ОПАСНА ПРЕТЊА: Северна Кореја је спремна

ОПАСНА ПРЕТЊА: Северна Кореја је спремна

20 децембра 2022

Северна Kореја је осудила нову војну стратегију Јапана као претњу међународном миру која је из корена променила безбедносну ситуацију.

Северна Kореја је упозорила да је Пјонгјанг спреман за „праву акцију“.

Јапан је прошлог петка најавио историјску промену безбедносне политике, са плановима за масовну мобилизацију и удвостручење војног буџета због растућих амбиција нуклеарних сила региона, Kине и Северне Kореје.Према новој стратегији, одбрамбени буџет Јапана ће се скоро удвостручити у наредних пет година, на два одсто БДП-а, чиме ће бити трећи по величини у свету, после САД и Kине.

„Јапан је створио озбиљну безбедносну ситуацију усвајањем нове одбрамбене стратегије, која такође наводи способност за покретање превентивних напада на друге земље“, рекао је портпарол севернокорејског министарства спољних послова.

Према истом извору, како је пренела званична новинска агенција KЦНА, Јапан је „из темеља променио безбедносно окружење у источној Азији формализовањем новог плана агресије“.

„Токио ће схватити да је овај избор веома опасан и лош“, додао је портпарол и поручио да ће Пјонгјанг изразити забринутост и незадовољство конкретним акцијама.

Ревидирана безбедносна стратегија, коју је у владином документу најавио премијер Фуми Kишида, представља одступање од пацифистичке доктрине безбедности после Другог светског рата коју су Јапану наметнуле САД.

Јапан сматра да је данашње безбедносно окружење „најозбиљније и најкомпликованије“ од Другог светског рата, а посебно је забринут због војног присуства Kине у региону као „највећег стратешког изазова“ свих времена.

Званични Токио је такође забринут због присуства кинеских пловила у близини архипелага Сенкаку у Источном кинеском мору. Јапан контролише тај архипелаг, али на њега полажу право и Kина и Тајван.

„Дајући јасну, недвосмислену стратешку изјаву о улози Јапана као гаранта безбедности у Индо-Пацифику“, Kишида је покренуо „нову еру у одбрани демократије“, написао је у петак амерички амбасадор Рам Емануел. Упркос томе, Јапан је рекао да жели да се држи политике „искључиво фокусиране на самоодбрану“, наглашавајући да не жели да постане војна сила.

(Тањуг)

KOMENTARI4 коментара

 1. Petrovgrad says:

  Žuti bata nije što i Putin. Žuti bata je kratkih živaca i očas posla baciće drvene raketice na Samuraje i Amere. Koreja je siropmašna zemlja i na ivici je gladi, tako da Ja ne verujem da imaju nuklearke. Mislim da su to drvene rakete. Lično sam gledao SNN kako izveštava da narod gladuje, da su beda, poput Somalije i od kuda im nuklearne rakete.

  • Velika Metla says:

   Само ти мисли да су то само дрвене ракете. Да су то дрвене ракете одавно би сатанистичка америка кренула на њих. Е сад, и мишљење је каоПркно..., свако га има.

 2. milorad5 says:

  Japanci se kockaju sa sudbinom ozbiljno.S.koreja već sad ima sredstva da ih istrebi, a mrze ih ko sotonu samog.Mnogo su užasa japanski kolonizatori počinili po celoj koreji ali naročito po severnim krajevima koji su se stalno opirali i borili protiv japanskog kolonijalnog biča,zaita suz surovi japanci bili tamo i to im NIJER zaboravljeno,s.koreja je jako slična čečenima i ostalim planinskim nacijama,surovo patrijahalno društvo i krvna osveta je tamo oduvek bila deo tradicije,da asma na mestu japanaca ozbiljno bih razmislio o sledećim potezima,može im se desiti mnogho gora i veća patnja i razaranje nego što ih je ikada snašla na tom krvavom ostrvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u