ОН ЈЕ СРУШИО ДОДИКА: Ево ко је Драшко Станивуковић, нови градоначелник Бањалуке (ВИДЕО)

ОН ЈЕ СРУШИО ДОДИКА: Ево ко је Драшко Станивуковић, нови градоначелник Бањалуке (ВИДЕО)

16 новембра 2020

Лидер Партије демократског прогреса (ПДП) Драшко Станивуковић остварио је свој политички сан. Млади, 27-годишњи политичар из Бањалуке савладао је на локалним изборима Републике Српске Додиковог кандидата из редова СНСД-а и како ствари стоје, биће нови градоначелник највећег града у овом ентитету.

Станивуковић је рођен 21. маја 1993. године, студент је економије, одборник у Скупштини Града Бањалука и посланик у Народној скупштини Републике Српске (НСРС).Политичку каријеру започео је у 18. години, а 2014. године био је најмлађи канидидат на Општим изборима за посланика у Народној скупштини РС. Тада је освојио око 2.000 гласова, што није било довољно за освајање мандата.

Две године касније кандидовао се за одборника у Скупштини Града Бањалука, те са освојених 2.000 гласова постао најмлађи одборник у историји локалног Парламента.

На Општим изборима 2018. године се кандидовао улазак у Народној скупштини РС те са скоро 20 000 гласова добио мандат посланика у ентитетском Парламенту. Освојио је појединачно највећи број гласова од свих кандидата за народне посланике у Републици Српској.

Сада, 2020. године остварио је највећи успех у политичкој каријери и урадио оно што годинама нико није могао – победио је Милорада Додика!

Станивуковић је 2014. основао Удружење грађана „Буди другачији“ које има за циљ да мотивише младе људе и помаже другима кроз разне акције. До сада је организовао неколико протестних шетњи и окупљања како би указао на проблеме с којима се суочавају грађани Бањалуке, али и целе Босне и Херцеговине.

Прикупљали су средства за уређење школских дворишта, фискултурних сала, помоћ особама оболелим од разних болести и слично.

Станивуковић је подржао протест мајки и породиља, организовао петицу против куповине луксузних аутомобила за министре у Влади РС, организовао протесте против повећања акција за гориво, подржао иницијативу Правда за Давида и слично.

Завршио је Основну школу „Алекса Шантић“ и бањалучку Гимназију. Након тога уписао је Економски факултет у Бањалуци.

У слободно време учи да свира клавир и гитару. Бави се плесом, борилачком вештином крав мага и разним другим спортовима.

У једном интервјуу признао је да је од малена желео да се бави друштвено корисним радом и политиком, а с обзиром на то да је његова породица једна од имућнијих у Бањалуци, истиче да му стицање новца није био мотив за улазак у политику.

У парламенту је познат као један од најоштријих критичара режима Милорада Додика, а због тога је редовно сносио последице. Бивао је и хапшен, а и физички нападан због свог политичког деловања.

Како се то обично и очекује од ауторитарног режима, Станивуковић је добијао надимке „млади тајкун“, „државни непријатељ“.

– Бити „државни непријатељ“ у Републици Српској Милорада Додика, значи бити пријатељ грађана, пријатељ народа, пријатељ сваког човека – рекао је Драшко Станивуковић једном приликом.

Како је време одмицало, он је стицао све више и више симпатија међу људима са друге стране Дрине, а грађани су ове године показали на изборима шта мисле о Додику, а шта о Драшку…

(Direktno.rs)

KOMENTARI37 коментара

  • Ivke says:

   Da se ponasa kao srbin i bori za srbe

   • За Србију says:

    Ovaj se bori samo za sebe. Nesrećnik. Lajavi mlatađija.

    • gago says:

     У 27.г.на другој години економског факултета;"капацитет" ха ха ха Иначе, власт има онај код кога су кључеви од касе; неће он дочекати ни пола мандата!

  • Milan says:

   Polakote. On je model poželjnog Srbina u BH u političkom Sarajevu, slično kao što je za njih Komšić model poželjnog Hrvata. Nije mi jasno zašto Banjalučani za njega glasaju. Ako su ovakvim glasanjem hteli da kazne Dodika e kazniće najpre sebe. U Februaru ove godine rekao je da Srbi u Srbiji i Srbi u Republici Srpskoj su DVA NARODA!!! Progon 250.000 Srba iz Hrvatske tokom akcije „Oluja“ za njega je veliki zločin, a na pitanje voditelja Fejs televizije zašto ne kaže „etničko čišćenje“, Stanivuković je rekao da se ne bavi time. Znači ono čime se on ne bavi, to i ne postoji, a hoće da je političar. Tom prilikom nije rekao da Srbi iz Hrvatske, Srbi iz BIH i iz Srbije, pa još i iz Crne Gore su ČETIRI NARODA, ali ne bi me iznenadilo da i to čujemo. Takodje smatra da u Jasenovcu nije bilo genocida, nego da je to veliki zločin. Više u tekstu od 29.02.2020. > "Stanivuković: Srbi u Srpskoj i Srbiji su dva naroda".

   • RASPUCHIN says:

    Чињеница је да је Станивуковић један од пројектованих новоталасних политичара али то је био и Додик , у своје вријеме. Као неко ко је поријеклом из РСК и до рата живио у "лијепој њиној" а биши борац ВРС имам исту замјерку Станивуковићу али ... . Али шта ћемо са Додиком који је заједно са својим ментором Бориславом Микелићем читав рат правио бизнис са дуваном и нафтом а од октобра 1994.г. пљачкао робне и ратне резерве РСК? Не разумијем тезу у којој се исто неком замјера а нешто још горе другоме се прашта и заборавља. На жалост , наша политичка сцена је гора од блата и муља а битка се води између две "U"-ДБА-шко-"KOS"-овске фракције. А ни једни , као ни они ни други , се не боре за интересе нашег народа.

    • Milan says:

     Banjalučani su glasali kako da njima bude malo bolje u materijalnom smislu, nisu razmišljali ni o KOS-u ni o UDBI. Neka odu u Istočni Mostar, Berković, Ljubinje, Rudo pa neka se uporede sa njima, neka sagledaju kako li je tek njihovim zemljacima u najnerazvijenijim opštinama Srpske. Po pravili svaki put kad se glasa za nekakav boljitak dobije se samo od goreg gore. Naprimar da li je Makedoncima bolje otkad su izglasali Zaeva, a onomad uhvatili su se za njega kao za spasitelja.

    • gago says:

     О Додиковом "криминалу" приче су ширили СДС-ове "поштењачине" кад их је наслиједио на власти! Познато је ко је током рата у РС једини могао шверцовати,СДС и СРС! То смо знали сви ми који смо ратовали за РС!

     • RASPUCHIN says:

      А да Ви пажљивије прочитате коментар? Не хвалим Станивуковића али ако сте стварно ратовали у ВРС , као ја , онда знате да је главну причу у шверцу контролисала ЈНА а Додик је био под заштитом исте. Дакле , мало се распитајте о шверцу па бар прочешљајте интернет. Неко ко може написати да је Додик поштен је или потпуно необавјештен или толико пристрасан. Ово о читању важи и за остале јер сам апсолутно све објаснио у коментару али га треба знати прочитати. А они којима могућности не дозвољавају такво читање нека бар прескоче пљување "саговорника".

      • gago says:

       Одлично знам шта говорим-пишем; главни шверцери током рата (сарајевско ратиште!) су били кадрови СДС-а и Шешељеви радикали који су углавном били паравојне формације и помало полиција! Нисам написао да је Додик поштењачина (само је "способнији" од многих других политичара!) и одлично знам (тамо гдје сам био!) ко се бавио шверцом и трговао са муслиманима. Знам и то да смо (војска СРК) спасили Хрвате Кисељака, наравно за "дебеле" паре! Гдје су те паре завршиле,знају оптужени генерали ВРС (част Младићу!) у Хагу!

       • RASPUCHIN says:

        А ја сам ратовао на Крајишком ратишту и знам јако добро ко је тамо шверцовао. У осталом , зар није Крајишник причао како је интервенисао код Младића да Додику врати шлепере са цигаретама? Па вјерујем ја Вама ово што причате о Сарајеву али ако мало боље размислите видјећете да сам и ја у праву када кажем да је све контролисала ЈНА па и ту трговину и спашавање 'рвата који су , након тога са усташама Фрање Туђмана уништили РСК и Високу Крајину. Као што сам написао , то су две струје Брозових служби које се међусобно боре за власт и не занима их судбина народа а доказ за то је управо Крајина али и Сарајево које сте морали напустити послије Дејтона. А о Додиковој способности и његовој сарадњи са 'рватима и то од 1990.г. бих Вам могао много тога рећи али нисам сигуран да ли би то прошло.

        • gago says:

         Код нас није било ЈНА,сви официри су побјегли почетком рата а њих су заменили СДС-ови послушници, што нас је коштало много невино изгубљених живота јер су били неспособни за војне операције! Нисам видјео валидне доказе Додикових шверцерских подухвата али знам да су гранате из Претиса(Вогошћа) завршавале код муслимана а ту Додик сигурно није могао учествовати. Знам и да смо ракетно гориво за ВБР-ове и гориво добијали од Хрвата из средње Босне ... да их заштитимо од муслиманске војске. Знам и да је доста дезинформација о свему што се тиче рата кружило и дан данас кружи а најчешће из уста подрумаша и побјегуља! Било и не поновило се ...

         • RASPUCHIN says:

          Код нас је било официра ЈНА и нисмо боље прошли. Много је бораца беспотребно погинуло. А зар није ген. ЈНА Савчић био јунак на том ратишту око Сарајева? И не само Савчић. Испада да Ви или не познате ситуацију или намјерно манипулишете јавност? Можда да се распитате о Бихаћком ратишту гдје је завршавала тазе муниција свих калибара и то директно из Србије. Докази о Додику су на више безбједних мјеста и на вријеме ће угледати свјетло дана. Не брините се и чувајте "опањканог" Додика.

    • Slobodanka says:

     Kao Srbija nema svoje sirotinje, posebno u nerazvijenim i devastiranim opštinama, a kojoj je trebalo pomoći davnih dana. Nego ćemo mi pomagati najjadnije mesne zajednice i krajeve Srpske, a u isto vreme Banjalučani iz centra Srpske odobravaju šepurenje najsvežijih sorošoidnih kadrova-majmuna. Zamisli ti to kad drčni banjalučki krajišnici zaljube se u svog mladjanog sorošoida. Oni misle da je to sad nešto super, a njihov izbor je čeda prašak, ali na banjalučki način. Ovaj maldi idiot nam priča da smo dva naroda, i Banjaluka za njega glasa, a mi ćemo da trčimo da po Srpskoj krpimo najtužnije rupe! E onda prepametni Banjalučani neka žive od te njihove ljubavi, bez da im se pomaže iz moje Srbije.

    • Miraš says:

     Navaljni iz Balanjuke, eto to je Draško-pozer. O Balanjuci zelenoj jabuci, da se i ne govori.

  • Mile says:

   Već duže vreme traži se političar Bosanac-Srbin koji neće imati ništa protiv da BIH krene u NATO članstvo. Po meni moguće je da Stanivuković je natovski kadar. Nabacio se narodu na jednostavne fore i fazone, ali izgleda da ovaj će biti Milonja iz Banjaluke. Ma kome god Vučić pomaže na izborima taj mora propasti: Klintonova, Tramp, Dodik, itd.

   • За Србију says:

    Nego šta je. Ne bi mu dao ni kućnog ljubimca da mi čuva.

   • Istina booli says:

    DA nisi ti primitivna budaletina????Jesi

    • Косовац says:

     @ Istina booli, …..Имаш право да се дереш, и тебе изгледа бооли.

  • Косовац says:

   @ Kulak, …..Онај који подржава Правду За Давида, може да буде само Сорошоид, или Српски корисни идиот син богатих родитеља. Чујеш, организовао петицију против куповине луксузних аутомобила за министре (и слично). Прави борац. ……………Иначе, знамо да Бањалучани нису сорошоиди, али се испоставило да су коџа њих корисни идиоти. Можда нису корисни идиоти, уколико се и у Бањалуци гласало поштом.

 1. Ivke says:

  Nadam se da se nece pokondiriti cim sednu u fotelju i da ce raditi sta pricaju Da nece pasti pod uticaj belosvetskih prevaranata. Nadam se da ce prvo traziti da se sve oteto i ukradeno da se vrati narodu i drzavi. A onda da pomognu svim ostalim, sadasnjim i bivsim srbima da se i oni oslobode

 2. milorad3 says:

  stbilna vlast makar i malo lošija je bolja od nestabilne neizvesnoisti i brzih smena vlasti, paraliza koja iz toga proizilazi je ravna anrhiji, a NIJEDNA vlast se neće potruditi da idealistima objasni ODAKLE PARE da namaknu za svoje ideje.Dobro je da drugi ,mladi ljudi ulaze u politiku ,dobro je i da se drugačiji stavovi i pravci pojave,loše je kada se obeća a ne može da se ispuni,e onda je to prevara , a mnogi su prevaranti apsolutno željni vlasti tek onda može da se mulja.Bilo bi dobro da ovaj mladi čovek NIJE iz te priče a to će vreme pokazati.Naš osnovni problem je što smo mala nacija ,mi srbi, i interesne grupe uglavnom usisaju sve potencijalne lidere u sopstveni sistem pa zato nema baš mnog NOVIH lica na političkoj sceni novih licqa ojea imaju snagu i potencijal da se nametnu i da se izbore za SVOJE vidjenje države i načina uprave.Nepotizam, krijerizam i oportunizam su generalno naša stvarnost u politici i zato narod i prezire uglavnom taj vid životnog opredelejnja,realno koliko govana neki mlad čovek mora da pojede dok mu se dozvoli da se pojavi na sceni, pa to ga otruje i naprvi govnarom takodje za ceo život i na kraju je isti kao i ekipa koja ga je izbacila na scenu.Moja poruka kamarilama je da BEZ NARODA ni oni neće postojati i da im je bolje da se osim za svoje guzice ekskluzivno potrude i da rade posao uprave na razuman i efikasan način inače će biti pojedeni živi od neke DRUGE ekipe koja ne priča srpskim jezikom i zabole je za njihova ljudska i humanitarna prava:)U krajnjoj liniji NIŠTA se nije promenilo u zadnjih 1000 god.u mejdunarodnim odnosima, to se sada vidi i ako sereš po glavi sopstvene porodice ne nadaj se ničem dobrom, a mi smo mali narod i manje više JESMO vrlo blizu porodičnog odnosa u celini naše politike,manje više smo svi jedna mala porodica na svetskoj sceni i skoro da nema onoga ko nas najradije ne bi video u loncu za sospstvenu večeru,u ovom velikom svetu ljudoždera.

 3. Pendrek says:

  Dobro da je Drasko Stanivukovic pobedio,samo da nije neko od SDS sektasa!

 4. Slobodanka says:

  Ali bez obzira što se izjasnio da je pripadnik drugog naroda, pitanje Kosova i Metohije Draško prilično dobro razume. Pitanje: "Za 27. jun zakazan je sastanak beogradskih i prištinskih vlasti u Vašingtonu pod pokroviteljstvom specijalnog izaslanika Ričarda Grenela. Zašto su Vučić i Tači pozvani u Vašington i da li je na pomolu privođenje kraju priznanja Kosova kako mnogi spekulišu u Srbiji?" Draškov odgovor: - Ne podržavam ništa što nije u interesu srpskog naroda, pa tako ni priznanje, razgraničenje ili razmenu teritorija. Za mene Kosovo nije samo Kosovo. Za mene je to Kosovo i Metohija! Sa svom crkvenom zemljom kao kolevkom mog naroda i to je ono što mi jesmo. Sveštenici, duhovnici, svi ljudi kojima je stalo do Srbije i srpstva rekli su da nikad ne treba priznati ni razgraničenje, niti bilo šta što bi Kosovu kao državi dalo legitimitet. Ni po kojoj ceni to ne treba učiniti. Ostaje nam strpljenje, a svakako će doći dan kada će sve oko Kosova biti onako kako bi trebalo da bude. Činjenica je da je Kosovo naše. Neka pitanja treba zalediti do onog trenutka dok vi i vaš narod ne ojačate. Smatram da je to ispravan put. Niko ne može da vas voli i da vam bude prijatelj kao vi sami sebi i niko ne može da ljubi vašu zemlju kao vi sami što možete. Lično bih čekao neka bolja vremena kada bismo postali jači i kada bi međunarodna situacija mogla da se promeni u korist onih koji nas više podržavaju. Treba raditi na međunarodnim odnosima i čekati novi talas u svetu koji mora doći kad-tad. Nikad Sunce ne bude na istoj strani, nego se menja. Takva je situacija i na geopolitičkoj sceni. Promeniće se stvari jednog dana u korist srpstva i Srbije." ... Da li Vučić koristi Dodika i Republiku Srpsku kao nekakav dobitak da bi lakše mogao da uknjiži gubitak Kosova*??? Ni Amfilohije početkom ove godine nije odobrio nameru Vučića da dodje u Crnu Goru, niti je prihvatio njegovu ponudu o finansijskoj pomoći Mitropoliji Crnogorsko primorskoj. Rekao mu je tada da sve što može usmeri narodu na Kosovu i Metohiji. Srbi van Srbije ne samo da se pribojavaju baksuza, nego imam utisak da oni bolje vide od nas.

 5. Avangard-Kinžal says:

  Još student sa 27 ??? Loš znak. Oči mu na pola 12; opet loš znak. Ni Tesla ni Pupin ni bilo koji pametan čovek nema oči na pola 12 jer to je znak niske inteligencije. Znao sam da će Dodik da izgubi ali nisam mislio od ovog zapadnog plaćenika... Šta ima da žuriš sa ispitima kad te financiraju zapadnjaci, i tako ti posao ni novac nisu problem. Jer kad je egzistencija problem tada gaziš na gas da što pre diplomiraš i zaposliš se. A tada vidiš da ti sve džaba jer ovakvi su ti uzeli posao.

 6. Косовац says:

  Ко може да клима главом када му Станивуковић прича „да му стицање новца није био мотив за улазак у политику“. И то зато што су му родитељи већ „имућни“? Зна се ко може климати главом: корисни идиот.

 7. Dražen Jovan Petrović says:

  Draško Stanivuković je mladi Srbin koji se bori za Srbe i srpske nacionalne interese.Nemam ništa protiv.

 8. Portopranco says:

  Ne daj Bože da je kakav balija ili takvo neko čudo.Ali,ovo je naš čovjek,pouzdani i provjereni Srbin.Dobro je ovo.

 9. Риста says:

  Шарлатан. Будући Мило. Зар је Додик стварно толико омражен у народу када је чак и овако нешто као ово на слици постало градоначелник главног града?

  • gago says:

   Мислим да је Додик увалио "врућ кромпир" Драшко; бањалучка када је поприлично празна а СНСД има скупштинску већину без чије подршке ни један пројекат-акција не могу проћи! Неће дочекати Драшко сљедећу зиму у фотељи градоначелника Бањалуке!

   • gago says:

    Бањалучка каса,исправка!

 10. petrovgrad says:

  Ако је тачан податак да је за 8 осам година завршио 2 године факултета. Онда је јаку глуп или тешка ленчуга и нерадник. Такав да води Бања Луку, то ме забрињава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u