ОПАСНА ИНФЛАЦИЈА ЗАБЕТОНИРАЛА НЕМАЧKУ: Цене скочиле за скоро 50 одсто – ситуација најгора у последњих 70 година

OPASNA INFLACIJA ZABETONIRALA NEMAČKU: Cene skočile za skoro 50 odsto – situacija najgora u poslednjih 70 godina

24 oktobra 2022

Nemački proizvođači povećali su cene za skoro 50 odsto u septembru u odnosu na prethodnu godinu, nakon sličnih povećanja poslednjih meseci, izvestio je u četvrtak Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Proizvođačke cene komercijalnih proizvoda porasle su za 45,8 odsto u septembru u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je Destatis. Stopa je bila 2,3 odsto viša nego u avgustu, što je zabeležilo identičan porast od 45,8 odsto na godišnjem nivou, prenosi RT.– Avgust i septembar 2022. su stoga bili najveći. Povećanja proizvođačkih cena u odnosu na isti mesec prethodne godine merena su od početka istraživanja 1949. godine – napisali su statistički organi.

Rast cena energije glavni je razlog povećanja cena komercijalnih proizvođača, nastavlja Destatis, navodeći da je struja za redistributere koštala 259,8 odsto više nego godinu dana ranije.

Proizvođačke cene su cene na ulazu u fabriku i smatraju se pokretačkom snagom opšte inflacije. Indeks potrošačkih cena u Nemačkoj je u septembru iznosio 10 odsto na godišnjem nivou.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *