Они су крволочнији и убојитији од Исламске државе, а такође су продукт ЗАПАДА!

Oni su krvoločniji i ubojitiji od Islamske države, a takođe su produkt ZAPADA!

29 novembra 2015

Boko-Haram-Utomi757Teroristička grupa iz Nigerije, Boko Haram, sada je i službeno najubojitija teroristička grupa na svetu. Prema nedavnom izveštaju koji je objavio Global Terorizm Indeks, militanti Boko Harama su 2014. godine bili odgovorni za 6 644 ubistva, dok se 6 073 likvidacija pripisuje „Islamskoj državi“. Politički analitičar Dan Glejzbruk veruje da su upravo aktivnosti Zapada u regionu na „dar“ Nigeriji i susednim zemljama ostavile terorističku gropu Boko Haram.

„Nasilje ove terorističke grupe je čista posledica rata kojeg su vodili Dejvid Kameron i njegovo društvo protiv Libije. Dakle, ono nije posve neočekivano“, piše Glejzbruk u svom novom članku za RT.

Konkretno, zahvaljujući ratu NATO saveza u Libiji je ova grupa došla do naprednog oružja. Prema izveštaju Ujedinjenih nacija s početka 2012. godine, „velika količina oružja i artiljerije iz libijskih arsenala je prokrijumčarena u regiju Sahel“.

„NATO je uspešno podelio celi arsenal najnaprednije zemlje u regionu sektaškim milicijama i skupinama poput Libijske islamske borbene grupe (LIFG), Al-Kaide Islamskog Magreba (AQIM) i Boko Harama“, kaže analitičar.

Prva žrtva rata NATO saveza izvan Libije je bio Mali, gde su ranije pred snagama sigurnosti libijskog vođe Muamera Gadafija pobegli Tuareg borci i potom pokrenuli pobunu na severu Malija. Teško naoružani pobunjenici su proterani od strane regionalnih ogranaka Al-Kaide koji su zauzeli sever Malija i tamo uspostavili kampove za obuku i baze napade.

U međuvremenu je Boko Haram imao velike koristi od vakuma nastalog u severnom Maliju i brusio je svoje veštine boreći se uz iskusnije islamiste u Maliju koji su tamo nagomilali oko 15 000 komada libijske vojne opreme. To je imalo razoran efekat na Nigeriju u kojoj su počele terorističke aktivnosti islamista sofisticiranim oružjem i taktikama koje su naučili po ratištima obližnjeg Malija.

Potpuno predvidljiva tragedija

Dan Glejzbruk misli da se u potpunosti moglo predvideti da će rat NATO saveza u Libiji imati ove posledice. U junu 2011. godine je tadašnji predsednik „Komisije Afričke unije“, Žan Ping, izrazio zabrinutost zbog činjenice da NATO savez po kontinentu deli oružje koje bi moglo završiti u rukama terorista.

Osim toga, Mali i Alžir su se žestoko protivili uništenju Libije od strane NATO saveza i to upravo zbog masovne destabilizacije za koju su, s punim pravom, smatrali da će uslediti.

„U to vreme je bivši načelnik Glavnog štaba britanskih kopnenih snaga, general-major Džonatan Šo napisao da je Gadafi bio „ključni deo neformalne sigurnosnog plana za Sahel“, čije je uklanjanje, dakle, dovelo do predvidljivog kolapsa sigurnosti u celoj regiji“, ističe Dan Glejzbruk.
Zbog pogrešne procene Zapad gubi strateške prednosti

Uspon Boko Harama je bio jedan od najgorih rezultata ove destabilizacije, ali je trebao doneti strateške prednosti Zapadu. Stručnjak objašnjava da je Vašington Nigeriju smatrao za jednog od najpouzdanijih američkih saveznika u Africi. Međutim, poslednjih nekoliko godina ta se država počela približavati Kini.

Kinezi se pokušavaju uključiti u sve sektore nigerijske privrede. 2006. je Kina dala Nigeriji kredit od 8,3 milijarde dolara s vrlo niskim kamatnim stopama za finansiranje izgradnje nove moderne železnice, a sledeće godine Kina je Nigeriji izgradila telekomunikacijske satelite.

2010. godine ova je afrička zemlja potpisala ugovor s Kinezima vredan 23 milijarde dolara za izgradnju tri rafinerije goriva, tako da je Nigerija dodatno povećala kapacitet proizvodnje nafte za 750 000 barela dnevno. Bilateralna trgovina između dve zemlje je prošle godine prešla 18 milijardi dolara. Jačanje privredne saradnje Kine i Nigerije ozbiljno pomaže Africi da poveća vrednost svojih proizvoda, ali se time potkopava ekonomski poredak zapadnog sveta prema kojem je Afrika zauvek trebala ostati nerazvijeni izvoznik jeftinih sirovina.

Glejzbruk dodaje da je 2006. godine Nigerija potpisala Memorandum o razumevanju o uspostavi strateškog partnerstva s Kinom i bila je prva afrička zemlja koja je to učinila. Međutim, Sjedinjene Države gledaju s negodovanjem na pozitivni razvoj odnosa Kine i Nigerije, što znači da, nažalost, skupina Boko Haram tu može odigrati „važnu ulogu“.

(priredio Intermagazin, altermainstreaminfo.com.hr)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *