ОНИ КОЈИ СУ ШИПТАРЕ наговорили да уведу таксе, САДА ИМАЈУ НОВИ ПЛАН

ONI KOJI SU ŠIPTARE nagovorili da uvedu takse, SADA IMAJU NOVI PLAN

10 avgusta 2020

Videćemo šta su smislili prištinski mentori da blokiraju proces dijaloga. Ne bih se začudio da je autor ideje da Priština ne učestvuje u dijalogu sa Beogradom, dok srpske vlasti ne povuku Interpolove poternice prema pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Kosova, isti onaj koji je smislio uvođenje taksi, kaže za Sputnjik Nebojša Čović.Novoj uceni Prištine koju je iznela ministarka spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Meljiza Haradinaj Stubla pridružio se i regionalni zapovednik bivše OVK Šukri Buja. Njegov doprinos temi bio je još konkretniji. Kosovske institucije bi, kaže on, trebalo da traže od zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da ne priznaju listu Interpola radi procesuiranja pripadnika OVK.

Isti mentor Prištine je bio i za takse

Na pitanje, na kakav prijem bi novi predlog kosovskih Albanaca mogao da naiđe u Briselu koji tek što je pregovarače ponovo okupio oko stola, Čović nema dilemu da ovo sa poternicama nije ideja Prištine.

„To je sve instruirano iz određenih međunarodnih krugova kojima nije ni stalo da se konstruktivnim pristupoim, razgovorima, dijalogom, kako-tako razreši problem Kosova i Metohije. To je problem gde je međunarodno priznatoj državi, članici UN, kao što je Srbija, oteto i pod okupacijom se od 2008. godine drži oko 17 odsto teritorije sa koje je proterano više od 200.000 ljudi“, kaže za Sputnjik nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

On smatra da novi predlog odposlat iz Prištine nikoga u Beogradu ne može da isprovocira.

„Ukoliko hoće normalne razgovore, hoće, ukoliko neće, videćemo šta će vreme doneti. Greše svi koji misle da će problem biti rešen dlanom o dlan, greše svi koji koji terminološki manipulišu sa nekakvim pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa. Pa i Briselski sporazum je podrazumevao neku normalizaciju“, ističe Čović.

Ucenjuju više od 20 godina

Njega ne čudi najnovija ucena, jer to, kako konstatuje, Albanci rade već 20 godina uz pomoć zapadnih mentora. On podseća da je 48 raznoraznih sporazuma potpisano, a da Priština nijedan nije sprovela. Kada je trebalo da sprovedu ono na šta su se sami obevazali potpisom, izmišljali su, kaže, ovakve performanse.

Sagovornik Sputnjika napominje da je njihov status regulisan sa dva međunarodno priznata dokumnta-Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom SB UN 12 44.

„Jasno je zašto su oni nervozni – jer njihove akcije i akcije njihovih međunarodnih mentora polako propadaju. Polako dolazimo u vremena u kojima će i oni i njihovi mentori morati da odgovaraju za sve ono što su počinili državi Srbiji i građanima države Srbije. To su ekstremni zločini i to ne mogu da prikriju ovakvim manuipulacijama i performansima ma koliko prljavih para dali za lobiranje“, kaže Čović.On podseća da više od dve decenije postoji veliki otpor prištinskih političara koji su, kako ističe, „presvučeni OVK borci“, ali i njihovih zapadnih mentora, naporima Beograda da se nekadašnji pripadnici teroristričke OVK, za koje postoji osnovana sumnja i čvrsti dokazi da su počinili zločin, privedu pravdi.

„Procedura koju Srbija kao članica Interpola sprovodi potpuno je u skladu sa najvišim međunarodnim pravnim standardima i ono što je sporno je da se uhapšeni po tim optužnicama sa crvenih Interpolovih poternica, puštaju političkim odlukama i pod pritiskom zapadnih sila koje su neretko bile saučesnici u užasnim zločinima koje su pripadnici OVK počinili nad Srbima, Albancima, i ostalim nealbancima. Zbog toga među kosmetskim Albancima vlada mišljenje da su oni nešto posebno, da za svoje zločine neće nikada odgovarati“, objašnjava Čović.

Zapad im ulio osećaj nekažnjivosti

Tu je, kako napominje, i koren predloga zakona o takozvanoj zaštiti takozvanih tekovina OVK koji je bez presedana u međunarodnim analima.

On je podsetio na slučaj Hrvatske i na mnoge Srbe koji su hapšeni po svetu po hrvatskim Interpolovim poternicama kojima je suđeno pred hrvatskim sudovima.

„Bez ulaženja u ispravnost tih postupaka, međunarodna zajednica nije mrdnula prstom da ospori njihov legitimitet. Ne vidim ni jedan jedini razlog zašto bi Albanci sa Kosova i Metohije, pripadnici OVK, imali drugačiji tretman“, napominje naš sagovornik.

Ako postoji sumnja, svako treba da bude priveden pravdi, zaključuje naš sagovornik, a u sudskom postupku je na stranama da potvrde ili opovrgnu optužnicu.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Gagi says:

  Interesantno je da mi sve znamo ali nema nikakvog delovanja niti odbrane sa nase strane.Godinama unazad samo nemo posmatramo kako protekom vremena siptari svakodnevno jacaju i ucvrscuju "svoju drzavu.Oni stalno kod medjunarodnih kreditora zaduzuju taj deo nase teritorije, tako dobijaju "prijatelje" koji ih cuvaju jer taj dug neko mora da vrati. Sa nase strane nema osporavanja ni protesta, nekako smo "mutavi" i nedoreceni, diplomatija nam je mlaka a trebala bi biti najmocnije oruzje u mirnodopskim uslovima. Javna rec i glasila se bave unutrasnjim ogovaranjima i primitivnim rijalitijima umesto da svakodnevno na naslovnim stranama "gruvaju" propagandu o otetom delu drzavne teritorije. Prosto je neverovatno da nam je politicka elita izabrala najbolju opciju odbrane "dubokog spavanja".

 2. milorad3 says:

  šiptari će ili u prvom kvartalu sledeće ili krajem sledeće god.proglasiti UJEDINJENJE sa albanijom i to će okinuti rat na balkanu.Kratak i gadan rat , ali gadan za njih i njihove "saveznike".

 3. Rajko says:

  Lepo nam rade.Bice jos gore dok se ne opasuljimo pa postavimo sruseni Berlinski zid pa nek se druze i spajaju sa zapadfom.

 4. Kosovac says:

  Ovaj Nebojša Čović, Dosmanlija, sagovornik Sputnjika, kaže da je Kosovo okupirano 2008. godine. A 1999 (2.000), nije okupirano? (Ovako se kroji istorija, na sorošoidan način). ……………Još pametan kao pčelica, objašnjava nam da je takse 100%, smislila neka hipotetična „međunarodna zajednica“. A konkretno da kaže „Evropska Unija“, šta bi ga koštalo? Pa, koštalo bi ga, kada po zadatku kritikuješ gazdu, sa dozvolom, ne sme se preterati u kritici, naročito konkretizovati, inače začas može da podleti pod neki kamion sa pijanim vozačem. ……………Ovaj Nebojša Čović je više konvertit nego kurva. Ne može se nazvati kurvom, zato što je veran svojim mušterijama, a znamo da kurve to nisu. Ali kao konvertit je sada u punom zamahu da ponovo srbuje, uspešno potpomognut od Sputnjika, pomalo diplomatski, za razliku od komunjara Ivice Dačića ili Aleksandra Vulina koji srbuju malo žešće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *