„ОНИ СУ РОЂЕНИ РАТНИЦИ!“ Овако је изгледао БОРБЕНИ СУСРЕТ са руским специјалцима на Косову – ЛОВИЛИ СУ АЛБАНЦЕ ПО ШУМАМА

„ONI SU ROĐENI RATNICI!“ Ovako je izgledao BORBENI SUSRET sa ruskim specijalcima na Kosovu – LOVILI SU ALBANCE PO ŠUMAMA

17 marta 2019
Elementi ruskog specnaza su imali zadatak da spreče zabacivanje albanskih terorista sa teritorije Kosova i Metohije na prostor Preševa, Medveđe i Bujanovca (radilo se o albanskoj terorističkoj grupi OVPMB koja je nastala iz ratne OVK).

Kako je preneo američki internet portal  We Are The Mighty, pre 18 godina, tačnije 2001.godine, Mark Džakonija je sudelovao u misiji patroliranja u tampon zoni između srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i ostatka Centralne Srbije (tadašnja SRJ). Tom prilikom je sa Amerikancima u akciji učestvovao i ruski specnaz – prenosi internet portal RG. Kako se priseća Mark Džakonija, on ispočetka nije imao pojma o kakvim ljudima se radi, sve dok ih nije video u realnim borbenim situacijama.

– Treba svima da bude jasno da je „specnaz“ sastavni deo ruske vojske. Oni imaju svoju posebnost kao sastavi za specijalnu namenu, ali se nalaze u okviru jedinica ratne mornarice, vazdušno-desantnih jedinica i FSB-a – pojasnio je Mark Džakonija. On primećuje, da kada se na Zapadu govori o ruskom specnazu, obično se misli na izdvojenu specijalnu jedinicu ili grupu jedinica kojima je direktno nadređen Generalštab ruske armije – GRU.

Ovaj bivši komandos je u svojoj knjizi evocirao uspomene na zajedničke operacije koje su izvodili specijalci iz Rusije i SAD, gde se posebno osvrtao na taktiku njihove primene. Konkretno, jedan od primera se desio na Kosovu i Metohiji (Velja glava) gde je učestvovao ruski specnaz i jedna jedinica „zelenih beretki“.

Naime, cilj te operacije je bilo da se pacifikuje jedan objekat u kome su boravili teroristi OVPMB . Neposredan povod za to je bio težak incident kada je albanski terorista snajperskom puškom ubio jednog ruskog vojnika. Nedugo posle ovog incidenta na ovaj prostor je pristigla grupa ruskih specijalaca. Oni su blokirali određen broj okolnih naselja i uhvatili jednog teroristu, koji je posle kratke „obrade“ rekao gde se tačno nalazi teroristički štab OVPMB. Taj štab se nalazio na lokalitetu Velja glava, a u njemu se nalazila grupa od oko 60-ak naoružanih terorista.

Ruski specijalci su morali da prođu kroz gusto pošumljen sektor, da bi se približili ovom objektu. „Oni su to uradili na jedan veoma vešt način“ istakao je bivši pripadnik američkih „zelenih beretki“. Vatrenu podršku su im tom prilikom pružili Amerikanci. Oni su obasuli položaje terorista vatrom iz automatskog bacača granata Mk 19 u kalibru 40mm.

Došlo je do kratkotrajnog puškaranja. U pauzama između rafala se čula vika na albanskom jeziku. Za veoma kratko vreme Rusi su iz šume izašli sa velikom grupom razoružanih i svezanih albanskih terorista. Tokom sprovoda oni su sa nevericom gledali u američke vojnike

Nešto kasnije je srpskim jedinicama (delovi Vojske Jugoslavije i specijalnih jedinica MUP-a Republike Srbije) dozvoljeno da zaposednu demilitarizovanu zonu. Zahvaljujući zavidnom ratnom iskustvu angažovanih snaga, ova operacija je ekspresno završena. Tom prilikom su razbijene sve krupnije terorističke grupe, a cela ova zona se našla pod čvrstom kontrolom srpskih snaga bezbednosti.

On se na kraju posebno osvrnuo na ocenu prikazanih sposobnosti ruskih specijalaca u realnoj borbi. Mark Džakonija tu najviše ističe odlično poznavanje borbene taktike koju je demonstrirao ruski specnaz. On je registrovao i urođene osobine, kao što su izoštreni instikti za borbu i nadprosečni nivo ratne intuicije. „Oni su odlični strelci. Odlikuje ih vrhunski stepen opšte i specijalne fizičke pripreme i unutrašnje discipline. Takođe, dosta pažljivo se odnose ka ličnom naoružanju i opremi“- govori se u publikaciji.

Na kraju je bivši američki specijalac zaključio da veoma ceni i poštuje svoje ruske kolege. Radi o sastavima koji imaju veoma visoku borbenu vrednost u poslovima za koje su specijalizovani.

Izvor: srbijadanas.rs

KOMENTARI2 komentara

  1. samostalan says:

    A gde su sada?

    • Za predsednika Putina says:

      Očistili Siriju, sada čiste Venecuelu, Kosmet još nije došao na red. Prvo mora da se odstrani izdajnik sa titulom predsednik Srbije a to moramo mi da uradimo, neće rusi za nas tako nešto da rade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *