OPASNE NAMERE: Tači pokušava da uzdrma jug Srbije

OPASNE NAMERE: Tači pokušava da uzdrma jug Srbije

12 januara 2014

pristinaKosovoStogodišnja ideja o stvaranju „velike Albanije“, nakratko realizovana uz pomoć fašista 1941. godine, u Prizrenu je dobila novi vetar u leđa. Vlade Kosova i Albanije ovog vikenda su održale prvu zajedničku sednicu, na kojoj je čak najavljeno i formiranje fonda za Albance u opštinama centralne Srbije – Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

Sastanak dvojice premijera, Hašima Tačija i Edija Rame, poslednji je u nizu političkih poteza koji jasno ukazuju da Albanci veruju da je došao trenutak da zaokruže proces nacionalnog ujedinjenja. U ovom kontekstu treba tumačiti i izjave najviših zvaničnika s one strane Prokletija, koji bez reakcija iz EU, gotovo svakog meseca direktno i indirektno prizivaju „veliku Albaniju“.

Sednicu u Prizrenu profesor međunarodne politike Predrag Simić tumači i kao želju Albanaca da upravo jug Srbije postane sledeća tema u srpsko-albanskim odnosima:

– Očigledno je da Priština i Tirana „otpakuju“ priču o Preševskoj dolini, u isto vreme kada Srbi pokušavaju da ojačaju institucije na severu Kosova. Tako se priprema teren i da Albanci traže razmenu tih teritorija u budućnosti. Lično, smatram da je za našu državu jug Srbije strateški mnogo značajnije područje – kaže Simić za „Novosti“.

Zajednički sastanak dveju vlada ne bi trebalo nikoga da iznenađuje, s obzirom na to da je česta praksa u regionu. Problematičan je, međutim, niz drugih poteza koji jasno ukazuju da samozvana država Kosovo teži ujedinjenju sa Albanijom, smatra istoričar Čedomir Antić iz Naprednog kluba.

– Gradonačelnik Prištine bez ikakvih prepreka uklanja zastavu svoje samozvane države i postavlja državnu zastavu Republike Albanije. Takođe, granice između KiM i Albanije su praktično nevidljive. Kosovo je čak dobilo i slobodan izlaz na Jadran preko Albanije – objašnjava Antić. – I pored sve moći njihovih zaštitnika, formalna nezavisnost albanskog Kosova i dalje ujedinjenje sa Albanijom nisu mogući bez dogovora sa Srbijom.

Prema albanskom planu, raspisivanje referenduma o ujedinjenju Kosova i Albanije trebalo bi da se dogodi do 2016. godine.

PRIZRENSKA LIGA

Sastanak dvojice premijera u zgradi u kojoj je krajem 19. veka osnovana Prizrenska liga nije slučajan. Upravo je Prizrenska liga bila okosnica za ideju stvaranja „velike Albanije“, pa je simbolika i poruka o namerama više nego jasna.

Preševo Sednicu u prizrenu tumače kao nameru Albanaca da „otpakuju“ i pitanje preševske doline.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *