ОНЕ СУ НОЋНА МОРА ЏИХАДИСТА: Православне хришћанке кренуле на Исламску државу!

ONE SU NOĆNA MORA DŽIHADISTA: Pravoslavne hrišćanke krenule na Islamsku državu!

7 januara 2016

64943_16-sirija_fSirijke, uglavnom pravoslavke, formirale bataljon „Ženske odbrambene snage na zemlji između dve reke“, koji broji 50 ratnica. One svakodnevno ubijaju džihadiste i oslobađaju hrišćanska sela.

Hrišćanke iz Sirije postale su najgora noćna mora džihadistima Islamske države (ISIS). One su ostavile svoje poslove, studije i decu i uzele „kalašnjikove“ u ruke kako bi porazile teroriste. Osnovale su bataljon Ženske odbrambene snage na zemlji između dve reke, koji broji oko 50 ratnica.

Prvi ženski hrišćanski bataljon oformila je Sirijka po imenu Babilonija, majka dvoje dece i frizerka po struci. Ona kaže da joj najviše nedostaju deca, ali da se bori baš zbog njihove budućnosti.

– Moj muž, koji je takođe vojnik, nagovorio me je da formiram bataljon i uzmem pušku u ruke. Hteo je da pokažem da sirijske žene mogu i da pucaju, a ne samo da vode domaćinstvo i šminkaju se. Bilo mi je jako teško da se odvojim od sina Limara (9) i ćerke Gabrijele (6). Brinem da li su gladni, žedni i da li im je hladno. Ali onda pomislim da sve ovo ima smisla jer ratujem zbog njih – ističe Babilonija.

Ona dodaje da je sa saborkama stacionirana u jednom mlinu u gradu Al Kahtanijehuu u pretežno hrišćanskoj provinciji Hasaka, na severoistoku Sirije.

– Obučavamo se u vojnom kampu. Tamo svaki dan treniramo, a u svemu nam pomažu lokalni i strani vojni instruktori. Zatim idemo na teren da branimo sela i gradove od džihadista. Naša prva velika pobeda bilo je oslobađanje grada Al Hola od islamista. To smo uspele uz pomoć sirijskih snaga sa kojima smo se zajedno borile – kaže hrabra žena.

Njena saborka Lucija (18) kaže da je bitka kod Al Hola bila prva velika borba u kojoj je učestvovala.

– Bilo je jezivo, svuda se pucalo. Na kraju smo uspele da oslobodimo grad, a proterale smo islamiste iz još desetine sela oko Al Hola. Nijednog trenutka se nisam pokajala što sam ostavila studije. Jedinici se pridružila i moja sestra, a naša majka je očajna zbog svega – navodi Lucija, koja je pravoslavna vernica i oko vrata obavezno nosi krst.


Njena vršnjakinja Omrija (18) kaže da se u početku jako plašila borbe, ali da se u međuvremenu navikla.

– Kad polazite u bitku nikada niste mirni. Prvo se uvek pomolim. U početku sam se najviše bojala topovske paljbe, a sad je strah nestao. Volim da budem u prvim redovima i pucam na džihadiste. Hoću da porazim ISIS – priča sirijska ratnica.

Ona i njene saborke tvrde da su one veći problem džihadistima od muškaraca jer islamisti veruju da borac kojeg ubije žena neće moći da ide u raj.

Inače, pored hrišćanskog, u Siriji je formirano još nekoliko ženskih bataljona u Siriji. Najpoznatiji ženski odred dosad je bio Kurdska narodna odbrambena jedinica, koja je imala velike uspehe u borbi protiv ISIS.

Hrišćani u Siriji

– hrišćani čine oko 10 odsto sirijske populacije, što je oko 2,2 miliona. Uglavnom žive na severoistoku zemlje, a ima i pravoslavaca i katolika

– 1,2 miliona hrišćana pobeglo je iz Sirije od početka građanskog rata 2011. Hrišćane džihadisti ISIS najviše progone od kada su proglasili kalifat u junu 2014.

– Antiohijska pravoslavna crkva je najveća crkva u Siriji, a nju prate Melkite katolička crkva i Sirijska pravoslavna crkva

(Informer)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *