ОНИ ВЛАДАЈУ СВЕТОМ: Ово је 10 најмоћнијих породица на планети

ОНИ ВЛАДАЈУ СВЕТОМ: Ово је 10 најмоћнијих породица на планети

29 априла 2015

earth-in-my-hand 5465Иако новац ствара моћ, летимичан поглед на ових десет најмоћнијих породица света сведочи да критеријум избора није био он већ утицај на глобална дешавања.

Њихови интереси су били окидачи који су мењали токове историје. Требало би напоменути да редослед набрајања најмоћнијих, није ранг-листа.

Ротшилд

Знате и сами да се светска цена злата одређује свакодневно. Породица која диктира ту цену је Ротшилд. Уз то што поседују сопственог рударског гиганта Рио Тинто, ту су и Гленкор и РИТ Капитал партнерс као водећи инвестициони фондови на свету.

Ова породица из Хесе Касела поред Франкфурта успоставила је први значајан међународни банкарски посао који је наследило 5 синова Мајера Амшела Ротшилда. Богатство Ротшилда се први пут спомиње у 18. веку, а утицај су учврстили када су финансирали британски рат против Наполеона. Потомци те моћне породице могу се пронаћи међу племством Велике Британије (на захтев царице Викторије) и Аустрије (где носе наследну титулу барона Хабсбуршке монархије). Током 19. века, на врхунцу, породица Ротшилд поседовала је далеко највеће приватно богатство на свету, као и далеко највеће богатство у модерној светској историји.

Породично богатство се касније „осуло“, јер је било подељено међу стотинама потомака. Данас компаније породице Ротшилд (званично) обухватају знатно мањи опсег него што је то било током 19. века, иако још обухватају широк спектар делатности, укључујући финансије, рударство, енергетику, мешовиту производњу, виноградарство и производњу вина и добротворне организације. Ротшилдовима се приписује и највиша позиција у светској хијерархији илумината.

Руперт

Кренули су као мала компанија из Стеленбоша у Јужноафричкој Републици, која је производила цигарете 1941. али паметним улагањима створили су корпоративно царство вредно више милијарди долара. Мала фабрика цигарета је прерасла у Ротманс. А он у другог највећег произвођача цигарета на свету – Бритиш Американ Тобако (БАТ). Луксузни брендови Картије, Мон Блан, Дунхилл… део су конгломерата Ричмонт у власништву породице Руперт.

Они контролишу и инвестицијону групу Ремгро и производњу вина и брендија (80 одсто светске производње) где су партнери и са Ротшилдима. Породица Руперт је власник и ланца приватних болница Медиклиник.

Астор

Ако сте се икада запитали зашто се толико улица, хотела, насеља у њујорку зове Астор или Асториа, то је по породици Астор која је била међу првим велепоседницима у Њујорку, где су осим хотела и стамбених блокова и мноштва зграда, изградили и књижару.

Почели су тргујући крзном у 18. веку али врло брзо су кренули и са инвестицијама. Брзо су „прешли велику бару“ па су данас многи од изданака те чувене породице – британски племићи.

Џон Астор је рођен у Валдорфу (отуда Валдорф Асториа) као месаров син у Баденском војводству у Немачкој.

Први је истакнути члан породице Астор, први мулти-милионер у САД, и творац првог труста у Америци. Отишао је у САД након Америчког рата за независност и изградио царство трговином крзном која се протезала до Великих језера и Канаде, а касније се проширила на амерички запад и пацифичку обалу.

Био је такође укључен у кријумчарење опијума. У раном 19. веку преусмерио се на трговину некретнинама у њујорку, а касније је постао познати мецена.

Капета

Та породица је највећа и најстарија краљевска кућа. Владали су великим делом европског континента, иако су француска краљевска династија, једна од најстаријих и најразгранатијих европских владарских породица.

Континуирано су владали од 987. до 1328. године, а у различитим бочним мушким линијама, са прекидима, од 1328. до 1848. године. Од потомака династије Капет, данас су на власти шпански краљ и луксембуршки војвода.

Порше

Порше је један од снова љубитеља спортских аутомобила, а Фолцваген је популаран и као аутомобил омиљен међу масама оних који цене квалитет за не претерану цену Заправо су сестринске компаније.

Садашњи шеф Поршеа је човек по имену Фердинанд Печ, унук творца супер аутомобила. Његова супруга, с друге стране, контролише Фолцваген. Ова мултинационална компанија заправо је под контролом само једне породице.

Рокфелер

Династија Рокефелерових је банкарска племићка породица, коју су утемељио Џон Д. Рокфелер (1839-1937) и његов брат Вилијам Рокфеллер (1841-1922). И они су дошли из Немачке. Једни су од највећих светских приватних предузетника у нафтном пословању током касног 19. и почетком 20. века, углавном кроз компанију Стандард Оил Компани.

Једна су од најмоћнијих група унутар САД-а и добро су интегрисани у светски банкарски сектор. Њихов предак, Џон Петер Рокфелер, преселио се у Северну Америку 1723. из Немачке.

Породица је била укључена у многе грађевинске пројекте у САД-у током 20. века. Главни међу њима су – Светски трговински центар, Рокфелер Центар, Линколн Центар, Менхетн Плаза, МоМА и друге.

Њихова контрола целокупне индустрије је била тако велика да је „Антитраст закон“ израђен уствари због њих како би разбили њихово пословање, јер су готово монополизовали целокупну трговину. До сада, њихов утицај још се може осетити кроз компанију ЈП Морган. Такође их бије глас да су илуминати.

Оснивачи су тзв. Билдербершке групе. То је годишњи скуп затвореног типа са око 200 гостију, од којих већину представљају утицајне особе на подручју предузетништва, медија и политике. Једна су од најмоћнијих политичких, медијских, економских пословних група а састају се на разним локацијама једном годишње ради расправаљања о будућности света. Неки групу оптужују да потајно влада и управља светом преко ЕУ, Г8, ВТО, Светског економског форума. Чланови групе су председници држава, министри, власници корпорација, банкари, индустријалци, представници медијског картела.

Опенхајмер

Опенхајмери из Јужноафричке Републике контролишу значајан удео свих минералних богатства у свету. Власници су Де Беерс и Англо Американ компанија за снабдевање дијаманата, злата и платине. Ники Опенхајмер и његова породица контролишу Тсњалу -огромно налазиште дијаманата у пустњи Калахари.

Наводно је филм Крвави дијамант инспириран појединим секвенцама његовог живота.

Ђеновезе

Сећате ли се породице Корлеоне из њујорка у епској Кополиној трилогији Кум?

Инспирација је била најмоћнија од свих мафијашких породица икада – Ђеновезе. Име је добила по Виту Ђеновезеу који је био капо ди тути капи 60-их и 70-их.

Винсент, којег су називали Гиганте је наследио Вита и успешно интегрисао „породицу“ у најпрофитабилније легалне послове и врхунску политику. 2005. Гиганте је умро и од тада им је моћ у стагнацији.

Иначе, породицу Ђеновезе је основао Лаки Лучано почетком 20. века, проширивши контролу над организованим криминалом од Њујорка до Чикага. Багзи Мелун Сигал је отворио први казино у Лас Вегасу. Након што је добио зелено светло породице Ђеновезе.

Мекмахон

Породица Мекмахон је почела да акумулира капитал организујући забаву под окриљем спорта… Знали су од свега да направе добар шоу, а нису ни сами презали да стану пред камере – чак и када су знали да ће изазвати подругљиве подсмехе.

Винс Јуниор је каријеру започео као презентер на телевизији. Након тога преузео је очев посао (спортско менаџерство) а породична компанија је израсла у „Светску рвачку федерацију“ (WWF).

Мекмахон је организовао бокс мечеве (Мухамеда Алија) а временом су постали најзначајнија светска компанија за промоцију професионалних спортова где се врти енорман капитал. Њихова инвестициона група Ворлд врестлинг ентертеинмент толико је „нарасла“ да је „појела“ све озбиљније конкуренте.

Тата

Ова породица је највећи приватни послодавац у другој најгушће насељеној земљи на свету – Индији. Потичу из Барода државе (Гујарат) а финансијска експанзија породице почиње с Џексмом Нусервањи Татом.

Називају га оцем индијске индустрије. Њихов утицај сеже од некретнина, грађевинарства, производње, аутомобила и текстила.

Власници су енергетских постројења и авионских компанија. А све то започето је помоћу неколико млинова за памук у које је породица уложила сав капитал.

(vestinet.rs / астрозмај)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Pavel says:

    Wow, įdomūs faktai. Prisipažinsiu, kažkaip kuiaklu apie Nintendo galvojau.:-) Ši kompanija turi kažką tokio, ko kitos neturi Tik nežinau ko Gal tokio jausmo, kai žaidi su Xbox 360, bet vistiek galvoji apie Wii ir esi įdėjęs skelbimą, kad keiti PSP į NDS?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u