„ОН ЈЕ СЛЕП ЗА СОПСТВЕНИ ТЕРОРИЗАМ“

„ON JE SLEP ZA SOPSTVENI TERORIZAM“

21 novembra 2023

Politički tim američkog predsednika Džozefa Bajdena nije mu dozvolio da se tradicionalno obrati naciji i umesto toga je smislio jednostavniju opciju – objavili su tekst u „Vašington postu“, napisala je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u kolumni za „Izvestiju“.

– Bajden počinje ovaj korak u kampanji istorijskim neuspehom. Prema istraživanjima javnog mnjenja, rejting aktuelnog američkog predsednika dostigao je rekordno nizak nivo – više od polovine Amerikanaca ne veruje svom predsedniku i ne odobrava njegovu politiku. To i nije neki poklon za devetu deceniju – piše Zaharova.Osvrnula se na teze teksta američkog predsednika čije ime je u autorskoj kolumni pisala pod navodnicima, jer je, kako ističe, svima jasno da Bajden nije pisao taj tekst.

Šta to tamo „Bajden“ piše?

Američki predsednik povlači paralele između sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku iz prostog razloga što je podrška Izraelu jedino pitanje oko kojeg postoji dvopartijski konsenzus na najvišim nivoima moći u Americi, smatra Zaharova.

Sva ostala pitanja stvaraju nepremostivu podelu između republikanaca, a jedno od njih je i pitanje podrške kijevskom režimu, dodaje ona.

Vašington gradi odnos prema konfliktu kroz prizmu sopstvene izuzetnosti, primećuje Zaharova, aludirajući na Bajdenov tekst u kom se navodi da su „SAD država od ključnog značaja“.

Samo nekoliko dana pre početka najnovije eskalacije na Bliskom istoku, pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan — Bajdenov najbliži saradnik — objavio je članak za „Forin afers“ pod naslovom „Poreklo američke moći“, u kojem tvrdi da je, zahvaljujući Vašingtonu, „region sada mirniji nego decenijama unazad“.

Međutim, trenutna situacija na Bliskom Istoku ukazuje na potpuni neuspeh bliskoistočnih napora američkog establišmenta, po svemu sudeći, istu sudbinu će doživeti i teza o „ključnom značaju američke nacije“, navodi Zaharova.

– Bajden se više puta poziva na Hamasovu ‘terorističku strategiju’, zaboravljajući da je Hamas došao na vlast demokratskim putem 2006. godine i da su SAD odigrale značajnu ulogu u dovođenju ovog pokreta u prvi plan – ukazuje Zaharova.

Takođe, američki predsednik se više puta poziva na međunarodne napore, međutim, krivicom zapadnih zemalja, pre svega Vašingtona, blokiran je poslednji efikasan i funkcionalan mehanizam smirivanja sukoba – takozvani „Bliskoistočni kvartet“, koji, pored SAD, uključuje EU, UN i Rusku Federaciju, podseća ona.

Zaharova se zapitala zašto Bajden direktno izraelskoj vladi, kad ih već spominje u tekstu, ne kaže o potrebi rešenja sa dve države i neprihvatljivosti iseljavanja Palestinaca sa teritorije enklave.

Svima je jasno da planove za preseljenje Palestinaca izraelske vlasti ne bi mogle da razviju bez Vašingtona, dodaje ona.

Zašto, optužujući jednu stranu u sukobu da pribegava terorističkim metodama, Bajden ne vidi terorističke akcije u politici neonacističkog režima u Kijevu, dodaje Zaharova.

– Bajden piše o granatiranju bolnica, ali upravo to rade ukrajinske oružane snage, granatirajući bolnice u DNR i LNR zapadnim oružjem. Govori o zverstvima nad civilima, a upravo to rade neonacistički banditi u Ukrajini. Govori o napadu na muzički festival mladih, a vojska Zelenskog u kolapsu napada škole tokom dečjih proslava – pojašnjava ona.

– Zašto Bajden ne oseća to? Možda nema njuh za sopstveni terorizam? – zaključuje Zaharova.Mnogo je čudnih i kontradiktornih stvari u Bajdenovom tekstu, a šlag na torti je naređenje na kraju teksta da dve grupe nosača aviona krenu u zonu sukoba.

– Kada su u istoriji grupe nosača aviona američke vojske donele stabilnost i doprinele prekidu vatre? Sama imena nosača aviona liče na autogol: ‘Dvajt Ajzenhauer’, za vreme čije vladavine su Amerikanci učestvovali u Korejskom ratu, i ‘Džerald Ford’, u čast predsednika tokom sukoba u Vijetnamu. Ako ‘američka moć’ ponovi sudbinu SAD tokom korejskog i vijetnamskog rata, ponovo ćemo moći samo da se saosećamo sa Izraelom – zaključuje Zaharova.

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    JEDINI TERORISTA na svetu je satanistička amerika, kojoj je kraj počeo hvala Bogu, Rusiji i slobodnom svetu. Ova teroristička zver je neizlečivo i žestoko ranjena, i treba se paziti od nje.

  2. milorad5 says:

    pa iseliće ih ili pobiti u gazi...i to baš amerikanci,ogromno gasno nalazište i veliki podzemni rezervoar vode je ispod gaze to je razlog plus izraelska tvrdnja da je sve to izrael...mada,koliko ja znam iz istorije gaza je oduvek bila deo egipta,dok ih turci nisu okupirali i srušili zadnju egipatsku dinastiju...posle je i egipat i izrael i jerusalim i sve bre to bilo turska imperija i to MNOGO DUŽE nego šti su rimljani ili jevreji živeli tu:)...ima truci ponovo to da ćape ako usoeju da pregaze siriju u tome i jeste pooneta svega što se dešava,koliko vidim...sirija nikada recimo nije bila deo turske i nikda nisu priznali sultane sirija je uvek bila okupirna teritorija od strane osmanlija kao i srbija recimo oni to nisu smatrali svojom teritorijom a sirija je važna za istambul jer to je put na b.istok...samo neznam kako će da pokore siriju ponovo sad kad su rusi tu...moraće da se snadju nekako drugačije da dodju do jerusalima i egipta jer to JESTE cilja turaka,obnova otomanskog carstva u NEKOJ FORMI,možda federacije ili tako nešto,a tu nema mesta za jevreje...biće ovo sve jako krvavo na duže staze...

  3. Miki says:

    Čiča je prolupao, nije ni za upis u dečiji vrtić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *