ОНО ШТО ЈЕ У ЦЕЛОМ СВЕТУ „ПРАЗНИК ДЕМОКРАТИЈЕ, у Америци је то „ТЕРОРИЗАМ“

ОНО ШТО ЈЕ У ЦЕЛОМ СВЕТУ „ПРАЗНИК ДЕМОКРАТИЈЕ, у Америци је то „ТЕРОРИЗАМ“

9 јануара 2021

Догађаји из Вашингтона, када су демонстранти, после митинга који је одржао Доналд Трамп, упали у Сенат, показује двоструке стандарде. Док су слични испади у Тбилисију, Јеревану, Хонгконгу или Кијеву били „празник демократије“, догађаји из Вашингтона су за мејнстрим медије и чланове Демократске странке „тероризам“.

Који се критеријуми користе у процењивању када је упад у парламент неке земље „празник демократије“, а када је „тероризам“ зависи од тога да ли је такав чин у неком тренутку политички користан или не и какву слику о томе праве креатори јавног мнења. Све што је у нечијем политичком интересу може да се прогласи за добро и оправдано, док ће оно друго бити осуђено и демонизовано, категоричан је историчар Саша Адамовић.

Од Тбилисија до Вашингтона – од „празника демократије“ до „тероризма“

Оптужујући Трампа да је подстицао насиље, они су истицали да су слике из Вашингтона нешто што се никада нигде није могло видети. Међутим, такве слике могле су се видети недавно у Јеревану или у Минску; пре неколико година виђене су у Кијеву – али, оне су, не само биле прихватљиве, већ и проглашаване за „празнике демократије“. Један од најпрослављенијих таквих „празника демократије“ био је упад присталица Михаила Сакашвилија у грузијски парламент 2004. године. Сакашвили је тада проглашен за премијера Грузије, а за њеног председника изабран је четири године касније.

Адамовић наводи да су исти медији и политичари који данас осуђују насиље оних који су пре неколико дана упали на Капитол хил, подржавали и оправдавали насиље организација „Блек лајвс метер“ и „Антифе“.

Треба се подсетити да је у то време председнички кандидат Џо Бајден одбијао да осуди оне који су тада протестовали, чак је остала упамћена његова изјава да Антифа није терористичка организација, већ је некаква идеја“, каже Адамовић.

Двоструки стандарди, према речима нашег саговорника, управо се на унутрашњеполитичком плану у Америци најбоље виде у односу на демонстрације и насиље од пре неколико месеци – они су им били корисни и били су им у политичком интересу.

„У овом моменту, док очекују преузимање власти, не само у Белој кући, већ и у Сенату, очито је да оно што је важило за протесте који су ишли њима у корист сада више не важи и они који протестују проглашавају се руљом, а протести се проглашавају неприхватљивим и недопустивим. Проглашавају се нападом на демократију или чак државним ударом и тражи се одговорност, не само за оне који су ушли у зграду Сената, већ се тражи кажњавање председника Трампа“, закључује Адамовић.

Некада су демонстранти борци за слободу, а некада су „идиоти“

Према речима Александра Гајића из Института за европске студије, креатори јавног мнења праве слике режима у складу са стереотипима о демократским и аутократским режимима.

У случају да је неки режим већ представљен као неподобан, аутократски или „проблематичан“, упад демонстраната, па и насилан, третира се као израз демократске воље народа, У обрнутом случају, ако се ствара медијска слика да је скупштина или цео режим регуларан, неспоран, онда се они који упадају сматрају људима који врше државни преврат, који крше законитост, који су чак, екстремисти, терористи и тако даље“, каже Гајић.

У складу са тренутним политичким интересом постоји чак и градација појмова којима се квалификују демонстранти – у случају америчких грађана који су упали на Капитол хил, термини који се користе су „идиоти“, људи који пате од „делузија“, који су измаштали и изфантазирали изборну крађу и из необјашњивих разлога руше уставни поредак и буне се, додаје он.

Све указује на то да постоји олигархијски медијски и политички монопол, који манипулише квалификацијама и осећањима тако што уводи двоструке стандарде у оцени догађаја који имају више сличних елемената, оцењује наш саговорник.

Не постоји јасан критеријум, него су они ти који црно-белим поларизацијама квалификују режим и демонстранте и сличним догађајима могу да припишу другачију вредносну перспективу и да их на потпуно различит вредносни начин опишу“, закључује Гајић.

KOMENTARI8 коментара

 1. milorad 4 says:

  pa tramp je sigurno ušao u istoriju,izvuko je klupko zmija iz rupe na svetlo dana da ih SVI vide.Jedina greška mu je što ih je izvukao za rep, pa su ga izujedale, ali ja verujem u njegovu otpornost.Madjutim vrlo je idikativna krvožedna želj za obračunom sa njim, i to ODMAH od strane močvare.Mislim da će im to biti FATALNA politička i lična greška.Ovo im neće proći sigurno,trenutno jue amerika u ŠOKU ali posle šoka dolazi bes za ovo što rade trampu i ameri9čkoj demo0kratiji bajden i ostale cepanice iz aparata,prezir je već vidljiv prema establišmentu, a prezir brzo može da predje u ljutnju i bes od strane amerikanaca,jedna greškica, jedan klizav korak da naprave i oni su u ozbiljnom problemu a ubedjen sa mda će u svojoj ružnoj glupoj aroganciji to oni ubrzo učiniti.

 2. Риста says:

  На крају је Гајић прешврљан. Не важи.

 3. jovan says:

  Kada su Otpor i DOS placeni od bande tog istog Bajdena 5.x 2000.rusili i palili Skupstinu, onda su ti "demonkratski" mediji to zvali "praznik demokratije" Ali ono sto je NAJGORE danas u Americi je sto "DEMOKRATSKA INKVIZICIJA" sprovodi TEROR- HAPSENJE I OTPUSTANJE S POSLA, ZABRANA MISLJENJA I SLOBODA GOVORA! Ta hajka je vidjena jedino u Hitlerovoj Nemackoj 30-ih. Ovo je copy-paste. Fasisticki mediji, koji sami sebe zovu "liberalni", proganjaju svakog koji misli RAZUMNO I RACIONALNO, da je terorista! Bolesnici, pljackasi, najgori sljam ima slobodu da NEOGRANICENO pljuje Trampa i sve razumne ljude koji vide pljacku i prevaru na TOTALITARNIM PLATFORMAMA. Dok se Trampu i SLOBODOLJUBIVIM LJUDIMA blokiraju nalozi na itviter, fejsbuk, instagrM,.... FASISTI i vlasnici corporacija sprovode TEROR, kako bi ucvrstili vlast u USA i na PLANETI.

 4. Црна Пловдина says:

  Америка и јенглеска - биће земља пролетерска.

 5. padre says:

  Pogrešna vam je predpostavka, u Americi je sve tako sređeno, da ne može biti opravdanih protesta, jer ona smeta samo teroristima, kojima je cilj da unište njihov način života!

 6. Miki says:

  Tramp će sigurno pokrenuti socijalističku revoluciju jer je narod uz njega a dalje neide sa prezasićenim i osiljenim kapitalistima. Neka mu je bog u pomoći

 7. I Love persida says:

  Demokratija dala, demokratija uzela, znamo da je jedini i poslednji oblik demokratije postojao u staroj Grčkoj. Ovi sotone to iskopirali u nadi da će da zavladaju svetom i svima nemetnu svoju upravu preko svojih principa demokratije koja to nije, ono što oni nameću je kolonijalno ropstvo i iskorišćavanje resursa ostalih zemalja uvodeći ih pod ogranak svog kapitala, oni to nazivaju demokratijom a svi do jednog izrabljivači.

 8. M says:

  Tražiti od USA Kongresa,predsjednika i svih medija,da dotični događaj(narodno nasilno osvajanje zgrade Kongresa USA)proglase praznikom demokracije,jednakom isto takvim praznicima demokracije koji su se izdešavali i izdržavati će se po svijetu!Ultimativno to tražiti od USA,preko vlada svih država,preko medija,OUN,itd.,i to pod prijetnjom sankcijama,ako se ne povinuju!Jer,to je sve demokracija,i oni se u to moraju prikloniti,jer demokracija ne trpi drugo mišljenje i ponašanje,odnosno nedemokraciju,odnosno individualno mišljenje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u