ОПАСНА ПРЕТЊА: Северна Кореја је спремна

OPASNA PRETNJA: Severna Koreja je spremna

20 decembra 2022

Severna Koreja je osudila novu vojnu strategiju Japana kao pretnju međunarodnom miru koja je iz korena promenila bezbednosnu situaciju.

Severna Koreja je upozorila da je Pjongjang spreman za „pravu akciju“.

Japan je prošlog petka najavio istorijsku promenu bezbednosne politike, sa planovima za masovnu mobilizaciju i udvostručenje vojnog budžeta zbog rastućih ambicija nuklearnih sila regiona, Kine i Severne Koreje.Prema novoj strategiji, odbrambeni budžet Japana će se skoro udvostručiti u narednih pet godina, na dva odsto BDP-a, čime će biti treći po veličini u svetu, posle SAD i Kine.

„Japan je stvorio ozbiljnu bezbednosnu situaciju usvajanjem nove odbrambene strategije, koja takođe navodi sposobnost za pokretanje preventivnih napada na druge zemlje“, rekao je portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

Prema istom izvoru, kako je prenela zvanična novinska agencija KCNA, Japan je „iz temelja promenio bezbednosno okruženje u istočnoj Aziji formalizovanjem novog plana agresije“.

„Tokio će shvatiti da je ovaj izbor veoma opasan i loš“, dodao je portparol i poručio da će Pjongjang izraziti zabrinutost i nezadovoljstvo konkretnim akcijama.

Revidirana bezbednosna strategija, koju je u vladinom dokumentu najavio premijer Fumi Kišida, predstavlja odstupanje od pacifističke doktrine bezbednosti posle Drugog svetskog rata koju su Japanu nametnule SAD.

Japan smatra da je današnje bezbednosno okruženje „najozbiljnije i najkomplikovanije“ od Drugog svetskog rata, a posebno je zabrinut zbog vojnog prisustva Kine u regionu kao „najvećeg strateškog izazova“ svih vremena.

Zvanični Tokio je takođe zabrinut zbog prisustva kineskih plovila u blizini arhipelaga Senkaku u Istočnom kineskom moru. Japan kontroliše taj arhipelag, ali na njega polažu pravo i Kina i Tajvan.

„Dajući jasnu, nedvosmislenu stratešku izjavu o ulozi Japana kao garanta bezbednosti u Indo-Pacifiku“, Kišida je pokrenuo „novu eru u odbrani demokratije“, napisao je u petak američki ambasador Ram Emanuel. Uprkos tome, Japan je rekao da želi da se drži politike „isključivo fokusirane na samoodbranu“, naglašavajući da ne želi da postane vojna sila.

(Tanjug)

KOMENTARI4 komentara

 1. Petrovgrad says:

  Žuti bata nije što i Putin. Žuti bata je kratkih živaca i očas posla baciće drvene raketice na Samuraje i Amere. Koreja je siropmašna zemlja i na ivici je gladi, tako da Ja ne verujem da imaju nuklearke. Mislim da su to drvene rakete. Lično sam gledao SNN kako izveštava da narod gladuje, da su beda, poput Somalije i od kuda im nuklearne rakete.

  • Pravda says:

   nastavi da gledas cnn.

  • Velika Metla says:

   Samo ti misli da su to samo drvene rakete. Da su to drvene rakete odavno bi satanistička amerika krenula na njih. E sad, i mišljenje je kaoPrkno..., svako ga ima.

 2. milorad5 says:

  Japanci se kockaju sa sudbinom ozbiljno.S.koreja već sad ima sredstva da ih istrebi, a mrze ih ko sotonu samog.Mnogo su užasa japanski kolonizatori počinili po celoj koreji ali naročito po severnim krajevima koji su se stalno opirali i borili protiv japanskog kolonijalnog biča,zaita suz surovi japanci bili tamo i to im NIJER zaboravljeno,s.koreja je jako slična čečenima i ostalim planinskim nacijama,surovo patrijahalno društvo i krvna osveta je tamo oduvek bila deo tradicije,da asma na mestu japanaca ozbiljno bih razmislio o sledećim potezima,može im se desiti mnogho gora i veća patnja i razaranje nego što ih je ikada snašla na tom krvavom ostrvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *