ОНО ШТО НИЈЕ ОБЈАВЉЕНО: Израелски систем ракетне одбране изгубио дуел у Сирији

ONO ŠTO NIJE OBJAVLJENO: Izraelski sistem raketne odbrane izgubio duel u Siriji

1 avgusta 2018

Izraelske odbrambene snage (IDF) su upotrebile po prvi put nacionalni sistem raketne odbrane ponat kao “Davidova praćka“ (ranije poznat kao “Magični štapić“) u stvarnim borbenim operacijama.U julu, dve presretačke rakete ovog sistema su lansirane da presretnu rakete sovjetskog taktičkog kompleksa Točka (SS-21) lansirane sa teritorije Sirije.

Poruka objavljena na internet sajtu IDF-a kaže da su sirijske rakete najverovatnije lansirane tokom neprijateljstava u Siriji. Ipak, pokušaj presretanja tih raketa nije uspeo.

Press služba IDF-a je kasnije potvrdila da sirijske rakete nisu presretnute. Nakon što su izraelske presretačke rakete promašile metu, uništili su ih operateri Dejvidove praćke. Svaka od uništenih raketa je procenjena na milion dolara, kaže internet sajt Ynet.

Izrael je nedavno koordinirao desetogodišnjim programom za jačanje protivraketnih odbrambenih snaga zemlje. Program je pripremljen u kontekstu sve veće pretnje raketnih napada iz Sirije i Irana. Program se procenjuje na 30 milijardi šekela. Sredstva će se koristiti za kupovinu dodatnih raketnih odbrana, razvoj novih sistema i izgradnju skloništa.

Vredi napomenuti da su taktički raketni sistemi Točka ušli u službu za sovjetsku vojsku 1975. godine. Pre raspada SSSR-a, raketni sistemi Točka su isporučeni mnogim zemljama sveta, uključujući Siriju.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milica says:

    Jeste važna prednost i superiornost u naoružanju za pobedu u nekom bilo kom ratu, ali na B. Istoku vode se veoma teške i složene igre. Iz ovog se ne može izvući kontra zaključak da je Sirija pobednik u duelu sa Izraelom, gledajući samo bilans Izrael- Sirija. Problem je što više država imala je Sirija za duel, a u tome najznačajniji i najjači igrač je SAD. U zadnjih 1,5 godinu Izrael je napravio otprilke 100-tinak ili više napada na Siriju i svaki put je puštao lukavi EPP kako se oni ne mešaju u sirijski rat, nego samo štite sebe. Da li treba da im verujemo na reč? Tek nakon eventualnog odlaska SAD iz Sirije sirijska PVO će moći ozbiljnije da odgovara na izraelske napade. Dotle se izgleda mudro trpi i veoma agresivni američki saveznik Izrael. ... Izrael izgleda da brinu i bespilotne letelice ako bi masovno bile upotrebljene za napad na Izrael. Verovatno da ni pod takvim napadima PVO Izraela ne bi imala adekvatan odgovor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *