OPASNOST – Srbija sve bliže bankrotu

OPASNOST – Srbija sve bliže bankrotu

1 aprila 2014

490x370_zastavasrbijeTeško Srbiji ukoliko se ispune predizborna obećanja Aleksandra Vučića! Ovim rečima je ekonomista Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, opisao seriju najava političara, posebno budućeg premijera od ukidanja solidarnog poreza do “nepipanja u penzije”.

Vučković se složio sa ocenom Svetske banke da će Srbija za devet meseci upasti u “grčki scenario”, odnosno potpuni kolaps javnih finansija i duboku ekonomsku nestabilnost. Svetska banka traži hitne reforme kako bi pomogla našem budžetu sa 250 miliona dolara, Međunarodni monetarni fond traži da uštedimo samo ove godine 400 miliona evra kako nam deficit ne bi bio veći od već ogromnih osam odsto. Banke su iz Srbija za dve godine povukle više od dve milijarde evra, što je takođe znak kako one vide našu privredu.

– Srbija ima ubedljivo najveći deficit u regionu i jedan od najvećih u svetu spram bruto nacionalnog dohotka. Takav deficit imaju samo države koje su u ratu ili su izuzetno politički nestabilne – rekao je Vučković.

Svi ekonomisti u Srbiji se slažu da će prva odluka nove vlade biti rebalans budžeta. Fiskalni savet je prošlog meseca zaključio da je Ministarstvo finansija strahovito promašilo projekcije u budžetu za ovu godinu i kako nema uvid u stvarno stanje privrede Srbije.

Na sve ovo političari kao da su se utrkivali u davanju anestezije biračima obećavajući nešto što ili znaju da ne mogu da ispune, ili svesno jurišaju ka bankrotu države po scenariju Grčke iz 2010. godine, s tom razlikom što je Grčka imala Evropsku uniju iza sebe za pomoć u otpisu dugova, na šta naša zemlja ne može da računa.

Vučković je ubeđen da će i te kako morati “da se dira” i u plate i u penzije, a da ideja budućeg premijera Aleksandra Vučića o “nepipanju” u penzije nije održiva.

– Ako bi se išlo na smanjivanje samo zarada u javnom sektoru, to ne bi bilo ni ekonomski, ni socijalno održivo jer bi bilo toliko veliko da bi izazvalo velike potrese – dodao je Vučković.

Državni aparat i javna preduzeća u Srbiji su preglomazni, preskupi, prespori i neefikasni. Stotine milijardi su potrošene na preduzeća u restrukturiranju koja nemaju duže od deceniju nikakvog posla, a radnici primaju nekakve plate. Tu su i državne kompanije koje su i najveći gubitaši u zemlji. Samo Srbijagas duguje više od milijardu evra. U Železnice Srbije se svake godine od novca građana upumpava 13 milijardi dinara i to samo za plate, bez ikakvih ulaganja.

Nova vlada nema vremena ni manevarskog prostora da izbegava susret s istinom. Kakva će biti politička, a kakva socijalna cena rešavanja ovih problema, videće se veoma brzo.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *