ОПАСНЕ НАМЕРЕ: НАТО приближава Русији своје противракете

OPASNE NAMERE: NATO približava Rusiji svoje protivrakete

24 marta 2018

NATO planira da poveže kopnena i morska sredstva za protivvazdušnu odbranu na teritoriji Poljske da bi u realnom vremenu mogao da razmenjuje obaveštajne podatke šifrovanim kanalima i da, ako zatreba, istovremeno napadne ruske brodove i kopnene ciljeve.

Moguće je da na ovaj način Zapad namerava da se zaštiti od kalinjingradskih „iskandera“, kao i od novog supersoničnog kompleksa „kindžal“, koji je nedavno predstavio ruski predsednik Vladimir Putin.

Alijansa namerava da momentalno otkriva ruske rakete, na osnovu podataka sa obaveštajnih aviona, ali teško da će joj to uspeti – raketu je potrebno ne samo otkriti nego i oboriti, a to je najteže od svega.

NATO na severnoj obali Poljske planira da opremi dva objekta za prijem i slanje informacija. Oni će biti povezani s komandnim centrima komunikacionog sistema „brod-obala-brod“ koji će se nalaziti u Centru za morske operacije u luci Gdinja, na oko 120 kilometara od Kalinjingrada.

Brodovi NATO će na osnovu toga moći momentalno da razmene informacije o kopnenim kompleksima PVO. Zahvaljujući tome, biće moguće operativno upozoravanje na napade i razmena koordinata ciljeva.

Sistem će raditi u kompleksu s drugim evropskim radarima. Na primer, sa štabom za radarsko otkrivanje i upravljanje NATO-a u Hajlenkirhenu, kao i sa sličnim štabom u Velikoj Britaniji i avionima za radarsko otkrivanje i navođenje.

Severnoatlantska alijansa je u znatnoj prednosti nad Rusijom po broju ovih aviona. Vazdušno-kosmičke snage Rusije imaju svega petnaest aviona A-50. Prošle godine prvi put je poleteo A-100, a serijska isporuka očekuje se najranije 2020. godine. Nažalost, od početka devedesetih program izgradnje ovih letelica nije bio finansiran u dovoljnoj meri.

SAD se u međuvremenu pripremaju da postave sistem PRO „idžis“ u Poljskoj 2020. godine, kao što su to već učinili u Rumuniji. Njega čine uređaji za vertikalno lansiranje, slični univerzalnim Mk-41 koji se nalaze na borbenim brodovima. Kao što je poznato, oni mogu da izbacuju „tomahavke“. Istina, na Zapadu naglašavaju da ovaj sistem PRO ima isključivo odbrambeni karakter.

(Vesti-onlajn)

KOMENTARI3 komentara

  1. Milomir says:

    Borće se Amerika protiv Rusije, do poslednjeg stanovnika Evrope...

  2. Ognjen says:

    Ma kojeg će oni evropljanina da mobilišu da ide na istočni front. Niko nije lud. Pa evropa nije mogla da mobiliše vojsku da napadne Srbiju. Igraju se sa tim raketama i to je to.

  3. goran says:

    Gledas li ti ovo, Mister Sojgu, uskoro ce Ameri postaviti rakete I u tvom kupatilu, a ti ces sa Putinom pozivati na dijalog, kao sto Vucko dijalogizira sa Tacijem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *