Оно што не могу да ураде Русији, ПОКУШАЋЕ СА СРБИЈОМ!

Ono što ne mogu da urade Rusiji, POKUŠAĆE SA SRBIJOM!

3 septembra 2019

Politička ofanziva Vašingtona, u cilju postizanja dogovora Beograda i Prištine, čini se da dobija na intenzitetu. Tome u prilog govori činjenica da, neposredno po imenovanju Metjua Palmera za specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, podršku dijalogu dve strane planiraju da daju i američki senatori Kris Marfi i Ron Džonson, koji će ove nedelje, kako je Marfi najavio, „posetiti Kosovo i Srbiju“.

„Rusija nam ne dozvoljava ulazak kod njih, ali Džonson i ja ćemo posetiti Ukrajinu, Srbiju i Kosovo ove nedelje, kako bismo svedočili dvostranačkoj podršci novoj ukrajinskoj Vladi i stalnom dijalogu Beograda i Prištine“, napisao je na svom nalogu na Tviteru senator Marfi, a prenosi „Lajmi“.Zašto se Americi žuri?

Ovaj razvoj situacije nije iznenađenje za Vladislava Jovanovića, nekadašnjeg šefa srpske diplomatije, jer se, kako kaže, Sjedinjenim Američkim Državama žuri da se pitanje odnosa Beograda i Prištine što pre reši, i to iz dva razloga.

„Na rešavanje ovog pitanja SAD čekaju 11 godina, jer u srcu Evrope, na kontinentu koji je najorganizovaniji i pravno najuređeniji na svetu, postoji jedna država koja, u pravnom smislu, nije međunarodno priznata od strane Ujedinjenih nacija. Dakle, ne može se dugo tolerisati nepotvrđivanje nezavisnosti od strane Srbije. Drugi razlog je u tome što je borba za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine sastavni deo borbe za potiskivanje uticaja, pre svega Rusije, ali i Kine i drugih sila sa Balkana“, objašnjava Jovanović.

Amerika, dodaje naš sagovornik, pa onda i njeni mlađi, zapadni partneri smatraju da ceo Balkan pripada njihovoj interesnoj sferi. Zato, napominje, i veruju da treba požuriti sa otklanjanjem zaostalih sporova radi pripremanja preostalih zemalja Balkana na jedan relativno ubrzani ulazak u takozvane evro-atlantske organizacije.

„To je njihov politički i geostrategijski cilj i sve drugo podređuju tome. Zato se i brzina kojom sada žele da dovrše proces priznavanja Kosova opravdava i objašnjava geopolitičkom potrebom da se odstrane drugi konkurenti sa Balkana. Kosovo, nerešeno kakvo jeste, otežava proces potiskivanja drugih sila sa Balkana, pa je ovde reč o direktnom političkom sukobu između velikih sila — rivala, jer Zapad smatra da ima prvenstvo i da treba da bude jedini od uticaja na Balkanu“, primećuje Jovanović.

Prelamanje pitanja Kosova „preko kolena“

Srbija se zato našla u centru ubrzanog kretanja stvari, koje, ističe Jovanović, nisu sasvim u našem interesu.

„Svako ubrzavanje znači da neko želi da se pitanje Kosova ’prelomi‘ na dosadašnji način. Naime, nema nikakvih nagoveštaja da bi Amerika mogla da promeni neke bazične poglede na Kosovo, koje je do sada imala i pokušavala da nam naturi. Sa njihove strane, postoji samo briga da se što pre to završi, ali kako, u čijem interesu i na čiju štetu? Nemamo nikakvih naznaka. Pre će biti da žele da Kosovo, takvo kakvo su oni stvorili, bude što pre prihvaćeno sa naše strane, bez nekih ozbiljnijih izmena u pogledu teritorije, ili odnosa prema tamošnjem srpskom stanovništvu“, ukazuje Jovanović.

U ovom trenutku, dodaje, nemamo razloga za očekivanja, ili nadu da bi Amerika mogla biti manje pristrasna, ili nepristrasna, a što bi moglo da dovede do kompromisa dve strane.

„Kompromis je kretanje obe strane do pola puta. Sve drugo nije kompromis, već nametanje rešenja jednoj strani“, kategoričan je Vladislav Jovanović.Rezolucija 1244 ključna tačka pregovora

Na pitanje šta Beograd može da uradi u ovoj situaciji, nekadašnji šef srpske diplomatije kaže da izlaza uvek ima, samo treba spremnosti da se za taj izlaz borimo i izborimo.

„Ovo što se za sada nama nudi, kao osnova za priznanje i normalizaciju, je svršena stvar — taj fakticitet, koji su drugi stvorili, sa svojim ciljevima i interesima, pri čemu nisu uopšte uzimali u obzir naše interese i ciljeve. Ako bismo mi taj interes za brzo rešavanje stavili na našu liniju interesa, to znači da bi rešenje moralo biti u okviru Rezolucije UN 1244, kao što je Srbija i primljena u UN u njenim republičkim granicama, odnosno sa Kosovom, baš kao što su i sve druge bivše jugoslovenske republike primljene u tu organizaciju u svojim republičkim granicama“, kaže Jovanović.

„To treba da bude naša polazna tačka u pregovorima i razgovorima sa drugom stranom“, zaključuje Jovanović, uz ocenu da bi se na taj način stvorili bolji uslovi da se zaista obe strane nađu na pola puta, a ne da mi budemo na kraju puta koji su odredili i očekuju od nas da to samo „aminujemo“.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Pera says:

  Ako bi ovaj priznao KiM, onda bi svi mi, sa njim na celu morali da uradimo harikiri, jer ziveti pod odemonjenim jevrejima-cionistima je isto kao ziveti u paklu ! Stoji lepo u talmudu : Lagati, krasti i ubijati goje, nije greh !

 2. Zoran says:

  "Na rešavanje ovog pitanja SAD čekaju 11 godina, jer u srcu Evrope, na kontinentu koji je najorganizovaniji i pravno najuređeniji na svetu"________Mozda posle Amerike najuredjenija.

 3. Slobodanka says:

  SAD je velika svetska sila, ali trenutno jedino mogu da se nadaju uspehu u Ukrajini, Srbiji, na tkzv. Kosovu i u Severnoj Makedoniji. Asad "Koji-mora Da-ode" trenutno ima pod kontrolom oko 63% njegove Sirije i taj procenat će i dalje da raste, u Avganistanu stoje loše, Iran ne smeju da napadnu, Irak jedva čeka da im vidi ledja, Venecuelu ne smeju da napadnu, pregovori sa Severnom Korejom su opet u ćorsokaku, čak i iz UN prozivaju SAD za ratne zločine u Jemenu... Jedino još u Srbijici prolazi mašituranje velikih američkih dupeta i naravno da onda dolaze.

 4. Slobodanka says:

  Ukrajina kao nezavisna država će najverovatnije nestati. Ne verujem da će Ukrajina izdržati suprotne zahteve sa raznih strana. Spolja to su Zapad, SAD i EU, a s druge strane je Rusija; iznutra to su zahtevi većine stanovništva za mirom i za poboljšanje odnosa sa Rusijom, a s druge strane su ukrajinski nacisti. Što je mnogo mnogo je. Zbog ukronacista postoji opasnost da u Ukrajini izbiju unutrašnji sukobi - gradjanski rat. Ukrajina ne verujem da će uspeti da udje ni u NATO ni u EU, nego najverovatnije će se raspasti. .... Slično Ukrajini pitam se: Da li će se raspasti i Srbija? Srbija već nestaje, jer već uveliko je dele na krnju Srbijicu i na Kosovo. Ali to se radi bez saglasnosti naroda, što i kod nas može da prouzrokuje sukobe.

 5. Istina says:

  Amerika gubi na svim terenima od Afganistana, Ukrajine, Venecuele, Sirije, Irana, Kosova i Libije. Kontrolisati toliko sukoba u svetu a ne obratiti šta se dešava na domačem (američkom) terenu to je žalostno u nekim primerima i smešno. Amerika upada u veliki civilizacijski sukob koji će voditi u međusobno uništenje (dozvola nošenja oružja), Sve više bogatih i imućnih Amerikanaca napušta Ameriku i odlazi bez povratka u druhe zemlje. Amerikanci su iz dana u dan sve više nezadovoljni sistemom koji žive u strahu od ubijanja, kriminala, klošarenja i međurasnih sukoba dolazi do tenzija koji neče dobro da se završi po Američki narod. Zato će USA baze polako jedna po jedna da se zatvaraju, kada bude došlo do rata u USA. A narodi će da shvate da su Indijanci bili u pravu. Amerika nestaje u njihovim materialnim oćima, koji će izgubiti sve kada shvate da se Dolari nemogu jesti jednom kada uništiš prirodu, zemlju, reke, šume... Narod koji je iztrebio Indijance je proklet, a to su potomci kriminalaca, ubica, lopova i lažova. Zato jim i sledi medjusobno uništenje jer nisu ispoštovali drugu crvenu rasu i starosedioce koji su jih upozoravali sve dok jih nisu iztrebili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *