Оно што не могу да ураде Русији, ПОКУШАЋЕ СА СРБИЈОМ!

Оно што не могу да ураде Русији, ПОКУШАЋЕ СА СРБИЈОМ!

3 септембра 2019

Политичка офанзива Вашингтона, у циљу постизања договора Београда и Приштине, чини се да добија на интензитету. Томе у прилог говори чињеница да, непосредно по именовању Метјуа Палмера за специјалног изасланика САД за Западни Балкан, подршку дијалогу две стране планирају да дају и амерички сенатори Крис Марфи и Рон Џонсон, који ће ове недеље, како је Марфи најавио, „посетити Косово и Србију“.

„Русија нам не дозвољава улазак код њих, али Џонсон и ја ћемо посетити Украјину, Србију и Косово ове недеље, како бисмо сведочили двостраначкој подршци новој украјинској Влади и сталном дијалогу Београда и Приштине“, написао је на свом налогу на Твитеру сенатор Марфи, а преноси „Лајми“.Зашто се Америци жури?

Овај развој ситуације није изненађење за Владислава Јовановића, некадашњег шефа српске дипломатије, јер се, како каже, Сједињеним Америчким Државама жури да се питање односа Београда и Приштине што пре реши, и то из два разлога.

„На решавање овог питања САД чекају 11 година, јер у срцу Европе, на континенту који је најорганизованији и правно најуређенији на свету, постоји једна држава која, у правном смислу, није међународно призната од стране Уједињених нација. Дакле, не може се дуго толерисати непотврђивање независности од стране Србије. Други разлог је у томе што је борба за нормализацију односа између Београда и Приштине саставни део борбе за потискивање утицаја, пре свега Русије, али и Кине и других сила са Балкана“, објашњава Јовановић.

Америка, додаје наш саговорник, па онда и њени млађи, западни партнери сматрају да цео Балкан припада њиховој интересној сфери. Зато, напомиње, и верују да треба пожурити са отклањањем заосталих спорова ради припремања преосталих земаља Балкана на један релативно убрзани улазак у такозване евро-атлантске организације.

„То је њихов политички и геостратегијски циљ и све друго подређују томе. Зато се и брзина којом сада желе да доврше процес признавања Косова оправдава и објашњава геополитичком потребом да се одстране други конкуренти са Балкана. Косово, нерешено какво јесте, отежава процес потискивања других сила са Балкана, па је овде реч о директном политичком сукобу између великих сила — ривала, јер Запад сматра да има првенство и да треба да буде једини од утицаја на Балкану“, примећује Јовановић.

Преламање питања Косова „преко колена“

Србија се зато нашла у центру убрзаног кретања ствари, које, истиче Јовановић, нису сасвим у нашем интересу.

„Свако убрзавање значи да неко жели да се питање Косова ’преломи‘ на досадашњи начин. Наиме, нема никаквих наговештаја да би Америка могла да промени неке базичне погледе на Косово, које је до сада имала и покушавала да нам натури. Са њихове стране, постоји само брига да се што пре то заврши, али како, у чијем интересу и на чију штету? Немамо никаквих назнака. Пре ће бити да желе да Косово, такво какво су они створили, буде што пре прихваћено са наше стране, без неких озбиљнијих измена у погледу територије, или односа према тамошњем српском становништву“, указује Јовановић.

У овом тренутку, додаје, немамо разлога за очекивања, или наду да би Америка могла бити мање пристрасна, или непристрасна, а што би могло да доведе до компромиса две стране.

„Компромис је кретање обе стране до пола пута. Све друго није компромис, већ наметање решења једној страни“, категоричан је Владислав Јовановић.Резолуција 1244 кључна тачка преговора

На питање шта Београд може да уради у овој ситуацији, некадашњи шеф српске дипломатије каже да излаза увек има, само треба спремности да се за тај излаз боримо и изборимо.

„Ово што се за сада нама нуди, као основа за признање и нормализацију, је свршена ствар — тај фактицитет, који су други створили, са својим циљевима и интересима, при чему нису уопште узимали у обзир наше интересе и циљеве. Ако бисмо ми тај интерес за брзо решавање ставили на нашу линију интереса, то значи да би решење морало бити у оквиру Резолуције УН 1244, као што је Србија и примљена у УН у њеним републичким границама, односно са Косовом, баш као што су и све друге бивше југословенске републике примљене у ту организацију у својим републичким границама“, каже Јовановић.

„То треба да буде наша полазна тачка у преговорима и разговорима са другом страном“, закључује Јовановић, уз оцену да би се на тај начин створили бољи услови да се заиста обе стране нађу на пола пута, а не да ми будемо на крају пута који су одредили и очекују од нас да то само „аминујемо“.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 коментара

 1. Pera says:

  Ako bi ovaj priznao KiM, onda bi svi mi, sa njim na celu morali da uradimo harikiri, jer ziveti pod odemonjenim jevrejima-cionistima je isto kao ziveti u paklu ! Stoji lepo u talmudu : Lagati, krasti i ubijati goje, nije greh !

 2. Zoran says:

  "На решавање овог питања САД чекају 11 година, јер у срцу Европе, на континенту који је најорганизованији и правно најуређенији на свету"________Mozda posle Amerike najuredjenija.

 3. Slobodanka says:

  SAD je velika svetska sila, ali trenutno jedino mogu da se nadaju uspehu u Ukrajini, Srbiji, na tkzv. Kosovu i u Severnoj Makedoniji. Asad "Koji-mora Da-ode" trenutno ima pod kontrolom oko 63% njegove Sirije i taj procenat će i dalje da raste, u Avganistanu stoje loše, Iran ne smeju da napadnu, Irak jedva čeka da im vidi ledja, Venecuelu ne smeju da napadnu, pregovori sa Severnom Korejom su opet u ćorsokaku, čak i iz UN prozivaju SAD za ratne zločine u Jemenu... Jedino još u Srbijici prolazi mašituranje velikih američkih dupeta i naravno da onda dolaze.

 4. Slobodanka says:

  Ukrajina kao nezavisna država će najverovatnije nestati. Ne verujem da će Ukrajina izdržati suprotne zahteve sa raznih strana. Spolja to su Zapad, SAD i EU, a s druge strane je Rusija; iznutra to su zahtevi većine stanovništva za mirom i za poboljšanje odnosa sa Rusijom, a s druge strane su ukrajinski nacisti. Što je mnogo mnogo je. Zbog ukronacista postoji opasnost da u Ukrajini izbiju unutrašnji sukobi - gradjanski rat. Ukrajina ne verujem da će uspeti da udje ni u NATO ni u EU, nego najverovatnije će se raspasti. .... Slično Ukrajini pitam se: Da li će se raspasti i Srbija? Srbija već nestaje, jer već uveliko je dele na krnju Srbijicu i na Kosovo. Ali to se radi bez saglasnosti naroda, što i kod nas može da prouzrokuje sukobe.

 5. Istina says:

  Amerika gubi na svim terenima od Afganistana, Ukrajine, Venecuele, Sirije, Irana, Kosova i Libije. Kontrolisati toliko sukoba u svetu a ne obratiti šta se dešava na domačem (američkom) terenu to je žalostno u nekim primerima i smešno. Amerika upada u veliki civilizacijski sukob koji će voditi u međusobno uništenje (dozvola nošenja oružja), Sve više bogatih i imućnih Amerikanaca napušta Ameriku i odlazi bez povratka u druhe zemlje. Amerikanci su iz dana u dan sve više nezadovoljni sistemom koji žive u strahu od ubijanja, kriminala, klošarenja i međurasnih sukoba dolazi do tenzija koji neče dobro da se završi po Američki narod. Zato će USA baze polako jedna po jedna da se zatvaraju, kada bude došlo do rata u USA. A narodi će da shvate da su Indijanci bili u pravu. Amerika nestaje u njihovim materialnim oćima, koji će izgubiti sve kada shvate da se Dolari nemogu jesti jednom kada uništiš prirodu, zemlju, reke, šume... Narod koji je iztrebio Indijance je proklet, a to su potomci kriminalaca, ubica, lopova i lažova. Zato jim i sledi medjusobno uništenje jer nisu ispoštovali drugu crvenu rasu i starosedioce koji su jih upozoravali sve dok jih nisu iztrebili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u