ONI MOGU ŠTA HOĆE – Amerika i EU naoružavaju Izraelce i Ukrajince za rat

ONI MOGU ŠTA HOĆE – Amerika i EU naoružavaju Izraelce i Ukrajince za rat

2 avgusta 2014

irondome(1)Rusko Ministarstvo inostranih poslova optužilo je danas Evropsku uniju da „u tajnosti“ ukida zabranu o snabdevanju Ukrajine vojnom tehnologijom i opremom.

„Tokom proteklog sastanka Saveta Evrope u Briselu, lideri država članica EU su se složili da u tajnosti ukinu zabranu na izvoz u Kijev opreme koja bi mogla da bude korišćena za unutrašnju represiju“, navelo je rusko Ministartsvo spoljnih poslova u saopštenjum postavljnaom na svom veb sajtu.

Izvoz vojne tehnologije i opreme je, takođe, dozvoljen, stoji dalje u saopštenju MIP Rusije.

Rusko Ministarstvo je, takođe, pozvalo EU da ih ne budu pod uticajem Vašingtona u vezi sa situacijom u Ukrajini.

SAD DAJU IZRAELU 225 MILIONA DOLARA ZA NAORUŽANJE

Kongres SAD odobrio je 225 miliona dolara podrške za izraelski odbrambeni sistem „gvozdena kupola“.

Kasno sinoć poslanici su glasali sa 395 glasova za i osam protiv da se usvoji predlog zakona, koji sada ide na potpis kod predsednika SAD Baraka Obame.

Novac će biti upotrebljen za ponovno snabdevanje tog sistema, koji je oborio desetine raketa ispaljenih iz pojasa Gaze tokom tri i po nedelje sukoba.

Predstavnički dom glasao je za podršku, dva dana nakon što je Pentagon najavio isporuke oružja jevrejskoj državi i nakon što je brzo propao planirani trodnevni prekid vatre, navodi Asošijted pres.

Na konferenciji za novinare u petak Obama je ponovio svoju podršku pravu Izraela da se brani ali je apelovao na veću zaštitu palestinskih cvila.

On je naveo primer „gvozdene kupole“ kao konkretan način pomoći SAD jer „osigurava da Izrael bude u stanju da štiti svoje građane“.

Ispostavilo je da je taj sistem doprineo da se u najnovijem talasu nasilja obore mnoge rakete i procenat uspešnosti ispunjeja zadatka iznosi 90 procenata.

Sistem koristi unapređenu tehnologiju za ulaženje u trag i protivraketne baterije da slede dolazeću raketu ili grantu i procenjuje da li idu ka velikom populacionom centru. Ako je pod pretnjom urbano područje ispaljuju se presretači da budu detonirani u bliizini rakete.

Projektili koji ne predstavljaju opasnost padaju na otvoreno polje.

Sistem cilja kratkometne rakete dometa 3,2 kilometra i one dometa 72 kilometara, a presretači koštaju 100.00 dolara po komadu.

Ubrzo nakon počtka sukoba, Obama je pohvalio taj odbrambeni sistem kao dokaz posvećenosti SAD bezbednosti Izraela.

Njegova administracija poslala je zahtev Izraela Kongresu za dodatan novac za „gvozdenu kupolu“, iako je državni sekretar SAD Džon Keri težio uspostavljanju prekida vatre.

„Gvozdenu kupolu“ napravila je izraelska kompanja Unapređeni odbrambeni sistem Rafael i ona ima jaku tehničku i fiansijsku podršku Amerike.

SAD su do sada obezbedile više od 700 miliona dolara da se pokriju troškovi za baterije, presretače, proizvodnju i održavanje.

Ukupni troškovi će preći jednu milijardu nakon što je dupliran zahtev Obamine administracije za finansiranje „kupole“ za fiskalnu 2015. godinu.

Sada se čini da će porasti još i više, posle Obaminog potpisa.

Nije jasno kojom brzinom će nove zalihe stići do bojnog polja, a Izrael i Hamas možda vode dugu bitku.

Prekid vatre koje su dogovorile SAD i UN u petak je propao ubrzo nakon što je dogovoren.

KOMENTARI2 komentara

  1. buchkalo says:

    Pa naravno da kosta 100000 kad ga prozvodi americka firma,a sa druge strane neki tajni agenti savetuju Palestince da tuku samo jer ovima ponestaje odbrane. Prljave igre na sbe strane a ludaka fala bogu nigde ne nedostaje.

  2. m.trajkovic says:

    podmukao je okupator sveta zarad interesa a duguje sam oko 50.000 biliona dolara sve se zna a cuti se

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *