ОНО ШТО НИЈЕ ОБЈАВЉЕНО: Израелски систем ракетне одбране изгубио дуел у Сирији

ОНО ШТО НИЈЕ ОБЈАВЉЕНО: Израелски систем ракетне одбране изгубио дуел у Сирији

1 августа 2018

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су употребиле по први пут национални систем ракетне одбране понат као “Давидова праћка“ (раније познат као “Магични штапић“) у стварним борбеним операцијама.У јулу, две пресретачке ракете овог система су лансиране да пресретну ракете совјетског тактичког комплекса Точка (СС-21) лансиране са територије Сирије.

Порука објављена на интернет сајту ИДФ-а каже да су сиријске ракете највероватније лансиране током непријатељстава у Сирији. Ипак, покушај пресретања тих ракета није успео.

Пресс служба ИДФ-а је касније потврдила да сиријске ракете нису пресретнуте. Након што су израелске пресретачке ракете промашиле мету, уништили су их оператери Дејвидове праћке. Свака од уништених ракета је процењена на милион долара, каже интернет сајт Yнет.

Израел је недавно координирао десетогодишњим програмом за јачање противракетних одбрамбених снага земље. Програм је припремљен у контексту све веће претње ракетних напада из Сирије и Ирана. Програм се процењује на 30 милијарди шекела. Средства ће се користити за куповину додатних ракетних одбрана, развој нових система и изградњу склоништа.

Вреди напоменути да су тактички ракетни системи Точка ушли у службу за совјетску војску 1975. године. Пре распада СССР-а, ракетни системи Точка су испоручени многим земљама света, укључујући Сирију.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Milica says:

    Jeste važna prednost i superiornost u naoružanju za pobedu u nekom bilo kom ratu, ali na B. Istoku vode se veoma teške i složene igre. Iz ovog se ne može izvući kontra zaključak da je Sirija pobednik u duelu sa Izraelom, gledajući samo bilans Izrael- Sirija. Problem je što više država imala je Sirija za duel, a u tome najznačajniji i najjači igrač je SAD. U zadnjih 1,5 godinu Izrael je napravio otprilke 100-tinak ili više napada na Siriju i svaki put je puštao lukavi EPP kako se oni ne mešaju u sirijski rat, nego samo štite sebe. Da li treba da im verujemo na reč? Tek nakon eventualnog odlaska SAD iz Sirije sirijska PVO će moći ozbiljnije da odgovara na izraelske napade. Dotle se izgleda mudro trpi i veoma agresivni američki saveznik Izrael. ... Izrael izgleda da brinu i bespilotne letelice ako bi masovno bile upotrebljene za napad na Izrael. Verovatno da ni pod takvim napadima PVO Izraela ne bi imala adekvatan odgovor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u