Opet se skidaju ćirilične table u Hrvatskoj

Opet se skidaju ćirilične table u Hrvatskoj

18 septembra 2013

Cirilica VukovarSa zgrade opštine Krnjak u Karlovačkoj županiji nepoznate osobe skinule su dvojezičnu latinično-ćirličnu tablu. Prema navodima medija, table su skinute sinoć.

„Ovakve pojave treba kazniti jer nije dobro da se tenzije koje su određene grupe pokrenule u istočnoj Hrvatskoj prenesu i k nama, gde tenzija nije bilo, najpre nedavno u Vojnić, gde je zbog ćirilice prekinuta fudbalska utakmica, a sada i u Krnjak“, izjavio je zamenik župana iz redova srpske nacionalne manjine Siniša Ljubojević, prenosi Hina.

On je podsetio da su ćirilčne table na javnim ustanovama u Krnjaku postavljene još pre pet godina i da godinama nisu nikom smetale.

U maju ove godine grupa navijača fudbalskog kluba Hajduk provalila je u zgradu opštine Krnjak sa koje su skinuli i ukrali zastavu srpske nacionalne manjine. Prema poslednjem popisu, u Krnjaku živi oko 68 odsto stanovnika srpske nacionalnosti.

U Vukovaru već dve sedmice traju protesti zbog postavljanja dvojezičnih tabli na pojedinim javnim ustanovama. Prvog dana protesta demonstranti su skinuli ili razbili tri postavljene dvojezične table, a u koškanju s policijom, koja nije primenila silu, lakše su povređena četiri policajca.

U međuvremenu su table ponovo postavljene, čuva ih policija, a demonstranti više nisu pokušavali da ih skinu. Skupovi u organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara protiču mirno.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *