ОПАСАН МАНЕВАР ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ НА КОСОВУ: НАТО прави нову базу – гажењем права

OPASAN MANEVAR HRVATSKE VOJSKE NA KOSOVU: NATO pravi novu bazu – gaženjem prava

6 maja 2021

Izgradnjom hrvatskog vojnog kampa na teritoriji Kosmeta, prvog nacionalnog kampa vojnika iz sastava Kfora, NATO pravi novu bazu s namerom da je koristi za osposobljavanje tzv. vojske Kosova, što je u suprotnosti sa Rezolucijom 12 44. Srbija po hitnom postupku treba da u Ujedinjenim nacijama zahteva povlačenje hrvatskog kontingenta iz misije Kfora.Ovo je mišljenje profesora dr Mitara Kovača, general-majora u penziji i osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma na vest da će Hrvatska na Kosovu i Metohiji formirati vojni kamp i povećati broj svojih vojnika.

Hrvatski kamp na Kosmetu krši Rezoluciju 1244

„Hrvatska uz još nekoliko država otvoreno učestvuje u podržavanju izgradnje lažne države Kosovo i sve to čini mimo postojeće Rezolucije UN i mimo mandata Kfora na Kosovu i Metohiji. Pojedine države NATO na čelu sa Hrvatskom se ponašaju kao okupaciona sila i zanemaruju činjenicu da njihov mandat mora biti usklađen sa međunarodnim aktima svojevremeno donetim vezano za Kosovo i Metohiju. Umesto toga oni nastupaju kao NATO snage koje sprovode volju vrhuške iz komande NATO-a,“ smatra naš sagovornik.

Profesor Kovač dodaje da Hrvatska sa NATO snagama usaglasila aktivnosti koje sada realizuje pomažući u izgradnji kosovske državnosti i jačanju kosovske vojske što se takođe kosi sa Rezolucijom 12 44 i mandatom Kfora.

Isključiti Hrvatsku iz misije Kfora

„Srbija zato ima pravo da zbog pristrasnog ponašanja Hrvatske, odnosno njenih vojnika u okviru Kfora, traži od Ujedinjenih nacija da oni budu udaljeni iz te misije jer ne doprinose miru već naprotiv svojim delovanjem čine sve da se taj deo Srbije što pre prizna kao nezavisna država,“ napominje profesor Kovač.

Po njegovoj oceni, činjenica da komanda NATO ne uzima za zlo Hrvatskoj kao svojoj članici njene istupe, uključujući i izgradnju njenog nacionalnog kampa na teritoriji Kosova i Metohije potvrda je da iza cele inicijative stoji dogovor Prištine, Zagreba i čelnika NATO alijanse.

„Jasno je takođe da kamp ne bi služio samo za stacioniranje hrvatske vojske već bi se u njemu obavljala i obuka kosovske vojske, opremanje novim sredstvima, kao i osposobljavanje komandnih funkcija te tzv. vojske,“ napominje on.

„Čin agresije na Srbiju“

Kovač ističe da je Hrvatska ovom projektu pristupila bez saglasnosti Srbije, što se na neki način može podvesti i pod čin agresije, s obzirom da radi o vojnom instaliranju jedne države na tlo druge suverene države.

„Shodno rezoluciji 1244, jedina vojska koja može biti prisutna na Kosovu i Metohiji je vojska Kfora i, kako se često zaboravlja, do hiljadu vojnika Srbije, što nikada nije realizovano,“ podseća Kovač.

Kako je najavljeno pre nedelju dana u Zagrebu, ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić posetio je Prištinu pri čemu je nadograđen Memorandum o razumevanju iz 2021 godine po kome se podrazumeva pomoć Hrvatske Kosovu u svim oblastima, uključujući i pomoć pri obuci kadrova za vojne strukture Kosova. Jedna od tačaka Memoranduma je i izgradnja hrvatskog vojnog kampa, koji po rečima hrvatskog ministra treba da doprinese stabilnosti. On je takođe reko da misija Kfora ima poseban značaj za Hrvatsku, jer se nalazi u neposrednom susedstvu što može da ima posebne implikacije na stabilnost cele regije i da se zbog toga povećava broj vojnika u hrvatskom kontingentu Kfora.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Simon georgiev says:

  sravniti sa zemljom vasington, Berlin, Vatican, rijad I Zagreb pizda im materina fasisticka

 2. Ivana says:

  Hrvati uvek isto podmuklo ali isto koriste svaku priliku za svoj napredak maksimalno. Mi Srbi upropastimo baš svaku pobedu i priliku ili to propuste izdajnici i budaletnine koje nas vode u propast. Eto sad bi naš srpski glupi kralj reko da je živ eto naše braće rvata na srpskom Kosovu. Posle srpski dupelisci ustaše Broza nikad nisu pitali zašta ne oslobodimo Jasenovac? Zašta Srbi u Hrvatskoj gde su u većini od preko 80% nemaju autonomiju? Dok se autonomija nudi šiftarima na Kosovu i njegovim usrašama u Srskom Vojvodstvu? Ne srbi dupelisci nisu smeli bedni bednici i kukavice a sve neke generalčine? Zbog njih tih glupih partizana danas više nema Srba u Krajini. Da Srbima i Srbiji treba pameti i to u ogromnim količinama a nemo ni za lek. Hrvati iz svakog rata izašli kao gubitnici i koljači Srba upravo uz pomoć glupih Srba i ulizica posle najviše izvukli po svakom pitanju. Jedino su poslednji rat dobili ponovo uz otvorenu pomoć svoje braće vatika, nemače i cele katoličko-protestanske osovine zla. Počinili su strašan genocid nad Srbima Krajine i Hrvatske i njihovo etničko čišćenje s vekovnih ognjišta. Gnjide u vrhu vlasti Srbije kažu da eu nema alternativu baš zato šta s njima rade na nestajanju Srbije i Srba kao naroda. Srbiju već desetlećima vode izdajnici, strani plaćenici i neprijatelji Srbije. Srbija je i sada pokorena pod okupacijom i katoličko-protestanskim tutorstvom. Srbija je zemlja svih osim Srba. Dok je Hrvatska uz pomoć eu fašista i vatikana država Hrvata i nebitnih manjina. Zaglupljivanje i onako glupih Srba ide po planu i dalje.

  • Željko says:

   Još malo i hrvatski stijeg na Sajmištu i u Zemunu a to da će Hrvatska biti i cijela BiH to samo vama susjedima Srbima nije jasno! Kosovo je srce Hrvatske kako to lijepo zvuči i kako će hrvatski vojnik biti dočekan kao osloboditelj Kosova i garant neovisnosti Kosova i da srpska vojska i policija nikada neće moći kročiti na tle Kosova!

   • Truba says:

    Taman da se ti vratis odakle su ti preci dosli Zeljko.

   • Gardista says:

    Jesi srecan, retardu...pa jesi, idi leci se, bolje vam je.

   • GoranZ says:

    Terapija ili ne pomaže,a možda i skleroza drmucka.!.

   • 1389 says:

    Ujko, nema vas 2 miliona u vašoj lepoj, razbežali ste se po svetu jer ste sirotinja i prodali se strancima, pustoš po hrvatskoj, svaka 2 kuća stoji prazna zar misliš da ste bezbedni dok vam NATO čuva ledja?

 3. petrovgrad says:

  Mi Srbi iz dana u dan imamo sva manje problema sa Hrvatima. Od kada je Hrvatska ušla u EU imamo miloon problema manje, jer je milion hrvata manje u Hrvatskoj. Za deceniju dve biće još milion problema manje, toliko će Hrvata otići u jednom pravcu iz lepe njihove. Vreme radi za Nas. Na Kim trenutno broj Šiptara ne prelazi 700. hiljada stanovnika. Priština sa svim naseljenim mestima ima oko 185.000 stanovnika. To su njihovi podaci. Više su ameri etnički očistili Kosovo nego Milošević. Ameri nikome nisu doneli slobodu, pa neće ni Šiptarima ili Hrvatima. Samo budala veruje u takve priče.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *