ОН ЈЕ ПУТИНОВ МОЗАК: Зову га нови Распућин, а има јасан став о Србима и Хрватима!

ON JE PUTINOV MOZAK: Zovu ga novi Raspućin, a ima jasan stav o Srbima i Hrvatima!

16 decembra 2019

Nakon odluke odlazećeg predsednika SAD Baraka Obame o proterivanju 35 ruskih diplomata, navodno uključenih u hakerske napade na rezultate američkih predsedničkih izbora na kojima je pobedio Donald Tramp, u fokus zapadnih medija dospeo je Aleksandar Dugin, intelektualac kojeg predstavljaju kao „Putinovog Raspućina“.

Analizirajući poteze ruskog predsednika Vladimira Putina, zapadnjački mediji poslednjih nedelja uveliko bavili kontroverznim ruskim intelektualcem Duginom kojeg neki nazivaju i „Putinovim mozgom“, piše Alo.Svojom dugom bradom filozof, sociolog i istoričar Dugin (54) zaista podseća na kontroverznog mistika Grigorija Raspućina. Na Zapadu smatraju da je Duginov uticaj na ruskog predsednika sličan onom koji je Raspućin imao na rusku carsku porodicu Romanov, cara Nikolaja II i caricu Aleksandru.

Internet forum „Big tink“ ide i korak dalje, pa tvrdi da je Dugin „najopasniji filozof na svetu“ i zagovornik ruskog imperijalizma. Kao tvrdi tradicionalista, žestoki je kritičar liberalizma koji simboliše Amerika, ali osuđuje i komunizam i kritikuje fašizam. Zalaže se za zabranu hemije i fizike, a protivnik je i interneta i biotehnologije.

Dugin ima mišljenje i o Srbima i Hrvatima. Tako je u svom članku „Geopolitika jugoslovenskog sukoba“ iz 1997. godine ocenio da Hrvati pripadaju u katolički sektor germanske srednje Evrope, naglasivši da je njihova geopolitička sudbina vezanost za taj blok. Za Srbe, međutim, ističe da su u svim kritičnim istorijskim trenucima bili uz Ruse.

„Srbi su zapravo mi. Oni se osećaju kao mi. Srbi su naše ja“, rekao je prošle godine tokom poseta srpskog predsednika Tomislava Nikolića Moskvi. Hrvatski list navodi da je Aleksandar Geljevič Dugin rođen 1962. godine u Moskvi. Otac mu je, kako sam tvrdi, verovatno radio za sovjetsku vojnu obaveštajnu službu.

„Mrzeo sam svet u kojem sam rođen“, rekao je Dugin u razgovoru za „Njujorker“. Navodi se da se kao tinejdžer pridružio krugu ekscentričnih moskovskih intelektualaca koji su podjednako prezirali sovjetski komunizam kao i zapadnjački kapitalizam i pokazivali sklonost prema misticizmu i ezoteriji.

Tokom Gorbačovljeve perestrojke (1986.-1991.) Dugin je prvi put bio na Zapadu, konkretno u Berlinu i Parizu, gde je upoznao Alena de Benoasta, lidera evropske Nove desnice. U razdoblju od 1990. do 2000. godine Dugin je objavio niz radova i knjiga, među kojima i Osnove geopolitike iz 1997. koja je pobudila veliki interes kod političkih i vojnih struktura u Rusiji.

Dugin je zatim postao savetnik predsednika ruske Dume Genadija Seleznjova. Kada je Vladimir Putin 2000. postao ruski predsednik, Dugin je postao njegov vatreni pristalica.

„Putin je sve… Putin je apsolutan… Putin je nezamenljiv“, oduševljeno je govorio Dugin koji je 2004. godine doktorirao sociologiju na nemačkom Univerzitetu u Rostovu da bi 2008. godine postao profesor na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi i direktor Centra za konzervativne studije.Navodi se da je Dugin 2001. osnovao Međunarodni evroazijski pokret, organizaciju koja promoviše ujedinjenje bivšeg sovjetskog područja u jedinstvenu kulturnu i civilizacijsku celinu. Pobedu Donalda Trampa u Americi dočekao je s oduševljenjem.

„Za nas je njegova pobeda radost, to je sreća. Morate da razumete da Trampa smatramo američkim Putinom“, rekao je nedavno Dugin za „Volstrit džurnal“.

(Espreso)

KOMENTARI3 komentara

  1. M says:

    Cijenim Duginov doprinos geopolitičkom mišljenju!Ali ne mogu vjerovati da se zalaže za zabranu fizike i kemije?!?Jer Nauka nije u koliziji s Bogom,ne mora se toga bojati,treba se bojati glupih učenjaka i onih koji zloupotrebljavaju nauku!

  2. milorad2 says:

    Ezoterija,to je ono što ih boli jer neki koji se "bave" ezoterijom pre ili kasnije shvate čime se ONI bave:)Zato pljuvačka i bes na dugina, a čovek je jednostavno postao njihov nepriajatelj onoga momenta kada je shvatio KO i ŠTA su ONI koji stoje iza ovog pokušaja vladanja svetom, sva sreća sada sasvim odlučno može da se kaže "neuspelog pokušaja".Što se tiče "ezoterije" doćićemo im glave za to.G.dugin je moj brat iako se nikad videli nismo mi smo u istom redu, prvom redu boraca protiv tame koja sikće sa "zapada",nisu oni nigde, strane sveta tu ne postoje ali ko je ušao medju njih sa mačem sudbine taj zna koga je posekao.ZLO je to ČISTO ZLO i veliki nevidljivi rat se već dugo vodi i da znate da MI pobedjuejmo,sad su najeb.naši neprijateljii to su i vaši neprijatelji iako nemate pojma o tome.

  3. Branimir says:

    Rusiji NISU potrebne nove teritorije, ona je najveca drzava na svijetu sa ogromnon teritorijom! S toga Rusija NIJE agresivana sila. Naprotiv. Ona radi vrijedno na uspostavljanju mira i stabilnosti. Bas kao i Kina. Jer im suprotno nije u interesu. Za razliku od njih imamo SAD koja je u istorisjkom povlacenju i kojoj ratne igre odgovoraju, kako bi zastrasila protivnike dok se povlaci. Nasi zajednicki neprijatelji pokusavaju da prikazu Dugina kao nekog mistika, kako bi skrenuli paznju sa onoga sto on ima da kaze o njima. Njegovo razotkrivanje Zapada zla je ono sto ih forsira da pokusavaju udarcima na njegov karakter ili cistu svijest da skrenu paznju sa toga. Ne vidim nista problematicno u njeovim postavkama u vezi Zapada. Naprotiv. To se poklapa sa mojim licnim pogledima, 100%. Samo kada neko sa vise obrazovanja i znanja kao Dugin to jos pokrepi sa mnostvo cinjenica, onda to samo uvrsti moje licna razmisljanja i potvrdi da smo na PRAVOM putu. Iako taj put izgleda VEOMA trnovit.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *