OPET NA ISTOJ STRANI: Karadžić primorao Mladića da svedoči u njegovu odbranu

OPET NA ISTOJ STRANI: Karadžić primorao Mladića da svedoči u njegovu odbranu

11 decembra 2013

mladic_karadzic_serbie_genocide080721_432Haški tribunal prihvatio je zahtev Radovana Karadžića da se Ratku Mladiću uruči nalog koji će ga obavezati da svedoči u njegovu korist u januaru ove godine.

Sudsko veće naložilo je Mladiću da se, uprkos protivljenju njegovih branilaca, u januaru naredne godine pojavi kao svedok Odbrane Radovana Karadžića.

“Mladić se nalazi u jedinstvenoj poziciji da svedoči o tome kakve je informacije prosleđivao Karadžiću o mnogim incidentima iz optužnice. Stoga smatramo da postoje osnovi za njegovo pozivanje”, rekao je predsedavajući sudija O-Gon Kwon.

Karadžić je tražio da Mladić svedoči u njegovu korist kako bi mogao sudijama preneti da “nikada nije postojao plan vojske i policije Republike Srpske o proganjanju nesrpskog stanovništva”.

“Mladić, kao komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), svedočit će o tome da udruženi zločinački poduhvat iz optužnice nikada nije postojao i da me nikada nije informisao da su zatvorenici iz Srebrenice ubijani”, rekao je Karadžić.

Mladić je u maju ove godine odgovorio da mu zdravstveno stanje ne dozvoljava da svedoči, a i da bi u slučaju da bude primoran bilo prekršeno njegovo pravo da sam sebe ne inkriminira.

Sudsko veće je odbilo ove primedbe, istaknuvši da se na Karadžićevom suđenju “ne bave Mladićevom krivicom”.

U odvojenim postupcima, Karadžiću se, kao predsjedniku Republike Srpske, i Mladiću, kao komandantu VRS-a, sudi za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmere genocida, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *