ОНИ ВЛАДАЈУ СВЕТОМ: Ово је 10 најмоћнијих тајних служби на свету! (ВИДЕО)

ONI VLADAJU SVETOM: Ovo je 10 najmoćnijih tajnih službi na svetu! (VIDEO)

19 decembra 2015

mossad-cia 345Obaveštajne službe svuda u svetu su jedna od najjačih karika u obezbeđivanju nacionalne bezbednosti. Mi vam predstavljamo 10 najmoćnijih.

1. ISI

Direktorat ISI je glavna obaveštajna služba u Pakistanu osnovana 1948. godine. Njena dužnost je da prikuplja krucijalne informacije u vezi sa nacionalnom bezbednošću za potrebe Vlade Pakistana. „Amerikan Krajm Njuz“ su proglasili pakistansku obaveštajnu službu za najbolju i najjaču službu te vrste u svetu. Sedište ISI je u Islamabadu.

2. CIA

Od svih službi koje se bave bezbednošću u SAD, poput FBI, DIA, NSA, najistaknutija i najpoznatija je CIA. CIA je osnovana 1947. kao jedna od najboljih i najnezavisnijih agencija na svetu. Primarna funckija je analiza podataka o stranim državljanima, analizu podataka koje zahteva najviše rukovodstvo SAD, kao i posebne operacije za predsednika SAD. Agencija se nalazi nekoliko kilometara od Vašingtona.

3. MI6

Britanski MI6 je osnovan nešto pre Prvog svetskog rata kako bi se bavili aktivistima Nemačke vlade. Glavni štab im se zove „SIS Building“ i nalazi se u Londonu.

MI6 je bio blisko umešan u razne događaje u 20. i 21. veku ali to nije obznanjeno pre 1994. Agenti MI6 su zaduženi da pomno vode računa o unutrašnjim i spoljašnjim terositičkim aktivnostima, kao i o organizacijama i državama koje bi mogle da ugroze nacionalnu bezbednost britanskog kraljevstva.

4. FSB

Ruski FSB je najkraće rečeno naslednik nekadašnjeg KGB koji je delovao za vreme SSSR. Osnovan 1995, FSB je posvećena posebno kontraterorizmu i radu na zaštiti interesa Ruske Federacije. Prema nekim podacima FSB ima 250.000 agenata koji rade tajno u zemlji ili kao strani špijuni u mnogim zemljama sveta.

Okrenuti su borbi protiv terorista, trgovaca drogom…

5. BND

Nemački BND formiran je tokom Drugog svetskog rata kako bi špijunirao strategiju i planove neprijatelja, a nalaze se blizu Minhena.

Budžet nemačke federalne službe meri se u milijardama. Koriste najmoderniju opremu kako bi špijunirali neprijatelje u korist vlade, i smatraju se jednom od najbolje organizovanih obaveštajnih službi na svetu.

6. RAW

RAW predstavlja obaveštajnu službu u Indiji koja je osnovana 1968. Ova obaveštajna služba odgovara samo premijeru Indije dok nema nikakvu odgovornost prema parlamentu u toj zemlji.

Njena najveća odgovornost i zaduženje je da se bavi prikupljanjem podataka o mogućim terorističkim napadima. Glavna „meta“ RAW je susedni Pakistan.


7. DGSE

Ova francuska obaveštajna služba posebno je zadužena za najosetljivija pitanja koja se tiču državne bezbednosti.
Ona nije poznata kao ostale obaveštajne agencije ali je, kako tvrde njeni zvaničnici, uspela da spreči 15 terorističkih napada u Francuskoj. Pod sobom ima oko 5.000 agenata.

8. ASIS

Ova asutralijska obaveštajna služba osnovana je 1951. od strane izvršne vlasti Komonvelta.
I pored mnogih kontroverzi ona je jedna od najboljih obaveštajnih agencija na svetu.

9. MSS

Kineska obaveštajna služba čiji se gklavni štab nalazi u Pekingu. Primarni cilj je kontraobaveštajna delatnost i zaštita državnih i političkih interesa.

MSS radi paralelno sa biroom za javnu bezbednost. Agencija je osnovana od strane Komunističke partije.

10. MOSAD

Dobro poznata izraelska obaveštajna služba koja se pre svega bavim prikupljanjem kontra terorističkim podacima kao i mnogim tajnim operacijama. Direktor agencije izveštaj podnosi premijeru zemlje.

Njihovi agenti su uključeni u prikupljanje značajnih podataka u korist Izraela. Njihova najbolja jedinica je Mostada koja je zadužena za mnoga ubistva i tajne operacije širom sveta.

KOMENTARI3 komentara

  1. miroslav says:

    Koliko neznanja!Najaca sluzba je Mosad.Broji svega 1200 stalno zaposlenih.Uz rame su in Engleska sluzba,i tu negde Nemacki Bnd,i ruska Fsb.Cia se i ne racuna jer je Mosad kontrolise.

  2. M says:

    A tko kontrolira ove ostale?

  3. miroslav says:

    Tko?Mosad,Bnd,Englezi,Fsb.I vasa i nasa sluzba su im samo neke ispostave.Oni nam sastavljaju i rastavljaju vlade.Ako tko misli da mi kao nesto biramo po svojim zeljama ,vara se.Eto ,.M'' to ti je to.Ako odluce da ne treba da postojimo,to ce se i desiti.Ako odluce da to bude krvavim putem(vec se desilo)bice tako,ako hoce da nas rasele i to mogu.Mogu sve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *