ОПАСНО KРИЗА У УKРАЈИНИ МОГЛА БИ ДА ИЗАЗОВЕ ПРОБЛЕМЕ У НАШЕМ РЕГИОНУ! Србија се припрема и за најгори сценарио!

OPASNO KRIZA U UKRAJINI MOGLA BI DA IZAZOVE PROBLEME U NAŠEM REGIONU! Srbija se priprema i za najgori scenario!

21 februara 2022

Predsednik Vučić sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Strahuje se da bi zapadni centri moći mogli da izazovu sukobe u BiH i na Kosovu!?Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za danas vanrednu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj će se raspravljati o krizi na istoku Evrope i o eventualnim problemima koje bi otvoreni ratni sukob Ukrajine i Rusije mogao da izazove u našem regionu.

Ukrajina je na ivici ratnog sukoba, javljaju sve svetske agencije. SAD i NATO uporno ponavljaju da je samo pitanje dana kada će Rusija „izvršiti agresiju“, dok iz Moskve poručuju da ne planiraju nikakav napad, ali da ne mogu i neće mirno da gledaju dok se nad Rusima na istoku Ukrajine „sprovodi genocid“ (sve o sukobu u Ukrajini na stranama 4, 5 i 6).

U toj i takvoj situaciji, dok se čitav svet suočava sa opasnošću od izbijanja novog, velikog globalnog rata, Srbija mora da se pripremi i za onaj najcrnji, „ne daj Bože“ scenario. Kako kažu upućeni, nije isključeno da bi neki centri moći mogli pokušati da ovaj trenutak iskoriste za izazivanje sukoba u Bosni i na Kosovu ne bi li tako završili svoje prljave poslove na Zapadnom Balkanu!?!

Sve je to blizu

Predsednik Srbije je pred sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da Ministarstvo spoljnih poslova pažljivo, iz minuta u minut, prati sva dešavanja u Ukrajini.

– Građanima Srbije nedavno je preporučeno da razmotre napuštanje te zemlje. Ako bude trebalo, mi ćemo pomoći u izmeštanju našeg stanovništva iz tog regiona… Sve se nadam da se to neće dogoditi, da neće doći ni do kakvog rata ili sukoba. Takav sukob bi doveo do kolapsa u čitavom svetu, pre svega ekonomskog kolapsa. Srbija bi u tom najcrnjem scenariju bila bezbedna, mi ćemo uvek imati i dovoljno hrane i dovoljno energenata. Mi ćemo da se provučemo najbolje što budemo mogli. Teško da ćemo, u slučaju nekog velikog rata, živeti kao bubreg u loju, ali proći ćemo bolje nego drugi, to mogu da garantujem – rekao je Vučić i dodao da će Srbija poštovati međunarodno pravo.

– Od mene niko nije tražio da Srbija menja bilo kakav stav o Ukrajini ili Rusiji. Svi znaju naš stav, on je principijelan i zasniva se na čvrstom i doslednom poštovanju međunarodnog prava – naglasio je Vučić.

Kako je najavljeno, sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom će predsedavati šef države, počinje danas u deset sati, a prema rečima profesora Fakulteta bezbednosti Zorana Dragišića, vrlo je važno to što je državno rukovodstvo Srbije svesno komplikovane situacije u svetu.

– Očekujem da će se danas definisati konkretna politika koju će Srbija voditi u narednom periodu, naravno, u zavisnosti od toga kakav se scenario bude dešavao u Ukrajini. Jer nekome može delovati da se to dešava negde daleko, a zapravo je u geopolitičkom smislu mnogo bliže nego što se misli. Uticaj tih dešavanja može se vrlo lako preneti i na nas – kaže Dragišić.

Naš sagovornik ističe da bi za Srbiju moglo biti loše ukoliko se Rusi odluče na neki „proksi“ sukob, odnosno ako pokušaju da sukob sa granica Ukrajine premeste u drugi region.

– Neko bi možda mogao pokušati da eventualno izazove neke probleme na Kosovu ili u BiH, u Republici Srpskoj… Da naprave sukob izvan svojih granica kako bi relaksirali tamošnju situaciju, a tako bi opet zadržali za sebe poziciju sile koja se nešto pita. To bi moglo biti vrlo opasno po nas ukoliko bi Rusi delovali po tom scenariju. Rusija bi mogla pokušati da sukob prebaci na Balkan ili na Bliski istok, na bilo koju drugu lokaciju udaljeniju od svojih granica – kaže Dragišić.

Opasnost od izazivanja sukoba na Balkanu, konkretno u BiH, vidi i predsednik Centra za obnovu međunarodnog prava Goran Petronijević. On podseća da je veliki broj džihadista koji je dovučen u BiH da ratuje na strani Bošnjaka devedesetih godina, ostao u Federaciji.

– U međuvremenu se i više od sto najradikalnijih pripadnika Islamske države vratilo na Kosovo i u BiH sa sirijskog ratišta. To predstavlja veliku opasnost i „bure baruta“, koje se odnekud finansira sa idejom da se aktivira kada zatreba. Ubeđen sam da oni predstavljaju „spavače“ koji u jednom trenutku, po nalogu sa strane, mogu da izazovu krvave sukobe. Država o tome mora da vodi računa – rekao je Petronijević.

Trajaće dugo

Stručnjak za bezbednost i međunarodne odnose Orhan Dragaš kaže da će se, hteli mi to ili ne, događaji iz Ukrajine neminovno odraziti i na naš region. Kada je reč o Balkanu, Rusija će, veruje Dragaš, smanjiti zainteresovanost i svoj angažman.– Rusija je sve svoje političke, diplomatske i propagandne resurse sada fokusirala na Ukrajinu, koja je za nju područje od najvišeg prioriteta. Balkan to nije. Nestabilnost oko Ukrajine potrajaće dugo, tako da će Rusija na duži rok glavninu svojih potencijala vezati za taj region, a njena zainteresovanost za Balkan će opadati. Ona već sada opada… To „povlačenje“ Rusije iz balkanskih otvorenih pitanja biće onoliko brzo koliko se brzo bude dešavala ukrajinska kriza. Jednostavno, Rusija nema dovoljno resursa da u isto vreme igra važnu ulogu i u Ukrajini i na Balkanu, a Zapad je pokazao da to može i to bi moglo biti opasno – upozorava Dragaš, koji dodaje da je veoma važno da Srbija sačuva svoju dosadašnju principijelnu poziciju.

– Podsetiću da je Srbija imala važan diplomatski angažman na samom početku ukrajinske krize, još 2015. godine kada je predsedavala OEBS-om i bila veoma aktivna u traženju i u primeni političkih rešenja za tu krizu – naglašava Dragaš.

Petrušev donosi informacije o plaćenicima sa Kosova i iz BiH koji ratuju u Ukrajini

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kazao je da se plaćenici iz zemalja Zapadnog Balkana regrutuju za rat u Ukrajini.

– Plaćenici se tamo regrutuju za vojne konflikte koje podstiče SAD. Imamo informacije da su militanti sa Kosova, iz Albanije i iz Bosne i Hercegovine regrutovani kako bi izbacili Rusiju iz balansa, što uključuje i njihovo slanje u Donbas. Radimo na tome da potvrdimo te informacije – rekao je Lavrov za Raša tudej.

Komentarišući njegove reči, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nema informacije da li psi rata sa KiM odlaze u Ukrajinu, i naglašava da službe rade na tome.

– Narednih dana u Beograd stići će šef ruskih obaveštajnih službi Nikolaj Petrušev, od kojeg će naše službe tražiti takve informacije – istakao je Vučić.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik smatra da izjavu Sergeja Lavrova treba shvatiti ozbiljno.

– Lavrov sasvim sigurno to ne bi izjavio da ne poseduje informacije o tome. Zatražiću od bezbednosnih službi u BiH da se ta informacija proveri i o svemu obavestiti javnost. Ukoliko se potvrdi tačnost navoda ministra Lavrova, prema tim licima će biti preduzete sve neophodne zakonske mere – istakao je Dodik.

(Informer)

KOMENTARI30 komentara

 1. Kosovac says:

  Lepo ste nam objasnili šta misle naši prepametni analitičari Zoran Dragišić i Orhan Dragaš. Samo nam niste rekli za koji tim oni igraju. ……………Kažu naši analitičari, da bi Rusi zabašurili svoju invazije na Ukrajinu, izazvati novo ratovanje u srpskim zemljama. Kao da su im to šapnuli Bajden i Džonson dok su im stavljali evriće u džepče. I tako glupi srpski analitičari i glupi srpski novinari dokazuju da su Srbi glup narod, glupi isto kao

  • Kosovac says:

   što su Ukrajinci glupi. (izvinjavam se, greška u kopiranju)

   • ostrogorski says:

    Ono što Vučić misli, to njegovi kerovi, kao što je Dragišić, laju. Odvešće Vučić Srbe u pakao.

    • Kosovac says:

     @ ostrogorski, …..Kolega, zar si toliko ćorav pa ne vidiš da je Dragišić Đilasov ker, a ne Vučićev. Đilas je Peta kolona, ne Vučić. Vučić je na vlasti, tako da ga moraš posmatrati u tom svetlu, kao ovlašćenog Slugu okupatora, izvršitelja, koji ima druge kerove, to nije Dragišić. Na primer Vučićev dobar ker rase srpski lajavac je Vladimir Đukanović, narodni poslanik koji je uvek „za“, koji diže dva prsta za svaki antisrpski zakon. Ili kada je onomad sa ministarkom Srpske Zelene Bande Irenom Vujovićkom nas pola sata ubeđivao u ekološku čistoću Rio Tinte.

    • Željko says:

     @ostrogorski Da vas utješim, ni ostali narodi na Balkanu nisu bolji! Ali da će biti problema biti će jer "veliki brat" će organizirati ostale, ne Srbe, nakon travanjskih/aprilskih izbora kod vas, u slučaju rata u Ukrajini, i onda opet neki novi balkanski ratovi započinju, nažalost!!

    • rodja says:

     izvinjavam se. vucic ni ne misli! tonci bler misli a vucic samo prenosi dragisicu dragasu obradovichu i ostalim pudlicama...

   • Rahmanjinov says:

    Gospodin Zoran Dragišić je profesor na fakultetu za Bezbednost,od 2000-te godine znači godinu dana posle strašnog bombardovanja počeo je da lobira za nato,zalaže se da Srbija što bolje sarađuje sa nato agresorom,i da ispuni sve zahteve za ulazak u EU,od 2005 godine otvoreno iznosi laži na "maligni utocaj " Rusije na Srbiju. Zaključak IZDAJNIK I PLAĆENIK NATO ZLIKOVACA,KOJI KROZ FAKULTET NA KOME NA ŽALOST RADI VRBUJE BUDUĆE IZDAJNIKE,JADNA JE SRBIJA KAD IMA PROFESORE KOJI SU OSVEDOČENI IZDAJNICI. Samo,borba je tek počela,i svi ti izdajnici će doći na kasu,da plate. Zamislite tragedije,da ovakav kreten radi za bezbednost Srbije,sutra bi ponovo sve izdali i svesno žrtvovali Srpsku decu.

    • Rahmanjinov says:

     Ovo što je izneo je njegov lični stav,i na sreću nema veze sa istinom,1999 godina je davno prošla,RUSIJA NEĆE OSTAVITI SRBIJU ČAK I KAD BI SRBIJA TO ŽELELA,A SRBIJA TO NIKAD NIJE I NIKAD NEĆE ŽELETI,MI I BRATSKI RUSKI NAROD IMAMO ISTE NEPRIJATELJE,RUSIJA SE BRANI U SRBIJI.

     • Aleksa says:

      Rusi su je ostavili '99....ti kao da si bio ispod kamena svo ovo vreme.

      • Rahmanjinov says:

       Ti bi to voleo ali nije tako!!!! ČESTITAM BRAĆI RUSIMA NA OSLOBAĐANJU DNR I LNR,NA MNOGAJA LJETA.

  • Zoran says:

   Vama ko god kaze sta misli a odgovor ne odgovara, onda nije vas. :) Pa hajde da se lazemo, mozda to upali. :)

   • Rahmanjinov says:

    O čemu ti pišeš,kakve laži? Vanjda si pismen,čovek je nato lobista,i iznodi stavove nato alijanse,i ne može biti Srbin,on ima Srpski pasoš ali je IZDAJNIK I IZROD,i šta on zna o Rusiji,MI SRBI VOLIMO BRATSKU RUSIJU NIKAD SE TOGA NISMO ODREKLI I NIKAD NEĆEMO. Što se ulaska Srbije u nato alijansu tiče TO SE NIKAD NEĆE DESITI SA NEPRIJATELJIMA NEMA SAVEZA,NISMO I NIKAD NEĆEMO ZABOTAVITI 1999 godinu,to je i Aleksandar Vučić potvrdio da nikad nećemo ući u NATO,i NIKAD NEĆEMO PRIZNAZI KOSOVO I METOHIJU I NIKAD SE NEĆEMO ODREĆI BRATSKE RUSIJE. MRZIMO NATO FAŠISTE,DAĆE BOG DA SE TA ZLOČINAČKA ALIJANSA URUŠI I NESTANE.

   • Kosovac says:

    @ Zoran, …..Šta si to hteo, da neko iskaže svoje misli kao Džo Bajden, a da ga mi tretiramo i dalje kao Našeg. Znaj, nema razloga da se sekiraš zbog toga što Zoran Dragišić nije više naš. Trenutno, mi imamo drugi mali problem, a to je kako da shvatimo da li si ti kao Piroćanac sa antisrpskim komentarima Naš, ili nisi više Naš?

    • Rahmanjinov says:

     Lavrov,Šojgu i Medvedev se saglasili da Rusija prizna nezavisnost Luganska i Donjeck republike,zadnju reč ima V Putin,i danas će biti doneta odluka. Respekt za Braću Ruse,ovo je jedini način da se Ruski narod zaštiti,milion Rusa iz Ukraine zatražilo državljanstvo Rusije.

   • Velika Metla says:

    Zoran, za mene nijedan nije naš ako naginje prema nacistima sa zapada, pa da mi ga je majka rodila. Dosovci, ljubitelji zapada, su pukli 5. oktobra, jer se svaki Srbin uverio da su neprijatelji Srba. Do 5. oktobra su dosovci kod nekoga možda i imali šansu, ali su 5. oktobra pokazali da su neprijatelji Srbije. Ovi sadašnji na vlasti nisu ništa bolji.

  • Rostand says:

   Baš sam i ja primjetio,da čiji je igrač Dragišić kad unaprijed optužuje Ruse.Mutno,jako mutno je sve to.

 2. VRSK says:

  Od 2012 godine nismo podigli borbenu gotovost i operativnost jedinica za brza dejstva, slikamo se sa 6 Lazara i 6 Nori kao da je to i više nego dovoljno u nekom sukobu. Avijacija je u očajnom stanju 10-12 Migova 29 su jadni u poredjenju šta sve postoji u okruženju. PVO sisteme nemamo!!! Jednom rečju političari se spremaju za izbore od 2012 pa do danas grade Bg na vodi ( najveći fušeraj na balkanu) umesto da se ozbiljno naoružala vojiska! Sad ako zapuca neka idu političari da ginu na čelu sa sposobnim i obučenim Vulinom koji je skoro odslužio vojni rok.

  • Rahmanjinov says:

   Srpskoj vojsci sad ovog momenta da krene treba 4 sata dža stigne do Košara,Srpska vojska je odlično osposobljena. Beograd na vodi je prelep,i ako neko kaže da je "fušeraj" onda taj neko je pun mržnje,šta ti se konkretno ne sviđa,cena stana?

  • Kosovac says:

   @ VRSK, …..Uhvatio si se Beograda Na Vodi kao drveni advokat ovih koji bi da Udave Beograd. Ovde se radi o petokolonaškim analitičarima, naročito o Zoranu Dragišiću koji otvoreno zastupa NATO pakt. Bez stida, lako je njemu kada nema dva prsta obraza. Pročitaj komentar „Rahmanjinov“ odmah iznad tvog komentara. Inače, svi znamo da je BG na vodi jedna unosna investicija bogatih ljudi, i vidimo da uspeva da oplodi njihov novac. Neki takođe bogati (ali su izgubili vlast) su ljubomorni što nisu na Vučićevom mestu, pa da se oni umesto njega malo omaste. I našle tebe i neke Beogradske akademčiće da pljuckaju okolo, tebi baš i nije pametno da se zbog toga sekiraš što se tuđe koze prcaju. Mislim da Beograd na vodi nije na budžetu, a Vojska Srbije jeste, zato i nije dobro što si uzeo da upoređuješ ta dva.

 3. da da says:

  Dobija instrukcije iz hrvatske i američke ambasade,a glumi nekog vođu i iskusnog svetskog političara.Koliko je Srbija nisko pala sa ovim kvislingom i njegovim bitangama.

  • Željko says:

   @da da AV je loš a vidim i naš i vaš hrvatski državljanin Ponoš vam nije neki bolji izbor, a da ste u lošem položaju jeste jer SVI oko vas će na zapovijed "velikog brata" zaboraviti međusobne probleme i krenuti složno na vas, volio bih da griješim ali ...

   • Velika Metla says:

    Željko, usRašo, krećali ste vi bezbroj puta do sada. Nego, ne kevćeš ti ovde od ničega drugoga nego od golog straha, jer znaš šta ste radili, pa kad krene ruska vojska da počisti sve naciste zapada i vas uz njih nećete se dobro osećati.

 4. Gagi says:

  Pravoslavni hriscanski narod je po ko zna koji put u istoriji nanovo napadnut. Nikako katolicima ne uspeva da nam otmu prirodne resurse, sve svoje su potrosili da bi se obogatila jedna mala grupa ljudi. I ovaj njihov finansijski mehur samo sto nije pukao, laganju i prevarama je dosao kraj. Sada bi brze-bolje da nadju krivca za krizu, prvo su izmislili Covid a sada krizu u Ukrajini i predstojeci rat. Svi na svetu vide ko je piroman, samo njima nista nije jasno. Ubrzo ce svima sve biti jasno kada se budu zagrejale i njihove guze.

  • persida says:

   Italija je americka kolonija, a ona je centar katolicanstva. Prirodne resurse Kanade kontrolise i potkrada Amerika. Jaci kaci, ako si vojno mali, jahace te jace katolicke i protestantske zemlje, nista ti religija nece pomoci.

 5. Cp6a says:

  Puuu, 'bem ti fakultet, gde je ova stoka profesor! A što promeniste ime fakultetu, kameleoni?

  • Velika Metla says:

   Srba, promenili su mu ime jer staro ime izaziva nagon za povraćanjem, pa ko vele kad stave novo ime možda će prvariti nekoga. U poslednje vreme se sve više pojavljuju " anaLNItičari " koji pominju učlanjenje Srbije u nacističku organizaciju zvana nato. Kuvanje žabe !

 6. Pravnik says:

  Našli ste Informer kao izveštača i neskrivenog NATO lobistu Stevu Dragišića. Naravno, kao svi rusofobi, i Dragišić bulazni o opasnosti od napada Rusije, samo ne znam na koju državu u regionu je napad izvela Rusija ikad u istoriji, pogotovo na Srbiju. Vučić i dalje bulazni o poštovanju međunarodnog prava, misleći na ono što je uvek i na svakom koraku isticao na teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim, ali mu ne pada na pamet da čuva teritorijalni integritet Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, niti se obazire na Rezoluciju 1244 OUN, koja, isto kao i Ustav Republike Srbije, Kosovo i Metohiju smatra Autonomnom Pokrajinom u sastavu Srbije. Teško Srbiji kad se o njenim interesima brine Stevo Dragišić. Nije li mu Miroslav Lazanski rekao: "Znam kako si doktorirao"? Još je Dragan Vučićević trebao angažovati i drugog NATO lobistu Darka Trifunovića pa bi ekipa bila potpuna. Gadi mi se da čitam članak najskandaloznijeg lista u Srbiji. Ako ikad u ovoj državi zaživi samostalno tužilaštvo i nezavisno sudstvo Vučićević bi morao biti prvi novinar koji bi se trebao naći iza rešetaka, zbog bezbroj izmišljenih atentata i državnih udara. I pre nekoliko dana jedan od okrivljenih i optuženih u onom lakrdijaškom sudskom postupku zbog izmišljenog državnog udara u Crnoj Gori Milan Knežević pominjao je Vučićevića.

  • Cigo69 says:

   Taj Dragišić je običan pajvan ! Verovatno i taj Dragaš ! Dragaš & Dragišić, kakav pajvanski čvor !

 7. Pravnik says:

  Vuk Drašković: Vučić je za ulazak u NATO Gostujući na Kurir TV u emisiji „Crveni karton“ Svetislava Basare, Drašković je otvorio dušu i izgovorio: – Mi smo u koaliciji, na listi Aleksandra Vučića, koji je izgovorio jednu rečenicu na fakultetu političkih nauka, a rečenica glasi: SRBIJA BI REŠILA SVE SVOJE BEZBEDNOSNE I EKONOMSKE PROBLEME KADA BI POSTALA ČLANICA NATO ALIJANSE!“ Šokirani i preplašeni Basara, nadajući se da će Drašković u sledećoj rečenici demantovati samoga sebe, upitao ga je: “Kada je to izgovorio?“, Drašković je ipak, sav zvaničan potvrdio: „Izjavio je to pre godinu i po dana na fakultetu Političkih nauka.“ Poslednji Basarin pokušaj da izvadi kestenje iz vatre i spase Vučića od izliva iskrenosti Draškovića, bilo je pitanje: “ Tako skoro?“, a Drašković je samouvereno potvrdio: „Da, da“. Inače Drašković se nalazi na izbornoj listi SNS, a ne tako davno Vučić je izgovorio da je u politici, pored Vojislava Šešelja, najviše naučio od Draškovića. Samo je zaboravio da je nekad i on, kao i svi radikali, Vukovu stranku nazovao Srpski Pokret Obmane. Ipak se pokazalo da je učenik prevazišao svog učitelja i napravio najveću obmanu birača, obećavajući da će poništiti sve dogovore "žutih" sa Prištinaom, da bi on potpisao protivustavni Briselski sporazum, za koji je sam Tadić rekao da bi prvi Vučić tražio njegovo vešanje na Terazijama da je on taj sporazum potpisao. I sama Angela Merkel je izjavila da Tadić nije hteo potpisati Briselski sporazum. Onaj ko ne zna šta piše u tom sporazumu bolje mu je da ćuti, jer atakav veleizdajnički akt nije potpisao ni jedan državnik na svetu-

 8. BeliOrao says:

  Sve je ovo vučićeva predizborna kampanja ! Srbi i nesrbi ne budite glupi !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *