ОНИ ВЛАДАЈУ СВЕТОМ: Ово је 10 најмоћнијих породица на планети

ONI VLADAJU SVETOM: Ovo je 10 najmoćnijih porodica na planeti

29 aprila 2015

earth-in-my-hand 5465Iako novac stvara moć, letimičan pogled na ovih deset najmoćnijih porodica sveta svedoči da kriterijum izbora nije bio on već uticaj na globalna dešavanja.

Njihovi interesi su bili okidači koji su menjali tokove istorije. Trebalo bi napomenuti da redosled nabrajanja najmoćnijih, nije rang-lista.

Rotšild

Znate i sami da se svetska cena zlata određuje svakodnevno. Porodica koja diktira tu cenu je Rotšild. Uz to što poseduju sopstvenog rudarskog giganta Rio Tinto, tu su i Glenkor i RIT Kapital partners kao vodeći investicioni fondovi na svetu.

Ova porodica iz Hese Kasela pored Frankfurta uspostavila je prvi značajan međunarodni bankarski posao koji je nasledilo 5 sinova Majera Amšela Rotšilda. Bogatstvo Rotšilda se prvi put spominje u 18. veku, a uticaj su učvrstili kada su finansirali britanski rat protiv Napoleona. Potomci te moćne porodice mogu se pronaći među plemstvom Velike Britanije (na zahtev carice Viktorije) i Austrije (gde nose naslednu titulu barona Habsburške monarhije). Tokom 19. veka, na vrhuncu, porodica Rotšild posedovala je daleko najveće privatno bogatstvo na svetu, kao i daleko najveće bogatstvo u modernoj svetskoj istoriji.

Porodično bogatstvo se kasnije „osulo“, jer je bilo podeljeno među stotinama potomaka. Danas kompanije porodice Rotšild (zvanično) obuhvataju znatno manji opseg nego što je to bilo tokom 19. veka, iako još obuhvataju širok spektar delatnosti, uključujući finansije, rudarstvo, energetiku, mešovitu proizvodnju, vinogradarstvo i proizvodnju vina i dobrotvorne organizacije. Rotšildovima se pripisuje i najviša pozicija u svetskoj hijerarhiji iluminata.

Rupert

Krenuli su kao mala kompanija iz Stelenboša u Južnoafričkoj Republici, koja je proizvodila cigarete 1941. ali pametnim ulaganjima stvorili su korporativno carstvo vredno više milijardi dolara. Mala fabrika cigareta je prerasla u Rotmans. A on u drugog najvećeg proizvođača cigareta na svetu – Britiš Amerikan Tobako (BAT). Luksuzni brendovi Kartije, Mon Blan, Dunhill… deo su konglomerata Ričmont u vlasništvu porodice Rupert.

Oni kontrolišu i investicijonu grupu Remgro i proizvodnju vina i brendija (80 odsto svetske proizvodnje) gde su partneri i sa Rotšildima. Porodica Rupert je vlasnik i lanca privatnih bolnica Mediklinik.

Astor

Ako ste se ikada zapitali zašto se toliko ulica, hotela, naselja u njujorku zove Astor ili Astoria, to je po porodici Astor koja je bila među prvim veleposednicima u Njujorku, gde su osim hotela i stambenih blokova i mnoštva zgrada, izgradili i knjižaru.

Počeli su trgujući krznom u 18. veku ali vrlo brzo su krenuli i sa investicijama. Brzo su „prešli veliku baru“ pa su danas mnogi od izdanaka te čuvene porodice – britanski plemići.

Džon Astor je rođen u Valdorfu (otuda Valdorf Astoria) kao mesarov sin u Badenskom vojvodstvu u Nemačkoj.

Prvi je istaknuti član porodice Astor, prvi multi-milioner u SAD, i tvorac prvog trusta u Americi. Otišao je u SAD nakon Američkog rata za nezavisnost i izgradio carstvo trgovinom krznom koja se protezala do Velikih jezera i Kanade, a kasnije se proširila na američki zapad i pacifičku obalu.

Bio je takođe uključen u krijumčarenje opijuma. U ranom 19. veku preusmerio se na trgovinu nekretninama u njujorku, a kasnije je postao poznati mecena.

Kapeta

Ta porodica je najveća i najstarija kraljevska kuća. Vladali su velikim delom evropskog kontinenta, iako su francuska kraljevska dinastija, jedna od najstarijih i najrazgranatijih evropskih vladarskih porodica.

Kontinuirano su vladali od 987. do 1328. godine, a u različitim bočnim muškim linijama, sa prekidima, od 1328. do 1848. godine. Od potomaka dinastije Kapet, danas su na vlasti španski kralj i luksemburški vojvoda.

Porše

Porše je jedan od snova ljubitelja sportskih automobila, a Folcvagen je popularan i kao automobil omiljen među masama onih koji cene kvalitet za ne preteranu cenu Zapravo su sestrinske kompanije.

Sadašnji šef Poršea je čovek po imenu Ferdinand Peč, unuk tvorca super automobila. Njegova supruga, s druge strane, kontroliše Folcvagen. Ova multinacionalna kompanija zapravo je pod kontrolom samo jedne porodice.

Rokfeler

Dinastija Rokefelerovih je bankarska plemićka porodica, koju su utemeljio Džon D. Rokfeler (1839-1937) i njegov brat Vilijam Rokfeller (1841-1922). I oni su došli iz Nemačke. Jedni su od najvećih svetskih privatnih preduzetnika u naftnom poslovanju tokom kasnog 19. i početkom 20. veka, uglavnom kroz kompaniju Standard Oil Kompani.

Jedna su od najmoćnijih grupa unutar SAD-a i dobro su integrisani u svetski bankarski sektor. Njihov predak, Džon Peter Rokfeler, preselio se u Severnu Ameriku 1723. iz Nemačke.

Porodica je bila uključena u mnoge građevinske projekte u SAD-u tokom 20. veka. Glavni među njima su – Svetski trgovinski centar, Rokfeler Centar, Linkoln Centar, Menhetn Plaza, MoMA i druge.

Njihova kontrola celokupne industrije je bila tako velika da je „Antitrast zakon“ izrađen ustvari zbog njih kako bi razbili njihovo poslovanje, jer su gotovo monopolizovali celokupnu trgovinu. Do sada, njihov uticaj još se može osetiti kroz kompaniju JP Morgan. Takođe ih bije glas da su iluminati.

Osnivači su tzv. Bilderberške grupe. To je godišnji skup zatvorenog tipa sa oko 200 gostiju, od kojih većinu predstavljaju uticajne osobe na području preduzetništva, medija i politike. Jedna su od najmoćnijih političkih, medijskih, ekonomskih poslovnih grupa a sastaju se na raznim lokacijama jednom godišnje radi raspravaljanja o budućnosti sveta. Neki grupu optužuju da potajno vlada i upravlja svetom preko EU, G8, VTO, Svetskog ekonomskog foruma. Članovi grupe su predsednici država, ministri, vlasnici korporacija, bankari, industrijalci, predstavnici medijskog kartela.

Openhajmer

Openhajmeri iz Južnoafričke Republike kontrolišu značajan udeo svih mineralnih bogatstva u svetu. Vlasnici su De Beers i Anglo Amerikan kompanija za snabdevanje dijamanata, zlata i platine. Niki Openhajmer i njegova porodica kontrolišu Tsnjalu -ogromno nalazište dijamanata u pustnji Kalahari.

Navodno je film Krvavi dijamant inspiriran pojedinim sekvencama njegovog života.

Đenoveze

Sećate li se porodice Korleone iz njujorka u epskoj Kopolinoj trilogiji Kum?

Inspiracija je bila najmoćnija od svih mafijaških porodica ikada – Đenoveze. Ime je dobila po Vitu Đenovezeu koji je bio kapo di tuti kapi 60-ih i 70-ih.

Vinsent, kojeg su nazivali Gigante je nasledio Vita i uspešno integrisao „porodicu“ u najprofitabilnije legalne poslove i vrhunsku politiku. 2005. Gigante je umro i od tada im je moć u stagnaciji.

Inače, porodicu Đenoveze je osnovao Laki Lučano početkom 20. veka, proširivši kontrolu nad organizovanim kriminalom od Njujorka do Čikaga. Bagzi Melun Sigal je otvorio prvi kazino u Las Vegasu. Nakon što je dobio zeleno svetlo porodice Đenoveze.

Mekmahon

Porodica Mekmahon je počela da akumulira kapital organizujući zabavu pod okriljem sporta… Znali su od svega da naprave dobar šou, a nisu ni sami prezali da stanu pred kamere – čak i kada su znali da će izazvati podrugljive podsmehe.

Vins Junior je karijeru započeo kao prezenter na televiziji. Nakon toga preuzeo je očev posao (sportsko menadžerstvo) a porodična kompanija je izrasla u „Svetsku rvačku federaciju“ (WWF).

Mekmahon je organizovao boks mečeve (Muhameda Alija) a vremenom su postali najznačajnija svetska kompanija za promociju profesionalnih sportova gde se vrti enorman kapital. Njihova investiciona grupa Vorld vrestling enterteinment toliko je „narasla“ da je „pojela“ sve ozbiljnije konkurente.

Tata

Ova porodica je najveći privatni poslodavac u drugoj najgušće naseljenoj zemlji na svetu – Indiji. Potiču iz Baroda države (Gujarat) a finansijska ekspanzija porodice počinje s Džeksmom Nuservanji Tatom.

Nazivaju ga ocem indijske industrije. Njihov uticaj seže od nekretnina, građevinarstva, proizvodnje, automobila i tekstila.

Vlasnici su energetskih postrojenja i avionskih kompanija. A sve to započeto je pomoću nekoliko mlinova za pamuk u koje je porodica uložila sav kapital.

(vestinet.rs / astrozmaj)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pavel says:

    Wow, įdomūs faktai. Prisipažinsiu, kažkaip kuiaklu apie Nintendo galvojau.:-) Ši kompanija turi kažką tokio, ko kitos neturi Tik nežinau ko Gal tokio jausmo, kai žaidi su Xbox 360, bet vistiek galvoji apie Wii ir esi įdėjęs skelbimą, kad keiti PSP į NDS?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *