ОНО ШТО НИСТЕ ЗНАЛИ О СЛОБОДАНУ ПРАЉКУ: Најбољем пријатељу Србину је преотео жену, а богатство је оставио… ПОЗНАТИ НОВИНАР ГА УНИШТИО ТЕКСТОМ

ONO ŠTO NISTE ZNALI O SLOBODANU PRALJKU: Najboljem prijatelju Srbinu je preoteo ženu, a bogatstvo je ostavio… POZNATI NOVINAR GA UNIŠTIO TEKSTOM

30 novembra 2017

Hrvatski general Slobodan Praljak, koji je danas tokom izricanja presude u Haškom tribunalu izvršio samoubistvo popivši otrov, prepisao je svu svoju imovinu svom posinku Nikoli koji je zapravo sin iz prvog braka poznatog hrvatskog pesnika i disidenta Gorana Babića, koji već godinama živi u Beogradu.

Praljak i Babić su inače obojica odrasli u Hercegovini i bili su nerazdvojni prijatelji i nakon odlaska na studije u Zagreb, o čemu je već ranije pisala hrvatska štampa.

Praljak, koji odudara od profila drugih haških optuženika iz redova vojnih komandanata, završio je tri fakulteta. Elektrotehniku je diplomirao 1970. godine, a 1971. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, filozofiju i sociologiju.

Godine 1972. je diplomirao na Akademiji za pozorište, film i televiziju.

On je bio najpre pozorišni reditelj, a kasnije je snimio televizijsku seriju „Blesan i tulipan“, dokumentarni film „Smrt psa“, kao i film „Povratak Katarine Kožul“.

Praljak, koji je rođen 1945. godine, u gimnaziju je išao u Širokom brijegu, a bio je u istom razredu sa nekadašnjim ministrom odbrane Hrvatske Gojkom Šuškom.

Prijateljstvo Praljka i Babića, međutim, završeno je nakon što je Praljak „preoteo“ Babiću suprugu Kaćušu. Ona je u novi brak dovela sina Nikolu i kćerku Natašu, a njih dvoje su odrasli i školovali se uz očuha Slobodana.

Dok je književnik Goran Babić, koji je bio i visoki funkcioner u komunističkoj Hrvatskoj, napustio Hrvatsku i Zagreb i otišao u Beograd 1991. godine, Praljak je otišao drugim putem na talasu desnice i ekstremizma koji ga je naposletku i odveo u Hag.

Babić danas živi u Beogradu sa drugom suprugom Mladenkom.

Kada je reč o imovini Praljka koju je prepisao posinku, on je ostavio za sobom priličan imetak, uključujući privatizovanu fabriku duvana u Ljubuškom.

ANTE TOMIĆ O PRALJKU

Poznati hrvatski novinar i književnik, Ante Tomić, objavio je tekst o Praljku 2013. godine, posle prvostepene presude „šestorci“. Deo tog teksta prenosimo:

„Generala Praljka vjerojatno vam ne treba posebno predstavljati. Tri je fakulteta završio i sve je bilo džaba, ostat će upamćen kao budala koja je srušila Stari most. Galamdžija i razmetljivac, koji se nije pravo realizirao ni u jednomu od tri građanska zvanja za koja se kvalificirao, u jednom je trenutku zbog nečega povjerovao da bi mu se moglo posrećiti u četvrtom, vojnom, za koje nije imao ni pet minuta škole. I rezultat je, očekivano, bio porazan. Nadljudsku žrtvu za našu stvar u privatizaciji je, istina, kapitalizirao s nekoliko tvornica, ali u tome nije dulje uživao i još neko vrijeme, kako se čini, neće jer je na Međunarodnom sudu za ratne zločine prvostupanjski osuđen na dvadeset godina robije.“

(Intermagazin)

 

KOMENTARI



7 komentara

 1. Pitagora says:

  Što se tiče "preotimanja" žena: Salvador Dali je preoteo ženu Polu Elijaru. Pero Stambolić generalu Ljubodragu Đuriću. Erik Klepton - Džordžu Harisonu. Itd itd. To su gluposti. (Uostalom, imovinu je ostavio posinku, Srbinu). Jasno je da ovde nemamo posla sa običnom prosečnom ličnošću.

 2. Velika Metla says:

  Tako mi tog "rvata" Slobodana!Hahahahahahaha.............,to mu dođe potpuno isto kao kad bi Franjo bilo srbsko ime!

 3. goran says:

  Babic nije Srbin vec polu Jevrejin, sto on krije jer se udubio u ulogu Srbina. Nama ne treba Bitef, kod nas svi nesto glume i lazu.

 4. padre says:

  Zašto bi pa trebali išta znati o njemu?

 5. Portopranco says:

  Gotovo svi hrvatski mediji jučer i danas bljuju najodvratniju šovinističku vatru i slave osuđenog ratnog zločinca Praljka. Nekoliko razumnih ljudi koji su se usudili u Zagrebu javno reći da je Praljak zločinac dobilo je na stotine prijetnji smrću i brutalno ih se vrijeđa na društvenim mrežama. Ta hrvatska država je pod šovinističkom vlašću Plenkovića i Čokolinde definitivno potonula u moralni ponor i kulturološki sunovrat.

 6. R.Srpska says:

  Boli me za svakog rvata ona stvar ali ovaj Ante ex-Srbin Tomic...a u cemu se on ostvario ??? A generalu Praljku svaka cast na skolovanju,to nisam znao, i na tome sto je ratovao protiv muslimana a ne protiv Srba. I sto je svoju imovinu ostavio posinku Srbinu. Iskreno, uvek mi je bio pomalo simpatican,odudarao je od ostalih hrvata, general-konobara.

 7. Kulak says:

  Budaletina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *