О’НИЛ МЛАЂИ: Сведоци смо самртних мука униполарне хегемоније САД над значајним делом света

O’NIL MLAĐI: Svedoci smo samrtnih muka unipolarne hegemonije SAD nad značajnim delom sveta

20 marta 2023

SJEDINJENE Države gube dominaciju u svetu zbog sukoba u Ukrajini, ocenio je Džordž O’Nil Mlađi, član upravnog odbora Instituta za američke ideje.

U članku koji je napisao za The American Conservative tu svoju ocenu dalje je razvio i argumentovao ovako:„Svedoci smo samrtnih muka unipolarne hegemonije Sjedinjenih Država nad značajnim delom sveta. Decenijama je Amerika sebe smatrala dominantnom svetskom silom bez premca, ali sada se sve promenilo. A kako američki autoritet i moć nestaju, sve više zemalja počinje da se udružuje da bi se zaštitilo od američke grabljivice“.

O`Nil je u ovom kontekstu posebno apostrofirao povlačenje iz Avganistana „najmoćnijih oružanih snaga u istoriji čovečanstva“ i sankcije uvedene protiv Rusije koje su nanele veliku štetu Evropi.

On je uveren da je držanje Vašingtona posle sabotaže na gasovodima Severni tok 1 i 2 dovelo do toga da saveznici SAD počinju sumnjati u potrebu dalje saradnje sa Amerikom, a ostale zemlje se ujedinjuju i postepeno jačaju.

Vašington i američki mediji, uprkos svemu, nastavljaju da promovišu „nadmoć Sjedinjenih Država“, što može dovesti do pogubnih posledica i za Zapad i za samu Ameriku.

O`Nil ocenjuje da je ukrajinska kriza pokazala da uticaj SAD, zapravo, već postepeno bledi:

„Nasuprot brojnim tvrdnjama da će Rusi pasti u šok i sa strahopoštovanjem gledati na naše sankcije iz pakla, rublja nije propala kako je predviđao Džo Bajden. SAD i njihovi NATO klijenti ostaju bez municije i oružja za slanje Ukrajini, koja, po njihovom naređenju, krvari. A svi su izgledi da će Rusija postupno dokrajčiti ukrajinsku vojsku“.

O’Nil je pozvao Amerikance da se „konačno probude“, oslobode uticaja propagande i nateraju svoje lidere da prestanu da podržavaju sukob u Ukrajini pre nego što eskalira u treći svetski rat.

(Fakti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *