Opasna predstava

Opasna predstava

10 avgusta 2013

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Kad su iz HDZ-a najavili da će najesen tražiti nove izbore, jesu li mislili na insceniranje događaja i afera koje će stvoriti sliku da ova Vlada više uopće nema podršku i da su njezini članovi, jednako kao i oni prethodni, korumpirani moćnici koje hitno treba odstraniti s javne scene? Hoće li HDZ na čelu s Tomislavom Karamarkom i Vasom Brkićem, čiji je background dobro poznat, kreirati i generirati slučajeve koji bi potom trebali dovesti do pada Vlade, pa će onda novi izbori doista biti jedina moguća opcija?

Doista, tko su bili ljudi koji su fućkali premijeru Zoranu Milanoviću u Kninu, osim »klasičnoga uvoza«, kako je to brzopotezno ocijenio ministar branitelja Fred Matić? Koja je bila uloga i cilj te javne opstrukcije predsjednika Vlade, tko su i tko ih je doveo? Da uz premijera Milanovića u Kninu nije bio general Ante Gotovina, da u samoj organizaciji proslave Dana pobjede nisu bili neki HDZ-u vrlo bliski generali, poput Ivana Čermaka ili Damira Krstičevića, kninski zvižduci ne bi bili toliko čudni, niti bi na njih trebalo obratiti pažnju, ostali bi samo na razini osobne nelagode premijera Milanovića koji se trebao nadvikivati s bukačima. Ovako, postavlja se pitanje kome se, ili čemu fućkalo: društvenom konsenzusu kojega su simboli SDP-ov premijer i ratni general, mit i idol nacije, Gotovina? Je li se fućkalo takvoj ‘pomirbi’ lijevoga i percipirano desnoga u Hrvatskoj, onome građanskom, nadstranačkom što taj novi spoj predstavlja. I kome smeta taj novi spoj – domoljubnog, a urbanog; hrvatskog, a modernog?

Pa većina građana Hrvatske danas su takvi – svjesni svoje nacionalnosti, ali sa željom da se gleda u budućnost, u razvoj, u usklađenost sa EU, u bolji život na modernim, građanskim pogledima, umjesto retrogradnom bauljanju u rikverc. Thompson je prestao biti razlikovni faktor, njega više ni Gotovina ne sluša. Kome to jedino može smetati – osim »zna se« kome, stranci koja je svoje izborne pobjede uvijek ostvarivala samo na nacionalističkoj histeriji i neredu institucija.

A Milanović se u zadnje vrijeme sprijateljio s generalom Gotovinom, imaju stalne kontakte. I ostali ratni generali više nego dobro surađuju s Vladom. Istovremeno, ministar koji uvodi red, Slavko Linić, dvostruko je popularniji nego donedavno. Ali, evo, odjednom isplivavaju stare afere u vezi s njegovim imenom, kao i snimke na kojima SDP-ov gradonačelnik Vukovara (baš Vukovara!) Željko Sabo nudi oporbenim vijećnicima ‘sve što žele’ za glas u lokalnom parlamentu. Normalno, ako se pokaže da je to istina, Milanović pod hitno mora stranački suspendirati Sabu, a institucije odraditi svoj posao. Ali, za očekivati je – bit će toga još. Poziv na nove izbore, u trenutku dok rejting Vlade, premijera i najžustrijih ministara raste (ne ulazeći sad u analizu kako je i to moguće), nije logičan u takvim političkim uvjetima, osim ako ga ne prati neki dodatni »accessories«, dodatna vrijednost opstrukcije, dodatni folklor, scenografija i dramaturgija, direktno iz podzemlja ili, hajde, da budemo pristojniji – iza paravana, što je prirodno okruženje vođe HDZ-a. Na površini, lik predsjednika Tomislava Karamarka omekšava se javnim slikanjem sa njegovom novom ‘curom’, a ispod površine masovno se pojavljuju bukači i afere. Omekšani obavještajac kao simpatičan lik s jedne, a organizirani obavještajni paravan s prokušanim aferaškim metodama s druge strane. To je valjda taj plan za preuzimanje vlasti ‘tunelske stranke’.

No, kad se izbori i izazovu, ostaje pitanje – tko će pobijediti. Milanović i Gotovina kao izraz nove Hrvatske, ili usamljeni Karamarko s lažnom kulisom u kazalištu sjenki. Baš me zanima.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *