ОНО ШТО ВАМ НИСУ РЕKЛИ: Одговор зашто Kосово никад неће бити признато, крије се у Русији… ОБАВЕЗНО ПРОЧИТАТИ

ONO ŠTO VAM NISU REKLI: Odgovor zašto Kosovo nikad neće biti priznato, krije se u Rusiji… OBAVEZNO PROČITATI

7 septembra 2019

Jedanaest godina posle jednostranog akta Prištine, tri ključne države za međunarodno-pravni status Kosova – Španija, Kina i Rusija, su više nego ikada ranije čvrste na poziciji da ne priznaju njegovu nezavisnost.

Pitanje Kosova je praktično rešeno pre 20 godina, ali će s formalne tačke gledišta ostati u limbu do daljeg. Štaviše, sa sigurnošću može da se kaže da za naših života Kosovo nećemo videti kao članicu UN-a i EU. Formalno-pravno rešavanje pitanja Kosova je Sizifov posao za koji Beograd nema nikakvu odgovornost.

Jedanaest godina posle jednostranog akta Prištine, tri ključne države za međunarodno-pravni status Kosova – Španija, Kina i Rusija, su više nego ikada ranije čvrste na poziciji da ne priznaju njegovu nezavisnost. U prethodnih deset godina se dogodio Krim, Donbas, Južna Osetija, Hong Kong, Sinkjang, Katalonija, a Kina i Rusija su postale rivali, ako ne i neprijatelji, EU i SAD s kojima ne dele nijedan ideal zbog kojih je bombardovana Srbija i obezbeđena nezavisnost Kosovu. Drugim rečima, nije problem Prištine što je ne priznaje Beograd, već Madrid, Peking i Moskva.S druge strane, EU nema interes da se pitanje Kosova formalno-pravno reši u dogledno vreme, jer je ono savršena kočnica i opravdanje za sporost procesa približavanja država Zapadnog Balkana članstvu u EU.

U Briselu niko ne mora da objasni kako je moguće da posle 10 godina prisustva Euleksa, najveće i najskuplje misije u istoriji EU, Kosovo nije dostiglo nivo uređene i pravne države da njegovi građani imaju mogućnost da putuju bez viza u države EU? Čak Moldavci, Ukrajinci i Gruzijci putuju bez viza u zemlje EU.

Na listi spoljnopolitičkih prioriteta SAD Kosova nema ni u tragovima, pogotovo za aktuelnu administraciju Donalda Trampa koja ulazi u predizbornu godinu. Treba imati bujnu ili pokvarenu maštu pa verovati da je moguća neka vrsta Dejtona za Kosovo samo zato što se Bolton slikao sa Dačićem ispred Bele kuće.

Beogradska i prištinska “politička kuhinja” šire tenzije

Tenzije i priče o urgentnosti rešavanja statusa Kosova šire beogradska i prištinska politička kuhinja. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Kosovom zamajava srpsku javnost da se ne bi bavila brojnim skandalima koji pogađaju njegovu vladu i da se ne bi raspravljalo o neispunjenim obećanjima i svakodnevnim problemima s kojima se suočavaju građani Srbije. Njemu naruku ide i srpska opozicija, čiji je dobar deo uveren da može da ruši Vučića na kosovskoj priči.

Tači, Haradinaj i Veselji se kriju iza priče o priznavanju da ne bi morali da objašnjavaju svojim građanima zašto je Kosovo posle 20 godina i dalje “crna rupa” u Evropi. Toliko velika da je narod na Kosovu jedini na Starom kontinentu, pored Belorusa, Jermena i Rusa, koji ne mogu da putuju slobodno u države Šengenskog sporazuma. Da ne govorimo o ekonomskoj situaciji koja bi bila alarmantno dramatična da nije kosovarskih gastarbajtera i njihovih deviznih doznaka.

Lideri Srbije i “Kosova” manipulišu na isti način

Predsednik Srbije i kosovarski lideri gotovo na isti način manipulišu sa tobožnjim pritiscima iz inostranstva. Pažljivim promatračima nije promaklo da se ponavlja uvek isti scenario: prvo se širi strah, pa se preti ratom uz plasiranje priča o nezapamćenim pritiscima i poslednjim, ultimativnim, rokovima koji ističu za “bolni” kompromis. A onda se sve završi trijumfalnim busanjem u nacionalna prsa: “Srbija nikada neće priznati Kosovo” i “Priština od Beograda očekuje samo priznanje”. Prođe malo vremena, i kako su naši ljudi poznati po efemernom pamćenju, ‘ajmo Jovo nanovo.

Srbija sa priznavanjem Kosova ne bi ništa dobila, kao i Priština. Zar neko misli da bi Srbija i Kosovo mogli da igraju fudbal? Naravno da ne bi bilo moguće, baš kao što nikome ne pada na pamet, ni posle 30 godina od raspada SSSR-a, da dozvoli da Turska i Jermenija ili Azerbejdžan i Jermenija budu u istoj kvalifikacionoj grupi za Euro ili Mundijal ili da se njihovi timovi sretnu u evropskim kupovima.

Eventualno priznanje Beograda ne bi promenilo stav Kine, Rusije i Španije

Kina, Rusija i Španija (tri najvažnije zemlje koje ne priznaju Kosovo, u smislu da su prve dve stalne članice Saveta bezbednosti UN, a treća EU) ne priznaju Kosovo zbog načina na koji je ono stiglo do nezavisnosti, što će reći da priznavanje faktičkog stanja od strane Beograda neće promeniti njihov stav. Naravno, za Peking, Moskvu i Madrid je komotnija pozicija da Beograd ne priznaje Kosovo, jer tako ne moraju da pravdaju svoju poziciju i otkrivaju “bolna” mesta.Svi motivi zbog kojih je NATO bombardovao Srbiju i omogućio otcepljenje Kosova, apsolutno su neprihvatljivi za Kinu

Kakva bi Kina bila pretendent na ulogu hegemona, ako bi bilo koja njena odluka zavisila od Srbije? Svi motivi zbog kojih je NATO bombardovao Srbiju i omogućio otcepljenje Kosova su apsolutno neprihvatljivi za Kinu. Intervencija NATO-a se pravda zaštitom ljudskih prava nacionalne manjine od državne represije. Ako bi Kina priznala Kosovo, ona bi samim tim usvojila i opravdala motive NATO intervencije i da su ljudska i manjinska prava važnija od suvereniteta i teritorijalnog integriteta jedne zemlje.

Na taj način bi automatski autorizovala da sutra protiv nje budu preduzete iste mere u pokrajini Sinkjang ili na Tibetu, gde žive nacionalne manjine Ujgura (muslimani) i Tibetanci (budisti). Ujguri i Tibetanci su izloženi mnogo većem i dužem kršenju ljudskih i manjinskih prava nego što su kosovski Albanci trpeli u Srbiji. Po istom aršinu bi na red došao i Hong Kong, kada definitivno pređe u ruke Pekinga 2047. godine, ili Tajvan, ako se jednog dana zavijori zastava Narodne Republike Kine u Tajpeju. DŽongnanhaj je u očima Honkonžana i Tajvanaca još više simbol tiranije nego što je Beograd bio u percepciji kosovskih Albanaca.

Da li je zaista realno očekivati da Rusija prizna Kosovo a da EU i SAD ne priznaju njen suverenitet na Krimu?

Koliko bi spoljna politika Moskve bila kredibilna ako bi stav Srbije o Kosovu menjao njenu o poziciju o priznavanju Kosova? I da li je zaista realno očekivati da Rusija prizna Kosovo a da EU i SAD ne priznaju njen suverenitet na Krimu? Zar neko veruje da bi Moskva dopustila, bez problema, da Beograd dovede u pitanje njenu politiku zaleđenih konflikata koju je primenila u Gruziji, Moldaviji, Azerbejdžanu, Ukrajini?

U Kremlju nisu toliko naivni da veruju kako bi njihovo priznanje Kosova značilo da bi EU i SAD prihvatile činjenično stanje da je Krim u Rusiji, i da bi priznali nezavisnost Južne Osetije, Abhazije, Prednjestrovlja, Donbasa. Čak, Rusiji ne odgovara ni da pomenute separatističke oblasti budu međunarodno priznate jer bi na taj način izgubili najjači adut u držanju Moldavije, Gruzije i Ukrajine u pretsoblju članstva u NATO-u.

S druge strane, intervencija NATO-a protiv Srbije i formalno nerešen status Kosova daju mnogo više manevarskog prostora za politiku Moskve prema susednim zemljama sa ruskom manjinom nego definitivno razrešenje kosovskog čvora.

Stav Španije je principijelan – promene granica su moguće samo uz poštovanje ustava i zakona matične države

Šta bi se dogodilo sa španskom koherentnošću o poštovanju ustava, ako bi Madrid prihvatio da politička odluka Beograda “ozakoni” protivustavno ocepljenje Kosova? Španski stav je principijelan, promene granica su moguće samo uz poštovanje ustava i zakona matične države, što smo videli direktno na primeru Crne Gore.

Za Špance važi maksima Valtazara Bogišića: ”Što se grbo rodi, vreme ne ispravi”. Ustavnost i zakonitost je jedino efikasno oružje koje Madrid ima u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta Španije. Da bi Španija priznala Kosovo potrebno je da se dogodi scenario koji je ravan naučnoj fantastici: Kosovo bi moralo da poništi svoju jednostaranu deklaraciju nezavisnosti, Srbija bi donela ustav u kome bi, kao u slučaju Državne zajednice Srbije i Crne Gore, bila predviđena mogućnost održavanja referenduma na kome bi građani Kosova odlučili da li žele da žive u nezavisnoj državi ili u okviru Srbije. Zatim bi bilo organizovano referendumsko izjašnjavanje i tak tada bi za Špance nezavisnost Kosova bila prihvatljiva.

Naučna fantastika ili zamajavanje, dođe vam na isto, a vreme prolazi…

Željko Pantelić (KosSev)

KOMENTARI20 komentara

 1. Pravda says:

  Kao da je referendum u montenegro bio regularan. Scipetarima I bosnjacima koji zive po zapadu I amerikama bilo dozvoljeno da izadju na referendum, a crnogorcima iz Srbije nije. Izem ti referendum.

 2. rajko says:

  Pa nema referenduma. Kakav referendum?! Šta je sa vama svima, ljudi? Šiptari su nacionalna manjina i za njih ne važi ništa što je važilo za Crnogorce koji su bili konstitutivni narod, jer su svoju državu Crnu Goru uneli u Jugoslaviju. To su potpuno različite kategorije stanovništva. Istina je da jw u rezoluciji 1244 predvidjen referendum, ali ne o otcepljenju, već o uredjenju statusa šiptara i položaja KiM u okviru Srbije. Otcepljenje je isključeno, kao i pripajanje nekoj drugoj državi. Dakle, šiptari moraju da se pomire sa činjenicom da KiM nikad neće biti država,

 3. rajko says:

  Činjenica jeste da Rusija nikad neće prihvatiti nezavisnu državu Kosovo, i da nema ništa od njihovih pustih snova, ali to ne znači da su igre manitog bez posledica. Svo to talasanje održava nadu, frustraciju i bes kod šiptara koji onda takvi naoštreni kidišu na preostale Srbe na KiM-u. Kad bi se stanje smirivalo, umesto što se zlikovci stalno pujdaju, krenuo bi proces povratka raseljenih lica i normalizacija odnosa. Tako maniti nanosi strašnu štetu Srbima i na Kosmetu i u ostatku Srbije. Treba ga što pre smenjivati, jer osim što pokrade sve što vidi ili samo sazna da postoji, on i uništava sve čega se njegov bolesni um seti.

 4. milorad2 says:

  sve je ovo tačno od A do Š.Jedino MI srbi imamo dodatni problem.Granice,državne granice nisu nešto što je sa neba palo pa eto našli smo ih i naše su.Za to se GINULO masovno dugo i neprekidno.Mi ne možemo da se odričemo toga tek tako jer time dovodimo sutra u opasnost SVE što imamo danas,i to je ono što recimo španci jako dobro shvataju.Ne postoji način da mi priznamo kosvo, da ga se odreknemo i da pri tome se ne odreknemo samih sebe kao nacije i države.Kosovski problem zavisi samo od nas i naše odlučnsti da veće jednom presečemo to i završimo tu maratonsku krizu od koje mi pre svega najcviše imamo štete.To se dosada kroz istoriju toliko puta pokazalo i dokazalo ovde,Sasvim je suludo očekivati da će nam to neko drugi rešavati.Posle svega , na kraju svega , opet ćemo mi i šiptari stajati jedni pred drugima SAMI,jer problem je izmedju nas i samo izmedju nas se može rešiti.Da mene neko pita:) ja bih se naružao i zgazio bi ih za mesec dana što i zaslužuju i nema te svetske sile koja bi ih spasila, a,posle, posle nije bitno, jer kad nem političkoga problema koji može da se naduvava pričama ,kada mi stojim na našim GRANICAMA i imamo ukopanu armiju spremnu da se bori, krize u medjunarodnim odnosima idu na dva načina, ili se rat širi ili je tišina:)Ovde bi bila tišina, jer NIKO nije ni voljan ni spreman da ide u rat sa nama zbog šiptara.To je vrlo jednostavna činjenica koju u beogradu zbog sopstvene slabosti i političkih kombinacija svi izbegavaju jer NIKO ko ovde sedi na vrhu nije SAM došao na taj vrh, svi imaju odredjene kredite sa strane:) i to je prokletstvo srpske poltike i SVIH NAS.Jbig zato ljudi idu odavde i zato se kosovo ne rešava.Realno šiptarska mafija i nije u stanju da ima državu niti da je vodi to je svima jasno, ako oni nisu u stanju da organizuju vatrogasnu službu kako treba (a nisu :)) na šta će ta armija da im liči.Oni su jeftin izvor plaćenika za NATO ratove i obojene revolucije i to je sve što oni mogu da daju, pa čak i tu su vrlo slabo na ceni.Ima mnogo, mnogo šarenih interesa oko kosova danas a naš jedni pravi interes je da mi to završimo brzo i kako treba, izbacimo podstanare, i stabilizujemo sopstvenu državu, sve ostalo je put u propast kao što se i vidi danas na ulicma srbije svaki dan.Pametna srategija je ojačati unutrašnju snagu i koheziju države ojačati armiju do kvalitetnog borbenog nivoa i zatim vojno rešiti kosovski čvor jer kosovo nam je oteto RATOM i samo ratom se može vratiti.Na kaosvu trenutno ima 6-7 bataljona trupa koje su u realnom borbenom stanju i to prilično lošem stanju,ostatak nosi uniformu ali to su manekeni.Smešno je da tako malena borbena sila nama pravi tolike probleme:)

  • persida says:

   Sve sto si rekao je istina, sto posto.

 5. Kulak says:

  Naredni potezi Rusije su Odesa i Harkov.To su gradovi i oblasti sa ruskim,ruskojezičnim i rusofilskim stanovništvom koje želi i ima pravo biti Rusija.Ameri su u slučaju Kosova i Metohije razorili međunarodno pravo i Povelju UN,pa Rusi imaju pravo i dužnost da naprave šta žele na područjima gde imaju geostratešku prednost.

  • rajko says:

   Rusi imaju to pravo po drugom osnovu. Ove oblasti su bile Rusija vekovima, sve dok nije pogaženo pravo - E, TU JE POGAŽENO PRAVO - i neosnovano data ukrajini nezavisnost. Rusi sad imaju pravo da bar delimično isprave grešku koja je tad učinjena. Medjunarodno pravo postoji i pored pokušaja sa zapada da se ono potpuno obesmisli. I ono se mora poštovati i Rusi ga poštuju. Ja sam siguran da će i ove oblasti koje pominješ biti pripojene Rusiji na način koji će biti potpuno u skladu sa pravom i odlično obrazloženjem.

  • persida says:

   Imaju pravo, ali Putin to pravo ne koristi jer je izdajnik u rukavicama.

   • Miraš says:

    Ti si kao jedina stručna da proceniš Izdaju, a ni ne znaš osnovne stvari o Ukrajini i o stanovništvu Ukrajine, itd. Ali važno je da si zacrtala cilj kao američka lokomotiva kad su bledoliki osvajali divlji Zapad. Svi koji tvoj cilj ne poštuju su loši momci, ti imaš američki šablon duboko usadjen u glavi.

    • persida says:

     Drago mi je da ti nemas nikakav sablon, zato padas u trans ako ti neko dirne u Putina. Zato glasas za Vucica jer to je ista izdajnicka politika.

 6. Milan says:

  Tkzv. Kosovo je šema, model, obrazac za nove kvazidržave kojima bi Zapad krckao tj. smanjivao i destabilizovao i Rusiju i Kinu i čitav niz drugih zemalja. Sličan projekt je bio i Irački Kurdistan pa je propao. Zatim u Siriji, to je Rožava - autonomija Sirijskih Kurda. Uz pomoć Amerikanaca koji podržavaju SDF Rožava se praktično proširila na gotovo sve sirijske teritorije istočno od Eufrata i drže još ponešto zapadno od Eufrata (Manbidž, Tabka), a u tome pomogla je ID jer da nije bilo proglašenja i širenja Islamske Države na teritoriji Iraka i Sirije i njenih ISIS bojovnika uopšte ne bi bilo razloga da se na značajno veće teritorije proširi autonomija Sirijskih Kurda sa podrškom SAD. Zaključite sami ko je imao najveći interes da osmisli taj razlog tj. ID, imajući u vidu da istočno od Eufrata su najveće sirijske rezerve nafte i gasa.

 7. Milan says:

  JEDINO SE SA OVIM NE SLAŽEM, moguće je da samo nije napisano kako treba. "Da li je zaista realno očekivati da Rusija prizna Kosovo a da EU i SAD ne priznaju njen suverenitet na Krimu? ... I da li je zaista realno očekivati da Rusija prizna Kosovo a da EU i SAD ne priznaju njen suverenitet na Krimu?" - Ne postoji ravnoteža u smislu: SAD i EU priznajte da Krim pripada Rusiji pa ćemo mi (Kremlj) priznati nezavisnost tkzv. Kosova. ZABORAVLJA SE NAJVAŽNIJA ČINJENICA O ŠIRENJU NATO-A. NATO bi da se proširi ne samo na Kosovo, nego i na krnju Srbiju. Zatim NATO bi da se proširi na Ukrajinu što je i politika zvaničnog Kijeva, ali Krim i Donbas ne dozvoljavaju to širenje. Donbas i Krim se ne mogu izjednačavati sa Kosovom. Tkzv. Kosovo želi da udje u NATO, ali isto želi da i krnja Srbijica bude uvučena u NATO, to mu je sigurnost da severna glupačica udje u NATO. Dok Donbas zrači sasvim drugačije, on ne bi u NATO, ali svojim postojanjem ne dozvoljava ni da cela Ukrajina udje u NATO. Moskva ima načina da ne dozvoli širenje NATO-a, ne samo u Ukrajini nego i ovde kod nas. RUSIJA NEĆE PRIZNATI KOSOVO, NI U KOMBINACIJI DA SAD I EU PRIZNAJU DA KRIM PRIPADA RUSIJI.

  • rajko says:

   Baš je Rusiju briga ko će priznati da je Krim njihov, a ko neće. Krim jeste njihov faktički, pravno, istorijski i na svaki drugi način. Šta im još treba? Sva zapadna municija je ispucana... uludo. Sad Rusima više niko ništa ne može. A zapad nepovratno slabi.

   • Milan says:

    Rajko u pravu ste. Ali ovo sam morao da napišem zbog štetnih manipulacija koje su dugo plasirane kod nas da Krim i Kosovo su dve simetrične situacije, a one to nisu. baš zbog NATO-a, a i zbog načina kako je Krim 50-tih stigao u Ukrajinu. Zatim Donbas i Kosovo nisu simetrične situacije. ... Evo 1 primer. Tomislav Nikolić izjavio je danas (to "danas" je bilo 29.11.2016.) u Pragu nakon razgovora s predsednikom Češke Milošem Zemanom da Srbija svojim stavom da podržava teritorijalni inegritet i Srbije i Ukrajine, ljuti i Evropsku uniju i Rusiju što je, kako smatra, "znak da je u pravu". "Nemojte misliti da nismo naljutili i Rusiju i EU tim svojim stavom. Gde god krenete neko je ljut. Možda je to znak da smo jedini u pravu" kazao je Nikolić novinarima. Predsednik Srbije je objasnio da Krim i Kosovo su "dve simetrične situacije". "EU priznaje nezavisnost Kosova, a ne priznaje pravo Krimu na samoopredeljenje. Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova, a priznaje Krimu pravo na samoopredeljenje. Srbija podržava teritorijalni integritet i Srbije i Ukrajine, što smatram da je jedini ispravan stav" - rekao je Nikolić.

   • Kulak says:

    Ja sam bio na Krimu 2009. godine u gradovima Simferopolj,Jalta,Sudak,Feodosija i Kerč.Iako je Krim tada formalno bio u sastavu ukrajine,nakon nelegalne odluke Nikite Hruščova za koju mu parlament SSSR-a nije dao suglasnost,to se na terenu ničim nije osećalo.Rusi su na Krimu 92% stanovništva,a i ono malo ukrajinaca koji su živeli na Krimu su ruskojezični ukrajinci.Svi,apsolutno svi stanovnici Krima i 2009. su govorili ruskim jezikom,a ukrajinski se nije mogao sresti ni u tragovima.Nikakav ukrajinski identitetski simbol niti ukrajinski spomenik tada na Krimu nisam sreo.To nije ukrajinska zemlja.Stanovnici Krima se osećaju Rusima i to će tako biti zauvek.

  • persida says:

   Nevazno je da li ce Rusija nesto priznati, vazno je samo da li ce se ona vojno umesati. Za sada, ona se u Kosovo ne mesa, a izgleda da ce tako i ostati. Rusi brane Kosovo verbalno, a Ameri ga kontrolisu REALNO. Velika je to razlika.

 8. padre says:

  Da mi je samo znati, na čemu je osnovana ta "praktična samostanost"?

 9. Sarmat says:

  Meni je odavno poznato da je Rusija glavni razlog zašto heroin država nikada neće biti priznata. Da je po Vladi Divcu,Radi Trajković,Sergeju Trifunoviću, Zorani Mihajlović,Sandi Rašković Ivić, po onim na Andrićevom vencu i Nemanjinoj 11 nekad i sad sve bi to otišlo davno pod nekim sublentavim obrazloženjem.

 10. persida says:

  Citala sam da vecinu rudnika i prirodnih bogatstava Kosova drze dva ratna kriminalca: Madlen Olbrajt i Vesli Klark. Sta tu jos ima da se raspravlja? Da li su to Rusi ikada pomenuli kao nesto lose? Nisu, jer saradjuju sa americkim kriminalcima na svim nivoima.

 11. persida says:

  Molim da mi neko pokaze da je Putin ikada G.Olbrajt i V.Klarka nazvao lopovima. Izvor, molim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *