Опасан сукоб Русије и Канаде

Opasan sukob Rusije i Kanade

5 februara 2015

canada-russia  543667Rusija i Kanada žele da ojačaju svoje pozicije u arktičkom regionu, u kome se nalazi 15 odsto ukupnih zaliha nafte i 30 odsto svih svetskih zaliha naftnog gasa.

Rusija je ponovo aktivirala staru sovjetsku bazu u Novosibirskom arhipelagu, ojačala je ledolomcima i bojnim brodovima i pretvorila u snažno odbrambeno područje kojim patrolira flota nuklearnih podmornica.

Odnosi Moskva – Otava zahladili su još prošlog leta kada je Kanada naredila svojoj avijaciji da prati ruske bombardere koji su, navodno, došli blizu kanadskog vazdušnog prostora.

Kanadski ministar spoljnih poslova Džon Berd, podneo je juče ostavku zbog raskola sa premijerom Stivenom Harperom oko politike prema Rusiji. Ministar, navodno, zagovara oštriju politiku i veliki je pristalica Izraela.

Kanada izražava duboku zabrinutost zbog širenja ruskog uticaja u arktičkom pojasu, iz kojih se da iščitati da je čak spremna na sukob, ako Rusija nastavi da se sve više širi na severu.

Premijet Harper, međutim, ocenjuje da je rusko ponašanje na Arktiku „manje agresivno nego u istočnoj Evropi“.

Iako se za Rusiju može reći da deluje unutar međunarodnih pravila, Harper je bio jasan kako se na ponašanje Rusije neće gledati opušteno.

Rusija je još 2001. godine u UN objasnila da je sa Arktikom povezana epikontinentalnim pojasom (podmorskim grebenom na maloj dubini), dok je Kanada prošle godine svoja potraživanja argumentovala na isti način.

Ako UN prihvati argumente, omogućiće tim zemljama da prošire svoje granice van međunarodno priznatih 200 nautičkih milja.

Do dodatnog zatezanja odnosa dve zemlje došlo je nakon izbijanja ukrajinske krize i uvođenja oštrih sankcija sa obe strane. Ruski ministar Sergej Lavrov poručuje da bi ključnu ulogu u razvoju arktičke regije trebalo da preuzme Arktičko veće, čije su članice Rusija, Kanada, SAD, Danska i Norveška.

KOMENTARI2 komentara

  1. Paštrović says:

    Ruje se prepale od Kanade!? Ma nije valjda dotle došlo? Ha, nikad se ne zna, jer sam imao "čast" da vidim glavnog NATO pilota-lovca 1999., a koji se fali da "je bio na pravom mjestu, u pravom trenutku". To govno je školski drug Skota Tejlora, kanadskog Lazanskog, koji je imao smjelosti da kaže da nijesu samo Srbi zli. To ga je skupo koštalo, taman kao i Džejmsa Biseta, poslednjeg kanadskog ambasadora u SFRJ. Elem, pošto živim u Kanadi, i ovo što rekoh može da mi se obije o glavu. Ko će ga znati!?

  2. NENAD says:

    I ja zivim u Serbruku u drzavi Kebek.Kada bi stvarno doslo do frke izmedju kanade i RUSIJE ja mislim da bi ova govna se usrala jer oni imaju neku jadnu profesionalnu armiju koja nije za nista.upozno sam par njih koji su bili u Bosni i na Srpkom Kosovu i Metohiji.Svi se lece od stresa a nisu ni rata okusili.A sto se tice Skota i mekenzija oni su sasvim uredu i ljudi su rekli istinu o nama Srbima.Ali sta to vredi kada nasa srpska govna pricaju prtiv za debele pare od kandicke,biserko,tadica,vuka i one njegove kucke dane....i da nenabrajam dalje.nadam se da nece doci do nekoga sranja ,jer bice opet kd koji mili moji a ovde mi se porodica uvecala za snaju zeta i 5 unucadi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *