ОПАСНА ИГРА! ПОKУШАЈ ДА СРБИ ПРИСТАНУ НА ВОЈСKУ НЕПРИЗНАТОГ KОСОВА НИЈЕ УСПЕО! Београд није насео, шта ће ново смислити KФОР?!

OPASNA IGRA! POKUŠAJ DA SRBI PRISTANU NA VOJSKU NEPRIZNATOG KOSOVA NIJE USPEO! Beograd nije naseo, šta će novo smisliti KFOR?!

16 avgusta 2020

Iako je KFOR izveo zajedničko patroliranje administrativnom linijom i sa srpskom žandarmerijom, zajedničko patroliranje sa kosovskom policijom ne može se posmatrati kao reciprocitet kojim KFOR želi da uključi sve strane u zajedničku akciju. Razlike postoje u namerama.

To je ocena Mitra Kovača, direktora Evroazijskog bezbednosnog foruma koji smatra da novi potez KFOR-a predstavlja negativan razvoj situacije.Patroliranje na administrativnoj lini – „rađa“ vojsku Kosova

Naš sagovornik u zajedničkom patroliranju duž administrativne linije između Srbije i Kosova i Metohije vidi postepeno uvlačenje kosovske policije, a što bi trebalo da preuzme, takozvana Vojska Kosova.

– Lažna država Kosovo u svetu želi da promoviše i taj element državnosti, da prikazuje kako je Srbija pristala da sa njihovim organima oružanih snaga, policije, a potom verovatno i vojske, pristaje da učestvuje, zajedno sa KFOR-om u zajedničkim patrolama i kontroli administrativne linije – kaže Kovač.

Prema njegovom mišljenju, zajedničko patroliranje KFOR-a i kosovske policije, sigurno će se negativno odraziti na Srbe na KiM jer se radi o trendu udaljavanja južne srpske pokrajine od ustavno-pravnog poretka Republike Srbije.

– Sa druge strane, pozitivno će delovati na one države koje su priznale nezavisnost Kosova i na samo kosovsko javno mnenje u smislu argumentacije još jednog nivoa državnosti i, na neki način, obuzdavanja Srbije da tako tvrdokorno ne insistira na teritorijalnom jedinstvu i suverenitetu – objašnjava Kovač.

Srbija bi, smatra Kovač, trebalo da preduzme aktivnosti kojima bi pokazala da ne priznaje oružane snage Kosova i da ni na kakav način ne učestvuje sa njima u bilo kakvim zajedničkim aktivnostima vezanim za zajedničke patrole ili za kontrolu administrativne linije.

Ozbiljno bezbednosno pitanje

KFOR je 14. avgusta saopštio da su u opštini (Kosovska) Kamenica sproveli zajedničku patrolu sa Policijom Kosova, uz najavu da se u narednim danima očekuje još sličnih akcija.

Prethodno, 7. avgusta, KFOR je organizovao sličnu akciju sa srpskom žandarmerijom, a zajednička patrola sa kosovskom policijom predstavlja se kao iznuđen potez, jer je srpska žandarmerija navodno povredila teritoriju Kosova, ušavši u nju 300 metara.Za srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina, predlog Prištine da se uspostave jednovremene patrole sve tri strane je „apsolutno neprihvatljiv“, a zajedničko patroliranje KFOR-a i kosovske policije „ozbiljno bezbednosno pitanje“, zbog kojeg će načelnik generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović tražiti objašnjenje od KFOR-a.

– Vojnički nemamo zamerke na KFOR, jedini problem imamo kada pokušava da smanji politički pritisak na sebe (povlađujući prištinskim institucijama) – istakao je Vulin, koji je dodao da će Srbija nastaviti da se „tvrdoglavo drži“ rezolucije 1244 saveta bezbednosti UN.

KOMENTARI3 komentara

 1. Archelay says:

  Odlicno sagledavanje.Samo sto vlada Srbije to treba da prihvati (u cega ne sumnjam)jer ako to ne ucini opet ce se desiti Prvi svetski rat kada je Srbija izgubila 28 procenata svog stanovnista u korist svoje stete a o ostvarivanje planova predaka onih koji sada divljaju ne samo Srbijom nego i celim svetom.

  • da da says:

   Neće Srbija izgubiti ništa..Očisti kosovo i metohiju za par dana,šiptari će zakrčiti puteve ka aljbaniji jer su to zaslužili,stoka neopevana..

   • Ivke says:

    I Albanija je nasa (inace je to staro ime za britanska ostrva)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *