ОН ЈЕ ИЗЈАВОМ „ЗАПАЛИО“ РЕГИОН: Рат је могао да се избегне, али неки то нису хтели

ON JE IZJAVOM „ZAPALIO“ REGION: Rat je mogao da se izbegne, ali neki to nisu hteli

26 decembra 2016

muhamed-filipovic-34

Osim što je jedan od najvećih bošnjačkih intelektualaca, Muhamed Filipović je bio i akter i svedok događaja koji su doveli do izbijanja rata u Bosni i Hercegovini. On se ovih dana oseća kao srednjovekovni glasnik koji je doneo lošu vest. Na njegovu sreću, ubijanje kojem je izložen samo je medijsko, tako da, bar za sada, ne mora da strepi za svoju bezbednost.

Akademik Filipović, koga mnogi smatraju i „ocem bošnjačke nacije“, prolazi kroz medijskog „toplog zeca“ samo zato što je rekao nespornu istinu, nešto čega se dobro sećaju skoro svi koji su živeli u Bosni i Hercegovini uoči početka građanskog rata 1992. godine.

Jedan poziv menja sve

Filipović se našao na udaru bošnjačkih medija posle izjave da je rat u BiH počeo pošto su Bošnjaci samo jednim telefonskim pozivom odbili dogovor sa Srbima. Tada je dogovoren teritorijalni integritet BiH, ali je neko iz Stranke demokratske akcije (SDA) Alije Izetbegovića telefonirao i odbio dogovor sa Srbima, tvrdi Filipović. Prema njegovim rečima, to se dogodilo u trenutku kada je on otišao da sa Slobodanom Miloševićem pregovara o tome kako da se rat izbegne.

– Da nije bilo tog poziva, rat je mogao biti izbegnut – rekao je nedavno Filipović, gostujući na regionalnoj televiziji N1, odnosno, prema bošnjačkim medijima, „u sarajevskom studiju srpske televizije“.

Ništa novo i ništa nepoznato nije rekao Filipović, samo nas je podsetio na jedan od događaja kojim je moglo biti izbegnuto krvoproliće u BiH. A bilo je još sličnih događaja sa kraja 1991. i početka 1992. godine, poput, recimo, Izetbegovićevog odbijanja „Kutiljerovog plana“, kojim je uoči početka rata nuđeno unutrašnje uređenje BiH gotovo identično onom prihvaćenom kasnije u bazi Rajt Peterson u Dejtonu.

Istorija i ponavljači

Neko neupućen bi mogao da se zapita kako je jedna notorna činjenica stara skoro četvrt veka izazvala toliki odijum bošnjačkih medija, ali je problem u tome što su neke laži vremenom postale „aksiomi“, tvrdnje koje se ne trebaju dokazivati. Recimo, rat u Bosni su počeli „srboćetnićki“ agresori koji su se pravo niotkuda pojavili u BiH i napali „goloruki narod“, koji je, prethodno, vekovima živeo u slozi, miru i veselju. A kad mitovi postanu „realnost“, svako suočavanje sa istinom više je nego bolno.

Drugi razlog zbog kojeg je pominjanje opštepoznate činjenice od pre 25 godina izazvalo toliku histeriju leži u liku i delu akademika Muhameda Tunje Filipovića, koga, da ponovimo, mnogi smatraju i „ocem bošnjačke nacije“. A kad neko takvih intelektualnih gabarita i takve biografije kaže nešto što je u suprotnosti opšteprihvaćenim lažima, histerija kosmičkih razmera je zagarantovana.

„Otac nacije“ i zabludela deca

Istina je da je nekih mesec dana uoči Filipovićevog istupa, lider Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Fahrudin Radonči rekao da je Ramiz Delalić Ćelo, koji je kasnije likvidiran, ubio srpskog svata Nikolu Gardovića, što je i bio okidač za početak rata u BiH. Međutim, politički lider nema težinu „oca nacije“.

A osim što je nesporna intelektualna veličina među Bošnjacima, Filipović je i svedok početaka „borbe za nacionalno oslobođenje“. Nakon što je osamdesetih godina prošlog veka stekao disidentsku slavu, početkom devedesetih je zajedno sa Adilom Zulfikarpašićem, Alijom Izetbegovićem i Fikretom Abdićem osnovao SDA. Vrlo brzo, zajedno sa drugim ideologom bošnjačke nacije Adilom Zulfikarpašićem, napušta SDA i osnivaju Muslimansku bošnjačku organizaciju.

Bez obzira na sukobe sa SDA i Izetbegovićem, Filipović je tokom rata bio ambasador BiH u Velikoj Britaniji. Zbog svega toga, jasno je zašto je Filipovićeva izjava izazvala žestoka reagovanja bošnjačkih medija. Jer, osim što je jedan od najvećih bošnjačkih intelektualaca i „otac nacije“, Filipović je bio i akter i svedok događaja koji su doveli do izbijanja rata u BiH.

Zato je njegov istup, odnosno suočavanje sa istinom zabludele (bošnjačke) dece, do sada najozbiljniji udar na stereotipe o žrtvama i agresorima. Stereotipe koji su vremenom postali „aksiomi“ na kojima se bazira „državnost“ današnje BiH.

(Sputnik)

KOMENTARI23 komentara

 1. punca says:

  Mira i Slobo su bili za RAT !

   • Batina says:

    On je tvrtko.

   • Jovan says:

    Tupani i glupani su toliko glupi da u njihove prazne glave jedino se zalepile idiotske fasisticka nato parole koje su sve suprotno od istine. Zapad je sankcijama, bombama i plackom unistavao i razarao srpstvo( ali i srbemuslimane, srbekatolike) i sve to pripisivao Milosevicu. Filipovic je inteligentan za razliku od glupana Alije i Tudjmana koji su pobedili jer su imali pomoc najvecih mavijasa USA&UK. Glupi su uvek na strani jaceg a cinenice im nista ne znace.

  • hristina says:

   Slava Slobodanu Milosevicu! Da ga nije bilo, danas bismo bili kolonija! Ne bi bilo ni Republike Srpske ni Rezolucije 1244 SB UN! Ziveo!!!

 2. Pero Joksimovic says:

  Tunjo već decenijama tupi i na kraju ga je istupio. Neka vrati srpsko ime tupavim "bošnjacima" i moći će, slobodno, za sebe da kaže - ko se usere taj se i opere.

 3. OBREN says:

  Laz je da su Sloba i Mira bili za rat- REC NARODA JE REC BOGA .SLOBA JE PREDSTAVIO PROGRAM I NAROD GA GLASAO . Slobina izjava MI NEUMEMO DA RADIMO AL UMEMO DA RATUJEMO. Ja sam Srbin pravoslavni i ZNAO SAM KAKO CE SE ZAVRITI I TAKO I BESE -BOMBE CELOG SVETA PO NAMA sto bi se reklo LUDOJ GLAVI MUD, MERA JEL UTERAJU K,,,. E MI SMO BILI LUDA GLAVA. SECATE LI SE SRBI BRACO MOJA ANTE MARKOVICA I PLATE OD 1000 MARKI I KONVERTIBILNOG DINARA A GLASASTE ONOG KOD KOGA STE IMALI 1 MARKU. SECATE LI SE PRICE SLOVENCI CE BITI KONJUSARI A KO KOD NJIH SADA IDE DA CISTI KLOZETE NASA DECA I DECA RODITELJA KOJI GLASASE I ONDA I SAD RATNOG MILOSEVICA A SADA NJEGOVOG RATNOG POTPAROLA I MINISTRA . ZATO STE LIDERI NA BALKANU AL U K...

  • Pero Joksimovic says:

   I ti ga vala istupi - domaćinski.

  • punca says:

   Mira ta zmija je dovela Sorosa-Schwarz hazar u Jugoslaviju.

  • kuka says:

   Nadrobio si svakakvih poluistina, pa ne znam odakle da krenem. Mira i Sloba su bili američki ljudi, bar u početku, dok ih ameri nisu izgustirali. Zatim, nije Sloba dobio izbore na nekom ratnom programu, nego da paroli "Srbija će biti cvetna bašta!" (1990. mislim). Ratovanje je pomenuo samo jednom, ali ne pre izbora, nego daleko posle toga, uoči ratnih sukoba, i to u kontekstu da ćemo ratovati ako budemo morali, ako budemo ugroženi ili napadnuti. A to je različito od onog što ti kažeš. U vreme Ante Markovića plate jesu bile dosta visoke, ali mi smo svi znali da se one dele od nekog pozajmljenog novca koji ćemo morati da vratimo. Uostalom, i nisu bile toliko visoke, ja to bar nisam osećao, jer ih je jela inflacija. Ono po čemu sam ja zapamtio Antino vreme nisu visoke plate, nego nestašice osnovnih potrepština: benzina (sećaš se zajebbancije "par-nepar"), deterdženta, prehrambenih proizvoda, naročito onog što mogu jesti i deca (voće, povrće, mleko, mlečni proizvodi itd.). Sećam se da sam ustajao u 3 sata ujutru da bih stao u red i pre posla kupio litar mleka i veknu hleba. Još je svašta gadnog bilo u Antino vreme, samo si ti sve to zaboravio. Ili je kod tebe, gde god da si, bilo drugačije?

   • Harry Neron says:

    To je bilo u vreme Milke Planinc i Branka Mikulića. U vreme markovića je bio fiksni kurs 7 dinara ua jednu marku i tada je i privreda i živo uopšte procvatao.

  • Jovan says:

   Obren nista ne znas i samo ponavljas DOSmanlijske fraze koje tacno zvuce al su GLUPE! Rat i sankcije su razorile srpsku ekonomiju. Rat se dogodio jer je Alija po naredjenju USA odbio mir. Akademik to lepo laze, al ti to ne mozes da shvatis jer imas PATOLSkU mrznju prema Milosevicu i tebi cinjenice ne znace nista

 4. Vasilije says:

  ne moze se doci na vlast u srbiji ili bilo kojoj slicnoj prciji, a da nisi neciji pulen. cak i najveci ratnici plocnika, gangsteri, pocinju karijeru kao neciji puleni. ali kumst je da se kasnije okrenes protivu svojega gospodara. A TO JE UPRVO UCINIO DR SLOBODAN MILOSEVIC ! Borisav Jovic je bio i ostao VATIKANSKI COVJEK koji je direktno polagao racune papskom nunciju u Beogradu ! ALI SLOBODANOV DURMITORSKI GEN JE IPAK NA KRAJU PREVAGNUO, JER NJEGOV OSJECAJ ZA PRAVDU BIO JE JACI OD SVEGA. "JEDNAKA PRAVA ZA SVA TRI NARODA - ZBORIO JE DR MILOSEVIC". Nikada, ni jednom rijeci, nije se Slobodan zalozio za vece pravo Srbina ili nekoga drugoga. I odmah kao nagradu su mu poslali Markale, Vokera kokera i Racka Macka da prede. JER SU ZNALI DA SLOBODAN NIJE KRVNIK KOJI CE SE CVRSTO OBRACUNAT SA OPOZICIJOM I OTPORASIMA. A da je slobodan pozatvaro clanove njihovije porodica bila bi druga prica. da je osnovao mucilista kao sto je Gvantanamo, bila bi druga prica. Stanisic je ostao americki covjek. Borisav Jovic vatikanski i genserov. JEDINO JE SLOBODAN MILOSEVIC PREVRNUO CHURAK. I NJEGA SU KRVATI NAJVISE MRZILI, JER SU ZNALI DA JE NEPOTKUPLJIV.

  • Jovan says:

   Tvoja analiza se poklapa sa STVARNIM desavanjem za vrema fasisticke agresike na srpski narod 1990- 2016. Milosevic je pogresio jer je verovao u dobre namere Zapada a nije znao za veliku narodnu mudrost " ne veruj Latinima(Zspadnjacima) i kad ti darove donose jer su oni stare varalice" i kad je video da oni rade na razbijanje Srba u 8 drzava i traze potpuno unistavanje srpske privrede i traze sve rudnike, zemlju, vodi, vazduh da im se preda- to Milosevic nije mogao da prihvati. To su prihvatili DODmanlije i ostali antisrpski olos koji se prostituise za njihove pare, a sada je Srbija kolonija a Srbi sluge i robovi u sopstvenoj otadzbini.

  • kuka says:

   Kako objašnjavaš zajednički račun Miloševića i Tudjmana u nekoj švajcarskoj banci?

   • Jovan says:

    Daj narodu naziv svajcarske banke, racun i iznos! Neka narod zna. Ja privi zelim istinu. A ako ne znas vec samo ponavljas propagandu pljackasko teroristicke bande USA&UK ( kao Ciparske milijarde, uzgred oko kojih su se dosmanlije omrsile silno), koja je sluzila za rusenje Milosevica i okupaciju Srbije, bolje nemoj. Racune i pare imaju sve srpske politicke prostitutke koje su radile za njihove Zapadne makroe, a radili sve protiv srpske vojske, srpske privrede, srpske drzave,...

    • kuka says:

     Ne valjaju ni jedni. Dosad si mogao da se uveriš da ja ne učestvujem u kampanjama, da se ne stavljam se ni na čiju stranu, da su mi svi jednako crni pred očima. Samo pokušavam da saznam istinu. Ako ne postavim pitanje, verovatno je neću ni saznati. Švajcarske banke ne daju podatke o svojim komitentima. Čak ni tužilaštvima Srbije, osim ako im se podnesu uverljivi dokazi da je ulog stečen krivičnim delom. Zato mi moramo da se dovijamo, da se raspitujemo na razne strane (najbolje javno) ako hoćemo da doznamo istinu. A kiparskih para jeste bilo i to dosta, to je potvrdio i Batić koji je bio na Kipru zajedno sa Dinkićem. Posle te prve posete Dinkić je tamo otišao sam i po povratku nas izvestio da para neeeema. Dakle, tu je sve jasno. Naša država još uvek može da sazna sve detalje o putu tog novca, gde je tačno završio, samo da hoće. Ali verovatno neće jer su se svi u lancu namirili, pa sad zadovoljno ćute.

     • Jovan says:

      Znam da imas ok. komentare, ali bas zato sam napisao da ne koristis propagandu koja je koriscena za rusenje Milosevica raznoraznih politickih prostitutki koji su za pare prodavali srpstvo, srpske vojskovodje, i vascelu Srbiju. Pare su morali da iznose pojedinci u ime drzave da bi pod najcrnjim sankcijama snabdevali zemlju da fukcionise u ratnim islovima; zbog toga su ubijani mnogi od direktora Jat do drugih. Problem je sto su te pare posle 5. zavrsile kod "demokratskih heroja"; i jos, siguran sam da su vecina od tih "kurira" ucestvovala u ubistvu Milosevica da bi pare ostale u njihove dzepove. DOS je formiran od otpada miloseviceg jer ponuda od stranu mi6 i cia bili bolja. Gubitnik je 99% naroda koji je sad rob tih bizMismena i okupatora- "investitora".

      • kuka says:

       Nije propaganda ono za zajednički račun Tudjmana i Miloševića. D. Margetić kopao po slučaju INE, pa slučajno nabasao na taj račun. Bivša braća ga zatvarala, sudila, premlaćivala, ali on i dalje tvrdi isto. Ima dokaze i doneo ih, kaže, pok. Verici Barać, ali ona je nažalost prerano umrla, pa je sve ostalo na tome i svi ćute ko zaliveni.

       • Jovan says:

        Milosevic je bio pod teskim sankcijama Zapada i skoro 100% sam siguran da nije mogao u godine rata i sankcija da otvori racun na svoje ime u bilo koju zapadnu banku, ni u Svici ni u svetu Mogao je neko drugi da ulozi pare ali na svoje ime, tako da ta prica kod mene ne pije vodu. Moguce da je imao racune na svoje ime pre rata jer je bio mnogo godina bankar a to je nesto drugo. Ne mislim da je Milosevic svetac, vec covek sa puno gresaka za vremena nato agresije na vasceli srpski narod, ali propaganda lopova koji krali srpske pare i istovremeno uzimali lovu od Zapada a mazali su oci narodu da je Milosevic lopov. Na kraju, to ime pored Tudjmanovog ne mora da zmaci da to bio predsednik Srbije. Evo danas vest da je nestala Smilja Avramov, a to je jedna obicna anonimna zena.

 5. Don says:

  A zasto su ratovali muslimani protiv muslimana?U Cazinu.Zasto je Fikret Abdic koji je pobedio na izborima dao vlast Aliji?Na njegov nagovor.Niko nije cist po pitanju ratova.Pa ni on.

  • Jovan says:

   Abdic je hteo mir sa Srbima u Cazinskoj krajini a Alija NE, i to je razlog. Sam Fikret je jednom izjavio da su ga u tim mutnim vremenima neki "fini jaki momci u crnom" lepo zamolili da Aliji preda vlast.

 6. vlada says:

  Tunjo bi jos samo mogao da kaze ko je to zeleo rat. Neko ne znaci nista.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *