu

OMBUDSMAN: Neplaćanje karte nije prekršaj, obratićemo se Ustavnom sudu

5 decembra 2014

bus plus354556547Janković je poručio da će Ustavnom sudu podneti inicijativu za ocenu ustavnosti odredaba Zakona o prekršajima na osnovu kojih, oni koji ne plate kaznu u gradskom prevozu, ulaze u jedinstvenu evidenciju prekršaja u prekršajnim sudovima.

Kako je istakao, javni prevoz mora da se plaća i inicijativa Ustavnom sudu nije izgovor da se to ne čini, ali Ustav Srbije zabranjuje nesrazmerno ograničavanje ljudskih prava.

„Mislim da se ovim pravi veća šteta nego korist. Stradaće tele zbog kila mesa“, kaže Janković.

On je podvukao da je to neproporcionalno i da nije neophodno, podsetivši da postoji način koji obezbeđuje da se izrečena kazna za neplaćenu vožnju gradskim prevozom naplati u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i drugim propisima.

„Imamo sudove, izvršne postupke, tužbe kojima se to mora rešiti. Ne možemo da remetimo sve ostale sisteme zbog toga što nam jedan sistem ne funkcioniše dobro. Valjda je potrebno da uspostavimo kako treba taj sistem koji ne funkcioniše, odnosno sistem naplate i kazni“, rekao je Janković.

Zaštitnik građana poručio je da će se zbog tih, kako je naveo, principijelnih razloga i obaveze da štiti Ustavom garantovanih prava, obratiti Ustavnom sudu i zatražiti da se odredbe Zakona o prekršajima usklade sa odredbama Ustava.

KOMENTARIJedan komentar

  1. FORum LIvii says:

    zbog tih, kako je naveo, principijelnih razloga i obaveze da štiti Ustavom garantovanih prava, obratiti Ustavnom sudu i zatražiti da se odredbe Zakona o prekršajima usklade sa odredbama Ustava. Koji princip i koja prava je u obavezi da stiti ovaj drzavni cinovnik ? Onih koji ih krse i svojim radnjama(ne placanjem) ugrozavaju sistem prevoza i prava onih koji PLACAJU i postuju propise , Zakone i taj Ustav ? Das li su ugrozena prava onih koji NE placaju od onih koji placaju ili su ugrozena prava gradjana od onih koji NE PLACAJU. Umesto da se kazne poostre sada se daje impuls za ne postovanje propisa. DOKLE ce od onih koji posteno placaju sve obaveze kao gradjani da se prave MAGARCI ???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *