OMILjENI NEMAČKI KANCELAR PREĆUTAO ISTINU: Helmut Šmit bio Hitlerov vojnik

OMILjENI NEMAČKI KANCELAR PREĆUTAO ISTINU: Helmut Šmit bio Hitlerov vojnik

1 decembra 2014

helmut-smit_620x06788Bivši nemački kancelar Helmut Šmit našao se, neposredno pred svoj 96. rođendan, na udaru saznanja „Špigela“ o tome da je, izgleda, prećutao istinu o vremenu kada je bio Hitlerov vojnik i o „kontaminaciji“ nacističkom ideologijom.

Novinarka Špigela Sabine Pamperin je u svojoj knjizi Helmut Šmit i odvratni rat, koja će izaći 8. decembra, napisala da se „Šmit rado predstavljao kao protivnik nacista“ a da, međutim, dokumenti ukazuju na „kontaminaciju“ nacističkom ideologijom, javljaju nemački mediji, prenosi Tanjug.

Nemački tabloid Bild je danas dao odgovore na neka sporna pitanja o „pošećerenoj biografiji“ i o tome da li je Šmit zaista želeo da ide u Hitlerjugend. „Da, ali su mu roditelji to branili“, piše taj tabliod.

„Šmitov deda je, naime, bio Jevrejin, pa je njegov otac morao da daje pogrešne podatke o Šmitovom poreklu. Kasnije je hamburški Veslački savez, gde je Šmit bio član, postao deo Marine-Hitlerjugend, pa je tako, dakle, on, ipak bio član Hitlerjugenda“, piše Bild, postavljajući pitanje da li je to znak za nacističku ideologiju. „Nije“, kaže istoričar Mihael Volfzon.

„Samo zato što je neko sa 14 ili 15 godina bio u Hitlerjugendu, to ni izdaleka ne znači da je bio nacista“, smatra ovaj istoričar.

Za Šmita se kaže da je godinama rado naglašavao svoj antinacistički stav, da je „četvrtinu Jevrejin“ i da je, kao takav, imao probleme sa antisemitskom nacističkom propagandom.

Bild na pitanje kako je Šmit, kao takav, ipak mogao da napravi karijeru oficira Vermahta, piše da je on stupanjem u Vermaht 1937. godine ozbiljno mislio da je to jedina čestita organizacija Trećeg rajha.

Sam Šmit se, prema svojim izjavama, dobrovoljno prijavio za Istočni front „jer nije želeo da, kao plašljivac, sam luta…“.

Premda mu lično mnogo toga nije odgovaralo, kod nacista, Šmit, prema jednoj njegovoj izjavi iz 1992. godine, „nije sumnjao u svoju obavezu da se kao vojnik stavi u službu Nemačke“.

O Šmitu su njegovi nadređeni tada pisali da je čvrsto na temeljima nacistističkog shvatanja sveta, kaže se u knjizi o njemu, koja izlazi 8. decembra.

Šef Memorijalnog parka nemačkog otpora Peter Štajnbah objasnio je kako su Šmitovi nadređeni došli do takve ocene Šmitovih sposobnosti.

„Takvi citati su u Trećem rajhu bili uobičajeni“, rekao je Štajnbah, naglasivši da takvi citati ni u kom slučaju ne dokazuju Šmitovo „posebno inficiranje“ nacionalsocijalizmom.

Istoričar Volfzon smatra ipak da je Šmit delove svoje biografije iz vremena Trećeg rajha „pošećerio“, prenose nemački mediji danas.

Najomiljeniji nemački kancelar

Šmit, peti nemački kancelar i, sudeći prema anketama, najomiljeniji od svih bivših kancelara, pojavljuje se i dalje u javnosti, sa neizbežnom cigaretom – premda je pušenje u Nemačkoj skoro proterano – i starački mudro, bez straha, kritikuje i Evropsku uniju i kancelarku Angelu Merkel, i Rusiju, i govori o mnogim temama, poput „kapitalizma, kao ptice grabljivice“, američkog špijuniranja, ekonomske krize…

O Šmitu, koji je nedavno na univerzitetu u Atini dobio počasni doktorat, 24. po redu, čime se uvrstio u rekordere po počasnim doktoratima, njegove socijaldemokrate govore kao o velikom državniku i političaru i čestitoj ličnosti od integriteta sa snagom za donošenje odluka i analitičkim sposobnostima.

Ne samo njegove socijaldemokrate, koje danas vladaju Nemačkom sa demohrišćanima, kancelarke Angele Merkel, već i sami Nemci govore da je Šmit najznačajniji kancelar u posleratnoj istoriji države.

„Sigurnost umesto poduhvata“ mogao bi biti moto zbog koga su mu Nemci ukazali poštovanje kao najznačajnijem nemačkom kancelaru.

Kada je reč o Šmitovom privatnom životu, on je poznat i po tome što se i dalje pred kamerama pojavljuje sa cigaretom i što je ceo vek, čak 68 godina, proveo zajedno sa jednom ženom, suprugom Loki, koja je u dubokoj starosti preminula pre dve godine.

Šmit se lane našao na nišanu medija zbog jedne žene i kada su ga pitali da li je to njegova nova prijateljica, Šmit je odgovorio kratko „da“, što je moćna štampa ocenila da kraće, jasnije i „šmitskije“ ne može ni biti rečeno.

Bilo je reči o gospođi Rut Loa, za koji štampa piše da su joj se pola veka putevi ukrštali sa Šmitovim.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. miloš says:

    Svi su oni i dan danas hitlerovi vojnici

  2. Rade Bukarar says:

    to im je u genima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *