ОН ЈЕ СРУШИО ДОДИКА: Ево ко је Драшко Станивуковић, нови градоначелник Бањалуке (ВИДЕО)

ON JE SRUŠIO DODIKA: Evo ko je Draško Stanivuković, novi gradonačelnik Banjaluke (VIDEO)

16 novembra 2020

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković ostvario je svoj politički san. Mladi, 27-godišnji političar iz Banjaluke savladao je na lokalnim izborima Republike Srpske Dodikovog kandidata iz redova SNSD-a i kako stvari stoje, biće novi gradonačelnik najvećeg grada u ovom entitetu.

Stanivuković je rođen 21. maja 1993. godine, student je ekonomije, odbornik u Skupštini Grada Banjaluka i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).Političku karijeru započeo je u 18. godini, a 2014. godine bio je najmlađi kanididat na Opštim izborima za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Tada je osvojio oko 2.000 glasova, što nije bilo dovoljno za osvajanje mandata.

Dve godine kasnije kandidovao se za odbornika u Skupštini Grada Banjaluka, te sa osvojenih 2.000 glasova postao najmlađi odbornik u istoriji lokalnog Parlamenta.

Na Opštim izborima 2018. godine se kandidovao ulazak u Narodnoj skupštini RS te sa skoro 20 000 glasova dobio mandat poslanika u entitetskom Parlamentu. Osvojio je pojedinačno najveći broj glasova od svih kandidata za narodne poslanike u Republici Srpskoj.

Sada, 2020. godine ostvario je najveći uspeh u političkoj karijeri i uradio ono što godinama niko nije mogao – pobedio je Milorada Dodika!

Stanivuković je 2014. osnovao Udruženje građana „Budi drugačiji“ koje ima za cilj da motiviše mlade ljude i pomaže drugima kroz razne akcije. Do sada je organizovao nekoliko protestnih šetnji i okupljanja kako bi ukazao na probleme s kojima se suočavaju građani Banjaluke, ali i cele Bosne i Hercegovine.

Prikupljali su sredstva za uređenje školskih dvorišta, fiskulturnih sala, pomoć osobama obolelim od raznih bolesti i slično.

Stanivuković je podržao protest majki i porodilja, organizovao peticu protiv kupovine luksuznih automobila za ministre u Vladi RS, organizovao proteste protiv povećanja akcija za gorivo, podržao inicijativu Pravda za Davida i slično.

Završio je Osnovnu školu „Aleksa Šantić“ i banjalučku Gimnaziju. Nakon toga upisao je Ekonomski fakultet u Banjaluci.

U slobodno vreme uči da svira klavir i gitaru. Bavi se plesom, borilačkom veštinom krav maga i raznim drugim sportovima.

U jednom intervjuu priznao je da je od malena želeo da se bavi društveno korisnim radom i politikom, a s obzirom na to da je njegova porodica jedna od imućnijih u Banjaluci, ističe da mu sticanje novca nije bio motiv za ulazak u politiku.

U parlamentu je poznat kao jedan od najoštrijih kritičara režima Milorada Dodika, a zbog toga je redovno snosio posledice. Bivao je i hapšen, a i fizički napadan zbog svog političkog delovanja.

Kako se to obično i očekuje od autoritarnog režima, Stanivuković je dobijao nadimke „mladi tajkun“, „državni neprijatelj“.

– Biti „državni neprijatelj“ u Republici Srpskoj Milorada Dodika, znači biti prijatelj građana, prijatelj naroda, prijatelj svakog čoveka – rekao je Draško Stanivuković jednom prilikom.

Kako je vreme odmicalo, on je sticao sve više i više simpatija među ljudima sa druge strane Drine, a građani su ove godine pokazali na izborima šta misle o Dodiku, a šta o Drašku…

(Direktno.rs)

KOMENTARI37 komentara

 1. Kulak says:

  Bitno je da je Srbin.

  • Ivke says:

   Da se ponasa kao srbin i bori za srbe

   • Za Srbiju says:

    Ovaj se bori samo za sebe. Nesrećnik. Lajavi mlatađija.

    • gago says:

     U 27.g.na drugoj godini ekonomskog fakulteta;"kapacitet" ha ha ha Inače, vlast ima onaj kod koga su ključevi od kase; neće on dočekati ni pola mandata!

  • Milan says:

   Polakote. On je model poželjnog Srbina u BH u političkom Sarajevu, slično kao što je za njih Komšić model poželjnog Hrvata. Nije mi jasno zašto Banjalučani za njega glasaju. Ako su ovakvim glasanjem hteli da kazne Dodika e kazniće najpre sebe. U Februaru ove godine rekao je da Srbi u Srbiji i Srbi u Republici Srpskoj su DVA NARODA!!! Progon 250.000 Srba iz Hrvatske tokom akcije „Oluja“ za njega je veliki zločin, a na pitanje voditelja Fejs televizije zašto ne kaže „etničko čišćenje“, Stanivuković je rekao da se ne bavi time. Znači ono čime se on ne bavi, to i ne postoji, a hoće da je političar. Tom prilikom nije rekao da Srbi iz Hrvatske, Srbi iz BIH i iz Srbije, pa još i iz Crne Gore su ČETIRI NARODA, ali ne bi me iznenadilo da i to čujemo. Takodje smatra da u Jasenovcu nije bilo genocida, nego da je to veliki zločin. Više u tekstu od 29.02.2020. > "Stanivuković: Srbi u Srpskoj i Srbiji su dva naroda".

   • RASPUCHIN says:

    Činjenica je da je Stanivuković jedan od projektovanih novotalasnih političara ali to je bio i Dodik , u svoje vrijeme. Kao neko ko je porijeklom iz RSK i do rata živio u "lijepoj njinoj" a biši borac VRS imam istu zamjerku Stanivukoviću ali ... . Ali šta ćemo sa Dodikom koji je zajedno sa svojim mentorom Borislavom Mikelićem čitav rat pravio biznis sa duvanom i naftom a od oktobra 1994.g. pljačkao robne i ratne rezerve RSK? Ne razumijem tezu u kojoj se isto nekom zamjera a nešto još gore drugome se prašta i zaboravlja. Na žalost , naša politička scena je gora od blata i mulja a bitka se vodi između dve "U"-DBA-ško-"KOS"-ovske frakcije. A ni jedni , kao ni oni ni drugi , se ne bore za interese našeg naroda.

    • Milan says:

     Banjalučani su glasali kako da njima bude malo bolje u materijalnom smislu, nisu razmišljali ni o KOS-u ni o UDBI. Neka odu u Istočni Mostar, Berković, Ljubinje, Rudo pa neka se uporede sa njima, neka sagledaju kako li je tek njihovim zemljacima u najnerazvijenijim opštinama Srpske. Po pravili svaki put kad se glasa za nekakav boljitak dobije se samo od goreg gore. Naprimar da li je Makedoncima bolje otkad su izglasali Zaeva, a onomad uhvatili su se za njega kao za spasitelja.

    • gago says:

     O Dodikovom "kriminalu" priče su širili SDS-ove "poštenjačine" kad ih je naslijedio na vlasti! Poznato je ko je tokom rata u RS jedini mogao švercovati,SDS i SRS! To smo znali svi mi koji smo ratovali za RS!

     • RASPUCHIN says:

      A da Vi pažljivije pročitate komentar? Ne hvalim Stanivukovića ali ako ste stvarno ratovali u VRS , kao ja , onda znate da je glavnu priču u švercu kontrolisala JNA a Dodik je bio pod zaštitom iste. Dakle , malo se raspitajte o švercu pa bar pročešljajte internet. Neko ko može napisati da je Dodik pošten je ili potpuno neobavješten ili toliko pristrasan. Ovo o čitanju važi i za ostale jer sam apsolutno sve objasnio u komentaru ali ga treba znati pročitati. A oni kojima mogućnosti ne dozvoljavaju takvo čitanje neka bar preskoče pljuvanje "sagovornika".

      • gago says:

       Odlično znam šta govorim-pišem; glavni šverceri tokom rata (sarajevsko ratište!) su bili kadrovi SDS-a i Šešeljevi radikali koji su uglavnom bili paravojne formacije i pomalo policija! Nisam napisao da je Dodik poštenjačina (samo je "sposobniji" od mnogih drugih političara!) i odlično znam (tamo gdje sam bio!) ko se bavio švercom i trgovao sa muslimanima. Znam i to da smo (vojska SRK) spasili Hrvate Kiseljaka, naravno za "debele" pare! Gdje su te pare završile,znaju optuženi generali VRS (čast Mladiću!) u Hagu!

       • RASPUCHIN says:

        A ja sam ratovao na Krajiškom ratištu i znam jako dobro ko je tamo švercovao. U ostalom , zar nije Krajišnik pričao kako je intervenisao kod Mladića da Dodiku vrati šlepere sa cigaretama? Pa vjerujem ja Vama ovo što pričate o Sarajevu ali ako malo bolje razmislite vidjećete da sam i ja u pravu kada kažem da je sve kontrolisala JNA pa i tu trgovinu i spašavanje 'rvata koji su , nakon toga sa ustašama Franje Tuđmana uništili RSK i Visoku Krajinu. Kao što sam napisao , to su dve struje Brozovih službi koje se međusobno bore za vlast i ne zanima ih sudbina naroda a dokaz za to je upravo Krajina ali i Sarajevo koje ste morali napustiti poslije Dejtona. A o Dodikovoj sposobnosti i njegovoj saradnji sa 'rvatima i to od 1990.g. bih Vam mogao mnogo toga reći ali nisam siguran da li bi to prošlo.

        • gago says:

         Kod nas nije bilo JNA,svi oficiri su pobjegli početkom rata a njih su zamenili SDS-ovi poslušnici, što nas je koštalo mnogo nevino izgubljenih života jer su bili nesposobni za vojne operacije! Nisam vidjeo validne dokaze Dodikovih švercerskih poduhvata ali znam da su granate iz Pretisa(Vogošća) završavale kod muslimana a tu Dodik sigurno nije mogao učestvovati. Znam i da smo raketno gorivo za VBR-ove i gorivo dobijali od Hrvata iz srednje Bosne ... da ih zaštitimo od muslimanske vojske. Znam i da je dosta dezinformacija o svemu što se tiče rata kružilo i dan danas kruži a najčešće iz usta podrumaša i pobjegulja! Bilo i ne ponovilo se ...

         • RASPUCHIN says:

          Kod nas je bilo oficira JNA i nismo bolje prošli. Mnogo je boraca bespotrebno poginulo. A zar nije gen. JNA Savčić bio junak na tom ratištu oko Sarajeva? I ne samo Savčić. Ispada da Vi ili ne poznate situaciju ili namjerno manipulišete javnost? Možda da se raspitate o Bihaćkom ratištu gdje je završavala taze municija svih kalibara i to direktno iz Srbije. Dokazi o Dodiku su na više bezbjednih mjesta i na vrijeme će ugledati svjetlo dana. Ne brinite se i čuvajte "opanjkanog" Dodika.

    • Slobodanka says:

     Kao Srbija nema svoje sirotinje, posebno u nerazvijenim i devastiranim opštinama, a kojoj je trebalo pomoći davnih dana. Nego ćemo mi pomagati najjadnije mesne zajednice i krajeve Srpske, a u isto vreme Banjalučani iz centra Srpske odobravaju šepurenje najsvežijih sorošoidnih kadrova-majmuna. Zamisli ti to kad drčni banjalučki krajišnici zaljube se u svog mladjanog sorošoida. Oni misle da je to sad nešto super, a njihov izbor je čeda prašak, ali na banjalučki način. Ovaj maldi idiot nam priča da smo dva naroda, i Banjaluka za njega glasa, a mi ćemo da trčimo da po Srpskoj krpimo najtužnije rupe! E onda prepametni Banjalučani neka žive od te njihove ljubavi, bez da im se pomaže iz moje Srbije.

    • Miraš says:

     Navaljni iz Balanjuke, eto to je Draško-pozer. O Balanjuci zelenoj jabuci, da se i ne govori.

  • Mile says:

   Već duže vreme traži se političar Bosanac-Srbin koji neće imati ništa protiv da BIH krene u NATO članstvo. Po meni moguće je da Stanivuković je natovski kadar. Nabacio se narodu na jednostavne fore i fazone, ali izgleda da ovaj će biti Milonja iz Banjaluke. Ma kome god Vučić pomaže na izborima taj mora propasti: Klintonova, Tramp, Dodik, itd.

  • persida says:

   Da nije Sorosevac?

   • Za Srbiju says:

    Nego šta je. Ne bi mu dao ni kućnog ljubimca da mi čuva.

   • Istina booli says:

    DA nisi ti primitivna budaletina????Jesi

    • Kosovac says:

     @ Istina booli, …..Imaš pravo da se dereš, i tebe izgleda booli.

  • Kosovac says:

   @ Kulak, …..Onaj koji podržava Pravdu Za Davida, može da bude samo Sorošoid, ili Srpski korisni idiot sin bogatih roditelja. Čuješ, organizovao peticiju protiv kupovine luksuznih automobila za ministre (i slično). Pravi borac. ……………Inače, znamo da Banjalučani nisu sorošoidi, ali se ispostavilo da su kodža njih korisni idioti. Možda nisu korisni idioti, ukoliko se i u Banjaluci glasalo poštom.

 2. Portopranco says:

  Naš čovjek,Srbin.

  • Kulak says:

   Srbin

 3. Ivke says:

  Nadam se da se nece pokondiriti cim sednu u fotelju i da ce raditi sta pricaju Da nece pasti pod uticaj belosvetskih prevaranata. Nadam se da ce prvo traziti da se sve oteto i ukradeno da se vrati narodu i drzavi. A onda da pomognu svim ostalim, sadasnjim i bivsim srbima da se i oni oslobode

  • Kulak says:

   Nema zime,Srbin.

 4. milorad3 says:

  stbilna vlast makar i malo lošija je bolja od nestabilne neizvesnoisti i brzih smena vlasti, paraliza koja iz toga proizilazi je ravna anrhiji, a NIJEDNA vlast se neće potruditi da idealistima objasni ODAKLE PARE da namaknu za svoje ideje.Dobro je da drugi ,mladi ljudi ulaze u politiku ,dobro je i da se drugačiji stavovi i pravci pojave,loše je kada se obeća a ne može da se ispuni,e onda je to prevara , a mnogi su prevaranti apsolutno željni vlasti tek onda može da se mulja.Bilo bi dobro da ovaj mladi čovek NIJE iz te priče a to će vreme pokazati.Naš osnovni problem je što smo mala nacija ,mi srbi, i interesne grupe uglavnom usisaju sve potencijalne lidere u sopstveni sistem pa zato nema baš mnog NOVIH lica na političkoj sceni novih licqa ojea imaju snagu i potencijal da se nametnu i da se izbore za SVOJE vidjenje države i načina uprave.Nepotizam, krijerizam i oportunizam su generalno naša stvarnost u politici i zato narod i prezire uglavnom taj vid životnog opredelejnja,realno koliko govana neki mlad čovek mora da pojede dok mu se dozvoli da se pojavi na sceni, pa to ga otruje i naprvi govnarom takodje za ceo život i na kraju je isti kao i ekipa koja ga je izbacila na scenu.Moja poruka kamarilama je da BEZ NARODA ni oni neće postojati i da im je bolje da se osim za svoje guzice ekskluzivno potrude i da rade posao uprave na razuman i efikasan način inače će biti pojedeni živi od neke DRUGE ekipe koja ne priča srpskim jezikom i zabole je za njihova ljudska i humanitarna prava:)U krajnjoj liniji NIŠTA se nije promenilo u zadnjih 1000 god.u mejdunarodnim odnosima, to se sada vidi i ako sereš po glavi sopstvene porodice ne nadaj se ničem dobrom, a mi smo mali narod i manje više JESMO vrlo blizu porodičnog odnosa u celini naše politike,manje više smo svi jedna mala porodica na svetskoj sceni i skoro da nema onoga ko nas najradije ne bi video u loncu za sospstvenu večeru,u ovom velikom svetu ljudoždera.

 5. Pendrek says:

  Dobro da je Drasko Stanivukovic pobedio,samo da nije neko od SDS sektasa!

  • Za Srbiju says:

   A šta su ovi?

 6. Slobodanka says:

  Ali bez obzira što se izjasnio da je pripadnik drugog naroda, pitanje Kosova i Metohije Draško prilično dobro razume. Pitanje: "Za 27. jun zakazan je sastanak beogradskih i prištinskih vlasti u Vašingtonu pod pokroviteljstvom specijalnog izaslanika Ričarda Grenela. Zašto su Vučić i Tači pozvani u Vašington i da li je na pomolu privođenje kraju priznanja Kosova kako mnogi spekulišu u Srbiji?" Draškov odgovor: - Ne podržavam ništa što nije u interesu srpskog naroda, pa tako ni priznanje, razgraničenje ili razmenu teritorija. Za mene Kosovo nije samo Kosovo. Za mene je to Kosovo i Metohija! Sa svom crkvenom zemljom kao kolevkom mog naroda i to je ono što mi jesmo. Sveštenici, duhovnici, svi ljudi kojima je stalo do Srbije i srpstva rekli su da nikad ne treba priznati ni razgraničenje, niti bilo šta što bi Kosovu kao državi dalo legitimitet. Ni po kojoj ceni to ne treba učiniti. Ostaje nam strpljenje, a svakako će doći dan kada će sve oko Kosova biti onako kako bi trebalo da bude. Činjenica je da je Kosovo naše. Neka pitanja treba zalediti do onog trenutka dok vi i vaš narod ne ojačate. Smatram da je to ispravan put. Niko ne može da vas voli i da vam bude prijatelj kao vi sami sebi i niko ne može da ljubi vašu zemlju kao vi sami što možete. Lično bih čekao neka bolja vremena kada bismo postali jači i kada bi međunarodna situacija mogla da se promeni u korist onih koji nas više podržavaju. Treba raditi na međunarodnim odnosima i čekati novi talas u svetu koji mora doći kad-tad. Nikad Sunce ne bude na istoj strani, nego se menja. Takva je situacija i na geopolitičkoj sceni. Promeniće se stvari jednog dana u korist srpstva i Srbije." ... Da li Vučić koristi Dodika i Republiku Srpsku kao nekakav dobitak da bi lakše mogao da uknjiži gubitak Kosova*??? Ni Amfilohije početkom ove godine nije odobrio nameru Vučića da dodje u Crnu Goru, niti je prihvatio njegovu ponudu o finansijskoj pomoći Mitropoliji Crnogorsko primorskoj. Rekao mu je tada da sve što može usmeri narodu na Kosovu i Metohiji. Srbi van Srbije ne samo da se pribojavaju baksuza, nego imam utisak da oni bolje vide od nas.

 7. Avangard-Kinžal says:

  Još student sa 27 ??? Loš znak. Oči mu na pola 12; opet loš znak. Ni Tesla ni Pupin ni bilo koji pametan čovek nema oči na pola 12 jer to je znak niske inteligencije. Znao sam da će Dodik da izgubi ali nisam mislio od ovog zapadnog plaćenika... Šta ima da žuriš sa ispitima kad te financiraju zapadnjaci, i tako ti posao ni novac nisu problem. Jer kad je egzistencija problem tada gaziš na gas da što pre diplomiraš i zaposliš se. A tada vidiš da ti sve džaba jer ovakvi su ti uzeli posao.

 8. Kosovac says:

  Ko može da klima glavom kada mu Stanivuković priča „da mu sticanje novca nije bio motiv za ulazak u politiku“. I to zato što su mu roditelji već „imućni“? Zna se ko može klimati glavom: korisni idiot.

 9. Dražen Jovan Petrović says:

  Draško Stanivuković je mladi Srbin koji se bori za Srbe i srpske nacionalne interese.Nemam ništa protiv.

 10. Portopranco says:

  Ne daj Bože da je kakav balija ili takvo neko čudo.Ali,ovo je naš čovjek,pouzdani i provjereni Srbin.Dobro je ovo.

 11. Rista says:

  Šarlatan. Budući Milo. Zar je Dodik stvarno toliko omražen u narodu kada je čak i ovako nešto kao ovo na slici postalo gradonačelnik glavnog grada?

  • gago says:

   Mislim da je Dodik uvalio "vruć krompir" Draško; banjalučka kada je poprilično prazna a SNSD ima skupštinsku većinu bez čije podrške ni jedan projekat-akcija ne mogu proći! Neće dočekati Draško sljedeću zimu u fotelji gradonačelnika Banjaluke!

   • gago says:

    Banjalučka kasa,ispravka!

 12. petrovgrad says:

  Ako je tačan podatak da je za 8 osam godina završio 2 godine fakulteta. Onda je jaku glup ili teška lenčuga i neradnik. Takav da vodi Banja Luku, to me zabrinjava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *