ОПАСНО ЈЕ! ПРЕТИ НАМ ПОТОП! Топе се милиони кубика снега, У МАРТУ ЋЕ БИТИ 25 КИШНИХ ДАНА!

OPASNO JE! PRETI NAM POTOP! Tope se milioni kubika snega, U MARTU ĆE BITI 25 KIŠNIH DANA!

6 marta 2018

Srbiju bi u narednih desetak dana mogle da zadese ozbiljne poplave zbog ogromne količine snega koji se topi i kišnog talasa koji nas čeka, prognoziraju meteorolozi. Oni upozoravaju da se milioni kubnih metara snega sa planina otapaju i slivaju u vodene tokove, što dovodi do bujica i izlivanja reka. Opasnost je još veća ako se zna da nas tokom ovog meseca, prema prognozi RHMZ, očekuje čak 25 kišnih dana.

Poplave su već napravile veliku štetu na jugu i istoku Srbije, posebno u Prokuplju, Zaječaru, Kruševcu, Doljevcu i Žitorađi, u kojima je proglašena vanredna situacija. Međutim, novi, još gori talas očekuje se u naredna dva dana.

Prema rečima hidrologa RHMZ Dejana Vladikovića, najugroženija će biti područja u slivu Južne i Zapadne Morave.

– Vodostaji Južne Morave su već sada dosta visoki, a uskoro očekujemo novi talas topljenja snega, koji bi podigao nivo reka na granice vanredne odbrane. To znači da postoji realna opasnost da dođe do izlivanja reka, zato službe ojačavaju slaba mesta na obalama. Na gornjem toku Južne Morave biće kritično sve do 12. marta i to na pritokama: Toplici, Veternici, Pustoj, Jablanici i Vlasini. Što se tiče Zapadne Morave, najugroženija će biti mesta na Đetinji, Skrapežu, Moravici i Bjelici – kaže Vladiković i dodaje da nešto manja opasnost od izlivanja postoji i na Velikoj Moravi, a prognozira se da će se u naredna dva dana nivo ove reke značajno podići.

Naš sagovornik ističe će u martu čak 25 dana padati kiša, zbog čega su službe već na terenima kako bi mogle pravovremeno da reaguju.

– Najveći problem mogla bi da napravi kiša koja će još brže i intenzivnije da otapa milione kubnih metara snega na planinama. Zbog toga su javna preduzeća već pripremljena, a koordinišemo i sa MUP-om, koji je u pripravnosti ukoliko dođe do većih izlivanja – jasan je Vladiković.

On dodaje da bi već krajem nedelje mogao da poraste i vodostaj Save, jer će zbog topljenja snega pristići veća količina vode iz zemalja kroz koje ova reka protiče.

– Očekujemo da 8. marta počne da se otapa sneg u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni, pa će vodostaj Save porasti naredne nedelje. Najkritičnije će biti kod Šapca, gde bi reka mogla značajno da naraste i dostigne granicu vanredne odbrane, zbog čega će sve službe biti u pripravnosti deset dana. Porast Dunava očekuje se tek kad krene da se otapa sneg na Alpima – priča Vladiković.

Novi talas otapanja snega doneće još problema opštinama na jugu i istoku Srbije, koje su već poplavljene i u kojima je proglašena vanredna situacija. U Zaječaru se očekuje otapanje dva miliona kubika snega sa planina, što će usloviti dodatno izlivanje reke Timok, koja je veće poplavila naselja i njive na svojim obalama.

– Spremili smo 6.000 džakova sa peskom, kako bismo zaštitili ljude i njihovu imovinu od poplava – rekao je predsednik opštine Zaječar Boško Ničić.

U Prokuplju i Žitorađi pod vodom je desetak podruma i nekoliko stotina njiva, a meštani se plaše novog, još goreg talasa poplava, najavljenog za naredna dva dana.

– Ovaj talas je prošao, ali očekujemo još jedan, pa smo neprestano na terenu. Za sada je voda poplavila podrume, kao i dvorišta i oranice, borimo se da ne uđe u kuće – kaže predsednik opštine Žitorađa Ivan Stanojević.

(Informer)

KOMENTARI2 komentara

  1. Lazar says:

    Ako vam je toliko opasno, vi se negde sklonite. Meni ne pada na pamet da se štrecam od svake kiše... Dosta mi je više i globalnog zagrevanja,smrzavanja, potopa, planete Nubiru, sunčevih pega, malih boginja, svinjskog i ptičjeg gripa, nuklearnog sukoba i svih ostalih vrsta smaka sveta. Ono što nas ne ubije, svakako će nas ojačati.

  2. Korolev says:

    A tek kad se otopi Severni ledeni okean...pa snega skoro da nije bilo,nikad blaže zime,šta je trebalo da bude prošle godine...Predlažem da se počne ovde odbrojavanje do POTOPA i da se svakodnevni oglašavaju procenama svi viđeniji stručnjaci da bi smo bili informisani!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *